Maribor je v 2. predkrogu izločil bosanskega prvaka Zrinjski, potem ko je na prvi tekmi v gosteh zmagal z 1:2, na povratni pa remiziral 1:1. Zlatko Zahović je prepričan, da bo treba proti Hafnarfjördurju za napredovanje pokazati več. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Maribor je v 2. predkrogu izločil bosanskega prvaka Zrinjski, potem ko je na prvi tekmi v gosteh zmagal z 1:2, na povratni pa remiziral 1:1. Zlatko Zahović je prepričan, da bo treba proti Hafnarfjördurju za napredovanje pokazati več. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Hafnarfjordur
Islandski prvak Hafnarfjordur prihaja iz istoimenskega mesta na jugozahodni obali Islandije, približno deset kilometrov južno od prestolnice Reykjavika. Foto: EPA
Islandci v Maribor prišli po aktiven izid
Maribor previden pred Hafnarfjördurjem

Slovenski prvaki bodo v sredo ob 20.20 v Ljudskem vrtu odigrali prvo tekmo 3. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov. Če bodo po 180 minutah (povratna tekma bo naslednjo sredo) boljši od osemkratnega islandskega prvaka, bodo morali do tretjega nastopa v elitni Ligi prvakov izločiti še enega tekmeca, v vsakem primeru pa bodo že imeli zagotovljeno igranje v Evropski ligi.

Težko bi rekli, da gre za dober žreb
Športni direktor Zlatko Zahovič se zaveda, da bo treba pokazati več kot v 2. krogu kvalifikacij, v katerem je Maribor izločil Zrinjski: "Tehnično bomo morali biti na neprimerno višji ravni. Igramo proti nasprotniku, ki je bil za večino poznavalcev označen kot dober žreb. Ko analiziraš vse njihove evropske tekme, opaziš, da jih v zadnjih dvobojih nihče ni izločil z več kot golom razlike v skupnem seštevku. Nekateri so šli naprej celo zaradi gola več v gosteh. Zato velja opozorilo – islandski nogomet je v ekspanziji."

Iz mariborskega kluba so sporočili, da bodo v sredo zvečer ceste v okolici stadiona zaprte. Navijačem priporočajo, naj se na tekmo odpravijo z mestnim avtobusom, saj bodo vozovnice brezplačne.

.

V ospredju dinamika in kombinatorika
Trener Milanič prav tako opozarja, da gre za zelo resno ekipo, vendar pravi: "Brez težav vzamem vlogo favorita. To se nam vseskozi dogaja. Tekmec je širši javnosti sicer neznan, toda ko ga spoznaš, vidiš, da gre za resno ekipo. V določenih trenutkih bo izkušnja s škotskimi klubi dobrodošla. Predvsem v predložkih, ko se nagnetejo v kazenskem prostoru. A celotna igra ne temelji več na dolgih žogah, veliko igrajo po tleh. Stari otoški nogomet se je spremenil, v ospredju sta dinamika in kombinatorika. Nisem videl, da igrajo protinapade. Bistveno bolje se branijo visoko na polovici igrišča, slabše pa pred svojim golom."

Hitra igra, vtekanje v globino, kratke podaje
Hafnafjörđur je po dvanajstih krogih islandskega prvenstva na četrtem mestu, v 2. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov je izločil predstavnika Ferskih otokov Vikingur. "Verjamem, da je prva tekma na domačem igrišču naša prednost. Želimo zadeti in tekmo končati brez prejetega gola. Gre za zelo resno ekipo, ki izhaja iz države, ki je igrala vidno vlogo na lanskem evropskem prvenstvu v Franciji," pravi bočni branilec Mitja Viler, ki se je izkazal ob sobotni zmagi Maribora v Kranju. Pomočnik trenerja Saša Gajser poudarja, da nosilci igre pri Hafnarfjördurju skupaj igrajo že šest let, ekipo pa krasi hiter nogomet z veliko vtekanji v globino in kratkimi podajami. Odlikuje jo tudi izjemen odziv po izgubljeni žogi.

LIGA PRVAKOV, kvalifikacije, 3. predkrog, prve tekme
Prvaki, sreda ob 20.20:
MARIBOR - HAFNARFJÖRDUR (ISL)
Sodnik: Andris Treimanis (LAT)
Torek ob 19.00:
QARABAG (AZR) - ŠERIF TIRASPOL
SLAVIJA PRAGA - BATE BORISOV
Ob 20.00:
VARDAR - KÖBENHAVN (Verbič)
Ob 20.45:
PARTIZAN - OLYMPIACOS
Sreda ob 16.00:
ASTANA - LEGIA VARŠAVA
Ob 18.45:
SALZBURG - RIJEKA (Črnic)
Ob 19.00:
HAPOEL BER ŠEVA - LUDOGOREC
Ob 20.00:
VIITORUL CONSTANTA - APOEL
Ob 20.45: CELTIC - ROSENBORG

Neprvaki, torek ob 19.30:
AEK ATENE - CSKA MOSKVA
STEAUA - VIKTORIA PLZEN
Sreda ob 18.30:
DINAMO KIJEV - YOUNG BOYS
Ob 20.45:
NICE - AJAX
Ob 21.00:
CLUB BRUGGE - ISTANBUL BASAKSEHIR

Povratne tekme bodo 1. in 2. avgusta.

Islandci v Maribor prišli po aktiven izid
Maribor previden pred Hafnarfjördurjem