Slovenski odbojkarski reprezentanci ni uspelo ponoviti sijajne petkove predstave proti Srbiji. Foto: Aleš Fevžer
Slovenski odbojkarski reprezentanci ni uspelo ponoviti sijajne petkove predstave proti Srbiji. Foto: Aleš Fevžer
Luka Slabe.
Selektorja Luko Slabeta ne skrbi, da njegovi varovanci na dan D ne bi pokazali pravega obraza. Foto: Ervin Čurlič
Finski odbojkarji prizemljili Slovence

Slovenija na evropskem prvenstvu v odbojki ni nadgradila zmage nad Srbi in je v 2. krogu klonila pred Finsko s 3:1.

Dvoboj je bil izenačen, odločale so malenkosti. Slovenija je dobila prvi niz, toda izgubila naslednje tri. Največ točk v slovenski izbrani vrsti je prispeval Tine Urnaut, 17. Šepal je slovenski sprejem, prav tako servis. Mitja Gasparini nikakor ni mogel dokazati, da je odličen v tej prvini. Zbral je 16 točk.

Finci (najbolj razpoložen je bil Urpo Sivula - 23 točk) so si s tem že zagotovili 1. mesto v skupini C in neposreden vstop v četrtfinale. Slovenija bo v nedeljo igrala proti Nizozemski, za zanesljivo uvrstitev v 2. del tekmovanja pa potrebuje zmago.


Prvi niz (27:25):
Uvodni niz je bil precej izenačen, so bili pa Finci večinoma v rahli prednosti. Uspešni so bili z začetnimi udarci, imeli so tudi dober sprejem. Slovenci so izenačili na 10, na 15 in ob uspešnem bloku Matevža Kamnika na 20. Kamnik je z novim blokom priboril prvo zaključno žogo (24:22), toda niz je trajal do 27. slovenske točke, ko je serviral Dejan Vinčič, Finci pa so žogo odbili v avt. Mitja Gasparini je zbral sedem točk.

Drugi niz (23:25)
Spet zelo izenačen niz. Slovenski servis ni stekel. Večino točk z dolgo zamenjavo so dobili Finci. Za vodstvo Slovenije 9:8 je Vinčič z nogo rešil žogo, Urnaut pa jo je poslal na finsko stran. Toda tekmeci so dosegli naslednje tri točke. Pri njihovem vodstvu s 13:16 so z isto mero vrnili Slovenci in izenačili. Borbenim Slovencem je uspelo izničiti tudi zaostanek 20:22. V sklepnem delu niza so imeli Finci več sreče. Mitja Gasparini je imel priložnost, da izenači na 24, toda žoga je končala zunaj igrišča.

Tretji niz (22:25)
Slovensko vodstvo s 3:0 so Finci hitro izničili. Sredi niza smo v eni točki trikrat zapored videli slovenski blok in izenačenje na 11. Razigral se je Tine Urnaut. A Finci so spet ušli (13:16). Vinčiča je zamenjal Gregor Ropret, Luka Slabe je pri 15:19 poskušal še z minuto odmora, a rešitve v tem nizu ni bilo več. Finci so povedli s 24:20 in izkoristili tretjo zaključno žogo za niz.

Četrti niz (19:25)
Slovenija je bolje začela četrti niz (4:2), toda Finci so kmalu povedli (7:8). Še naprej so bili učinkovitejši (predvsem pri servisu) in zanesljivejši. Sloveniji je uspelo zaostanek šestih točk (tudi po zaslugi dveh asov Urnauta) znižati na 13:15, toda z novima točkama so si Skandinavci spet priigrali lepo zalogo. Gasparini v napadu in Kamnik z novim blokom sta vrnila upanje (17:18). Pri finskem vodstvu 18:19 je imela Slovenija priložnost za izenačenje, a točko so osvojili nasprotniki in pri 18:22 so finski navijači že začeli rajati ...

Luka Slabe, selektor Slovenije: "Razlika je bila le v tem, da so oni uspešno krotili naše servise. Mi smo morali še bolj pritisniti, da smo lahko upali, da jih zlomimo. To nam ni uspelo, oni so bili tukaj boljši. Tudi v protinapadih smo bili premalo potrpežljivi, grešili smo več kot ponavadi. Oni so bili boljši pri sprejemu, na servisu, posledično tudi v zaključku. To so bile razlike, bilo jih je malo, so pa zelo velike. Bili so trd oreh, igrali so super odbojko, danes jim nismo bili kos. Poskušali smo s taktičnimi servisi, a so tudi te krotili. Fantje vedo, zakaj so tukaj, zato me ne skrbi, kako se bodo odzvali jutri, ko bo dan D."

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "Kot smo pričakovali, je bila tekma naporna. Finci igrajo na visoki ravni, imajo veliko izkušnej s težkimi tekmami in vse tekme na velikih tekmovanjih igrajo tako, kot se je igralo danes. Točko po točko, kdor je bolj potrpežljiv, kdor bolje odigra v končnici, pride do zmage. Finci so danes res odlično sprejemali, podajalec je odlično razigraval, v napadu so imeli lahko delo, kjer so naredili razliko v primerjavi z nami. Jutri gremo na zmago in upam, da nam uspe. Poskušali bomo igrati tako, kot so danes Finci."

Srbiji je danes grozil še drugi zaporedni poraz, a so branilci naslova na tekmi proti Nizozemski zaostanek 0:2 znali spremeniti v zmago 3:2.

EP v odbojki, skupina C, 2. krog:
SRBIJA - NIZOZEMSKA
3:2 (-19, -18, 15, 17, 12)
SLOVENIJA - FINSKA
2:3 (25, -23, -22, -21)

Slovenija: Flajs, Pajenk 11, Šket 2, Gasparini 17, Kamnik, Plot, Vinčić 4, Urnaut 17, Pokeršnik, Vidič, Ropret, Čebulj 12.

Finska: Tervaportti 1, Esko 6, Kerminen, Siltala 15, Seppaenen, Sivula 23, Rajala, Kunnari 10, Mi. Oivanen, Šumov 8, Ma. Oivanen 6, Lehtonen 1.


Nedelja ob 15.00:
NIZOZEMSKA - SLOVENIJA
Ob 18.00: SRBIJA - FINSKA

Lestvica:                          
FINSKA               2  2 0  6:2  6
SLOVENIJA            2  1 1  4:4  3
SRBIJA               2  1 1  4:5  2
NIZOZEMSKA           2  0 2  3:6  1
                                               

Iz skupine neposredno v četrtfinale napreduje zmagovalec skupine. Druga in tretja reprezentanca gresta v repasaž.


ODENSE, skupina A

BELORUSIJA - ITALIJA 1:3
BELGIJA - DANSKA 3:1

Vrstni red: Italija in Belgija 6, Belorusija in Danska brez točke.

GDANSK/SOPOT, skupina B

SLOVAŠKA - TURČIJA 3:2
FRANCIJA - POLJSKA 3:1

Vrstni red: Francija 6, Poljska 3, Slovaška 2, Turčija 1 točka.

GDYNIA, skupina D

NEMČIJA - BOLGARIJA 3:2
RUSIJA - ČEŠKA 3:0

Vrstni red: Nemčija 5, Bolgarija 4, Rusija 3, Češka brez točke.

Finski odbojkarji prizemljili Slovence