Kako visoko lahko posežejo slovenski odbojkarji? Znanja je vsekakor dovolj, da pridejo do četrtfinala in vnovičnega obračuna s Poljaki. Foto: odbojka.si
Kako visoko lahko posežejo slovenski odbojkarji? Znanja je vsekakor dovolj, da pridejo do četrtfinala in vnovičnega obračuna s Poljaki. Foto: odbojka.si
Slovenija je imela v predtekmovanju še precej rezerv v igri, v odločilnih trenutkih pa je delala preveč napak. Foto: odbojka.si
Slovenci v torek lovijo vstopnico za četrtfinale
Odbojkarji v boju za prvi preboj v četrtfinale

Slovenci so po zgodnjem vstajanju na pot krenili ob 4. uri zjutraj in se preselili v Sofijo. Trening so s 14. prestavili na 16. uro, da so fantje lahko nadomestili manjkajoči spanec.

"Glavno je, da se spočijemo, uredimo glave, pogledamo videoanalizo igre tekmecev in se na njih pripravimo," je dejal selektor Andrea Giani, ki verjame, da Slovenija na prvenstvu še ni rekla zadnje besede in da ima možnosti za napredovanje v četrtfinale, v katerem bi se v sredo spet pomerila s Poljsko.

Samozaupanja po porazih, a zelo solidnih predstavah, proti Poljski in Belgiji niso izgubili niti reprezentanti. Vsi verjamejo, da se bo sreča enkrat obrnila tudi v njihovo korist, hkrati pa se zavedajo, da moraš srečo znati tudi izzvati. Zavedajo se, da bodo morali v končnicah ohraniti mirno kri, biti bolj zbrani kot na prejšnjih tekmah, popraviti pa bodo morali še nekaj drugih napak. Do zdaj je odlično delovala le sprejemalska linija, predvsem Klemen Čebulj je v zelo dobri formi, v bloku, prvemu tempu in pa tudi v igri korektorja Mitje Gasparinija pa je še kar precej rezerv.

Motiva pri Gianijevih izbrancih ne manjka. Vložek je velik, uvrstitev v četrtfinale bi bil korak naprej, najboljši dosežek reprezentance, ki tudi še ni pozabila prejšnjega prvenstva, na katerem jim je napredovanje iz skupine preprečila prav Nizozemska.

"Zdaj smo tam, kjer smo si želeli biti, pred dvobojem, ki smo ga pred odhodom v Bolgarijo tudi pričakovali. Res je, da smo do sem prišli z malo sreče, verjeli smo, da bomo mi v svoji skupini drugi, oni pa tretji, a se je to obrnilo. To je za nas najpomembnejša tekma na prvenstvu, najbrž je to za zdaj tekma generacije. Ta tekma bo pokazala, ali lahko naredimo preskok, ki si ga vsi želimo, ali ne. Pripravljeni smo, vemo, da s takimi ekipami lahko igramo, res pa je, da so Nizozemci na tem prvenstvu odlični in da bodo težek zalogaj. Motiv je ogromen, poleg uvrstitve v četrtfinale se Nizozemcem želimo oddolžiti za poraz na prejšnjem prvenstvu," je želje ekipe predstavil Gregor Ropret, organizator igre, ki tekme najbrž ne bo začel.

A glede na formo prvega podajalca Dejana Vinčića, ta ni na ravni zaključnega turnirja evropske lige, kjer je bil izbran za najboljšega igralca, predvsem se v Varni nista najbolj ujela z blokerjem Alenom Pajenkom, ni nemogoče, da dobi priložnost za igro, kot jo je v obračunu s Poljsko.

Nizozemci so bili v skupini A do zadnjega trenutka v igri za prvo mesto in neposredno uvrstitev v četrtfinale, to jim je na koncu preprečil poraz v petem nizu tekme proti gostiteljem prvenstva, Bolgarom. "Vsekakor so za nas Nizozemci primernejši tekmec kot Bolgari. Ti so vsekakor kakovostnejša ekipa, poleg tega igra doma. Proti Nizozemski niso bili v najboljši dnevni formi, za nekoliko slabšo predstavo Bolgarov je najbrž kriva tudi poškodba libera. Maksimalni mogoči dosežek Bolgarov je višji od nizozemskega, so pa tudi Nizozemci dokazali, da trenutno igrajo svojo najboljšo odbojko. Menim, da bo v dvoboju z nami odločala dnevna forma," meni Ropret.

Ta trdi, da so tulipani na kakovostni ravni Belgije, čeprav gojijo drugačen stil: "Belgija je nekoliko nižja ekipa, zato goji hitrejšo igro, Nizozemci pa so izredno atletska ekipa, visoka, skočna, ima odličen blok. Zato bo še posebno pomemben naš sprejem, če bomo z njim prebijali njihov blok, mislim, da imamo lepe možnosti. Najbrž nam nizozemska igra tudi bolj ustreza kot belgijska, res pa, da bomo morali to potrditi na igrišču. Na prejšnjem prvenstvu tega nismo, smo pa jih premagali na prijateljskih tekmah. Upam, da nam bo to uspelo tudi na večjem tekmovanju, morali pa bomo biti bolj zbrani v končnicah, pa tudi več sreče bomo potrebovali."

Tekma bo v dvorani Armeec v Sofiji ob 16.30. Prenos po 16.20 na TV SLO 2 in na MMC-ju. Slovenci so v tej dvorani že igrali, a jim ni ostala v najlepšem spominu, saj se na olimpijskih kvalifikacijah leta 2012 v močni konkurenci niso ravno izkazali.

REPASAŽ ZA ČETRTFINALE
Torek ob 16.30:
NIZOZEMSKA - SLOVENIJA (1) (Sofija)
Ob 19.30:
BELGIJA - NEMČIJA (2) (Sofija)
Ob 17.30:
SRBIJA - ESTONIJA (4) (Busto Arsizio)
Ob 20.30:
ITALIJA - FINSKA (3) (Busto Arsizio)


ČETRTFINALE
Sreda ob 16.45:
POLJSKA - ZMAGOVALEC (1) (Sofija)
Ob 19.45:
BOLGARIJA - ZMAGOVALEC (2) (Sofija)
Ob 17.30:
FRANCIJA - ZMAGOVALEC (4) (Busto Arsizio)
Ob 20.30
RUSIJA - ZMAGOVALEC (3) (Busto Arsizio)

Slovenci v torek lovijo vstopnico za četrtfinale
Odbojkarji v boju za prvi preboj v četrtfinale