Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik prvič nastopata na evropskem prvenstvu. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik prvič nastopata na evropskem prvenstvu. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Slovenska odbojkarja na mivki Jan Pokeršnik in Nejc Zemljak sta evropsko prvenstvo v latvijski Jurmali začela s porazoma.

Za uvod sta v svoji skupini izgubila z Italijanoma Danielejem Lupujem in Paolom Nicolaijem, pozneje pa še s Poljakoma Mariuszem Prudelom in Kacperjem Kujawiakom. V četrtek ju čaka še zadnji predtekmovalni dvoboj v skupini.

Zemljak in Pokeršnik sta prejšnji konec tedna dobro nastopila na turnirju evropske serije CEV Satellite v Vaduzu, kjer sta se veselila svoje prve turnirske zmage, z žrebom v tekmovalne skupine pa na EP nista imela veliko sreče. Prvenstvo začenjata v skupini B, skupaj z Italijanoma Danielejem Lupoom in Paolom Nicolaijem, z odlično poljsko dvojico ter z mladima perspektivnima Norvežanoma.

Dokazala sta, da se lahko kosata z najboljšimi
Čeprav sta bila Zemljak in Pokeršnik na turnir uvrščena kot predzadnja, 31. nosilca med 32 ekipami, sta že na prvi tekmi pokazala, da se lahko enakovredno kosata z najboljšimi evropskimi pari. V dvoboju proti Lupu in Nicolaiju, olimpijskima podprvakoma in evropskima prvakoma, sta namreč prvi niz izgubila s 23:25, drugega pa, prav tako na razliko, z 19:21. Slovenca sta se dobro upirala tudi poljski navezi. V prvem nizu sta morala tekmecema priznati premoč z 19:21, drugi niz sta slovenska odbojkarja dobila z 21:17, tretjega pa izgubila z 9:15.

Priložnosti nista izkoristila
"Na prvi tekmi sva imela precej priložnosti, da bi rezultat obrnila v svojo korist, a jih žal nisva izkoristila. V prvem nizu sva namreč imela na voljo kar štiri zaključne žoge, v drugem nizu pa sva vodila z 19:18. Tudi na tekmi proti Poljakoma ni bilo nič drugače. Vodila sva že v prvem nizu, a sva vodstvo v končnici izpustila iz rok, tretji niz pa sva začela slabše in tekmecema omogočila vodstvo s 4:0. Iz teh porazov sva se zagotovo precej naučila in na srečo imava jutri še vseeno priložnost, da se uvrstiva med najboljših 24 ekip," je po prvem dnevu prvenstva dejal Pokeršnik.

Njuna zadnja tekmeca bosta Norvežana Mathias Berntsen in Svein Oddmund Solhaug. Če bo slovenska naveza v četrtek zmagala, se bo uvrstila v izločilne boje, poraz pa za najboljšo slovensko dvojico pomeni slovo od EP-ja.