Športniki se po uspehih radi zavijejo v zastavo svoje države. Foto: Reuters
Športniki se po uspehih radi zavijejo v zastavo svoje države. Foto: Reuters

V Londonu so plapolale 204 različne nacionalne zastave. Kakšen pa je vpliv iger na tiste, ki jih spremljajo?

Športniki "branijo barve svoje države"
Na to vprašanje bodo poskusili odgovoriti raziskovalci, ki v šestih državah na treh celinah izvajajo raziskavo, poimenovano "Olimpijske igre in domoljubje." Športniki na olimpijskih igrah namreč tekmujejo kot predstavniki posameznih držav in tako "branijo nacionalne barve". Tudi razvrstitev držav po številu osvojenih medalj je priljubljena vsebina številnih medijev in pogost vir primerjave med državami.

Anketni vprašalnik Olimpijske igre in domoljubje lahko najdete in izponite na tej povezavi.

Raziskava poteka v šestih državah
Uspešni nastopi športnikov na olimpijskih igrah krepijo občutek nacionalnega ponosa, ki pa se v različnih državah in kulturah izraža na različne načine. Raziskovalci, ki poleg Slovenije preučujejo še Avstralijo, Bolgarijo, Kitajsko, Nizozemsko in Združene države Amerike, želijo ugotoviti, kakšne so te nacionalne in kulturne razlike, zato vas vabijo k sodelovanju v raziskavi in reševanju ankete.

Raziskovalci za čim bolj verodostojne ugotovitve potrebujejo čim več udeležencev, zato tudi vas prosijo, da se odzovete njihovemu povabilu in izpolnete anketni vprašalnik. O izsledkih raziskave bomo poročali tudi na MMC-ju.