Hickey je bil eden vidnejših posameznikov v olimpijskem komiteju. Foto: Reuters
Hickey je bil eden vidnejših posameznikov v olimpijskem komiteju. Foto: Reuters

Brazilske oblasti so v preiskavi zasegle tudi vstopnice, namenjene Olimpijskemu komiteju Slovenije. V OKS-ju so že včeraj v uradni izjavi sporočili, da jim ni znano, kako so se sporne vstopnice na črnem trgu sploh znašle. Vse vstopnice, ki so bile namenjene pokroviteljem, gostom in agenciji Kompas, so bile porabljene ali pa so še pri lastnikih, tako da naj bi po poročanju TV Slovenija nepravilnosti nastale pri ameriškem podjetju Cartan Tours. To dobavlja vstopnice za igre v Riu, del pa jim jih je prepustil tudi OKS in s tem tudi pravice do prodaje vstopnic na slovenskem območju.

Hickey že prepeljan v zapor
Afera se je začela z dozdajšnjim predsednikom Evropskega olimpijskega komiteja Hickeyjem, ki naj bi s sodelavci nezakonito preprodajal najboljše vstopnice za olimpijske dogodke. Sodišče je po današnjem zaslišanju zavrnilo možnost izpusta ob plačilu varščine, Hickeyja pa so že odpeljali v zapor Bangu. Aretiran je bil v sredo v luksuznem hotelu v Riu de Janeiru.

Paketi stali tudi do 8.000 dolarjev
Brazilske oblasti mu očitajo nezakonito preprodajo olimpijskih vstopnic, vrednost katerih naj bi na črnem trgu presegla tri milijone dolarjev. Irski olimpijski komite naj bi posredoval večino vstopnic podjetju THG, ki jih je skušalo preprodati kot vstopnice z lažnimi paketi dobrodošlice. Ti paketi so stali tudi 8.000 ameriških dolarjev, kar je bistveno več od prvotnih cen.

Irec se je po aretaciji slabo počutil
Irec je ob aretaciji prosil za premestitev v bolnišnico, saj se je slabo počutil. V četrtek zvečer so ga na invalidskem vozičku odpeljali na zaslišanje. Po aretaciji se je 71-letni Hickey odločil začasno umakniti z mesta predsednika Olimpijskega komiteja Irske in drugih funkcij, povezanih z olimpijskimi komiteji. Je tudi predsednik združenja Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) in namestnik vodje Združenja nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC). Vodenje Evropskih olimpijskih komitejev je začasno v skladu s svojo funkcijo prevzel podpredsednik, Slovenec Janez Kocijančič.

Gabrovec v Odmevih o škandalih na OI
Gabrovec o očitkih o nečednostih z vstopnicami
Preprodajanje slovenskih vstopnic v Riu?
Gabrovec v Odmevih o škandalih na OI
Gabrovec o očitkih o nečednostih z vstopnicami
Preprodajanje slovenskih vstopnic v Riu?