Andy Murray je pred štirimi leti na osrednjem igrišču Wimbledona osvojil olimpijsko zlato. Vmes je dvakrat dobil najprestižnejši turnir na svetu (2013 in 2016) in tudi OP ZDA (2012). V Riu pa je zaokrožil sijajna štiri leta. Foto: Reuters
Andy Murray je pred štirimi leti na osrednjem igrišču Wimbledona osvojil olimpijsko zlato. Vmes je dvakrat dobil najprestižnejši turnir na svetu (2013 in 2016) in tudi OP ZDA (2012). V Riu pa je zaokrožil sijajna štiri leta. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro, Andy Murray in Kei Nišikori
Juan Martin del Potro, Andy Murray in Kei Nišikori so si razdelili olimpijska odličja. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro
Juan Martin del Potro je potreboval tudi masažo. Foto: Reuters
Andy Murray
Murray je po porazu v finalu Melbourna in Roland Garrosa nadaljeval sijajno. Zmagal je v Wimbledonu in še na olimpijskih igrah. Naslednji teden bo igral v Cincinnatiju, kjer se bo pripravljal za OP ZDA v New Yorku. Foto: Reuters
Kei Nišikori
Kei Nišikori je prvič osvojil olimpijsko medaljo. Foto: EPA
Jelena Vesnina in Jekaterina Makarova
Jelena Vesnina in Jekaterina Makarova sta uigrana dvojica, in to se je v finalu zelo poznalo. Foto: Reuters
Martina Hingis
Martina Hingis je potočila nekaj solz. Zelo si je želela zlata. V dvojicah Švicarka blesti v navezi z Indijko Sanio Mirzo. V Riu je načrtovala nastop z Belindo Bencic, ki pa se je poškodovala v Wimbledonu. Foto: Reuters
Bethanie Mattek Sands in Jack Sock
Bethanie Mattek Sands in Jack Sock sta zmagala v ameriškem finalu med mešanimi pari. Foto: Reuters

Del Potro je že v prvem krogu ugnal Srba Novaka Đokovića, v polfinalu je nato odpravil Rafaela Nadala. V soboto se je pošteno izčrpal in v finalnem obračunu se je to lepo videlo. Že po uri igre je bil videti zelo utrujen, iz sebe je iztisnil vse atome moči, a Škot je bil v tretjem in četrtem nizu precej bolj svež.
Murray, ki je v Wimbledonu pred štirimi leti v finalu gladko premagal Rogerja Federerja, je tokrat moral precej bolj garati za zmago. Znova je izkoristil izpad velikega tekmeca Đokovića, tudi v Wimbledonu prejšnji mesec je Srb izpadel že v 3. krogu, nato pa je Murray osvojil turnir na Church Roadu.
Navijači nosili utrujenega del Potra

Argentinec je imel velike težave s servisom že v uvodnem nizu. Murray je povedel s 4:1, a je nato v sedmi igri izgubil servis in del Potro je izenačil na 4:4. V 12. igri je Škotu uspel odločilni brejk, unovčil je drugo zaključno žogo za uvodni niz.
Na začetku drugega niza se je dvakratni zmagovalec Wimbledona malce preveč sprostil, izgubil je servis v prvi igri. Del Potro je začel precej bolje servirati, na tribunah je bilo pravo nogometno vzdušje, na osrednjem igrišču so bili argentinski navijači v večini. Po dveh urah je izkoristil četrto zaključno žogo in izenačil na 1:1.

Murray blestel v tretjem nizu
Že v drugem nizu je bil Argentinec vidno izčrpan, pri servisih si je vzel veliko časa. Murray je v tretjem nizu držal žogo v igri, v daljših izmenjavah pa osvajal točke. Nanizal je kar štiri igre zapored. Del Potro je potreboval tudi masažo fizioterapevta. Sodnik Pascal Maria ga je opozoril zaradi zavlačevanja igre.
Škot po zaosta
nku s 3:5 do zmage
Ko je že vse kazalo na to, da je Argentinec v izgubljenem položaju, je našel še nekaj energije. Murray mu je poklanjal številne točke na začetku četrtega niza. Kar trikrat je oddal začetni udarec in del Potro je povedel s 5:3. Murray se je v odločilnih trenutkih zbral, v deseti igri je izkoristil četrto priložnost za brejk, izenačil je na 5:5. V enajsti igri se je rešil po zaostanku s 15/40 in povedel s 6:5. Del Potro je serviral za izhod v podaljšano igro, a mu ni uspelo, saj je v daljših izmenjavah dvakrat poslal žogo v mrežo in slavje Škota se je začelo.

Vrnitev Nadala, a na koncu le slavje Japonca
Nadal se je že vpisal v teniško zgodovino, saj je z Marcom Lopezom postal olimpijski prvak v dvojicah. Španec, ki je igre v Londonu izpustil zaradi poškodbe, je šele četrti teniški igralec, ki je osvojil zlato v dvojicah in tudi v posamični konkurenci, v kateri je bil najboljši pred osmimi leti v Pekingu. V posamični konkurenci v Riu pa je ostal brez medalje, potem ko je bil v boju za bron boljši Kei Nišikori.

Japonec je z dvema odvzemoma servisa zanesljivo dobil prvi niz s 6:2, v drugem pa je bil na dobri poti k medalji, ko je vodil že z dvema brejkoma in s 5:2, a je nato dvakrat izgubil igro na svoj začetni udarec. Nadal se je vrnil in dobil podaljšano igro, a v odločilni igri si je Nišikori pot k zmagi utrl v četrti igri, ko mu je uspel brejk, nato pa je za zmago v nizu s 6:3 dobil vse igre na svoj začetni udarec.

"Nisem vedel, kako bi končal pri 5:2. Malo sem bil že utrujen, nasprotnik pa je začel igrati precej bolje. Preveč sem hitel in izgubil. Pred tretjim nizom sem se zbral. Potem ko sem dobil prvi brejk, pa mi je steklo in dobil sem potrebno samozavest," je težko pot do brona pojasnil Nišikori, ki je pred tem izgubil devet zaporednih dvobojev s Špancem.

Japonec je prekinil kar 96 let dolgo sušo svoje države na olimpijskih igrah v tem športu. Japonska je pred tem zadnje teniške medalje osvojila leta 1920 v Antwerpnu.
Zlato med dvojicami osvojili Makarova in Vesnina
Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina sta olimpijski zmagovalki med dvojicami. V finalu sta premagali Švicarki Timeo Bacsinszky in Martino Hingis s 6:4 in 6:4. Rusinji sta zaokrožili lepo zbirko, saj imata že naslova z odprtih prvenstev v Franciji 2013 in ZDA 2014.
35-letna Hingisova, nekoč prva igralka sveta, se je na igrišča pod petimi krogi vrnila po kar 20 letih premora, njen cilj pa je bil jasen - dobiti olimpijsko medaljo.
Nazadnje je igrala leta 1996 v Atlanti pri 15 letih, zdaj pa je razplet finala v Riu pospremila z mešanimi občutki. Ima medaljo, a poraz v finalu je pustil nekaj grenkega priokusa. "Seveda sem malo razočarana. Toda, imela sem priložnost, da se borim za zlato. Če seštejem vse, kar se je ta teden dogajalo - super," je pojasnila Švicarka.
Že pred tem sta si bron priigrali Čehinji Lucie Šafarova in Barbora Strycova po uspehu proti rojakinjama Andrei Hlavackovi in Lucie Hradecki s 7:5 in 6:1.
Med mešanimi pari najboljša Mattek Sandsova in Sock
Zlato med mešanimi dvojicami sta osvojila Američana Bethanie Mattek-Sands in Jack Sock, ki sta v finalu premagala rojaka Venus Williams in Rajeeva Rama s 6:7 (3), 6:1, 10:7.
Ta finale je bil zadnja priložnost za Venus Williams, da bi v Riu prišla do zlata. Že pred tem je izpadla med ženskimi dvojicami in posameznicami, podobno neuspešna je bila tudi njena sestra Serena, ki je med posameznicami veljala za prvo favoritinjo tekmovanja.
"Jasno je, da sem šla na zmago. Vedno greš na zmago, ne veš pa, ali ti bo uspelo prestopiti tisto mejo. Ni mi uspelo, sem pa vseeno zadovoljna, da sem bila zraven in da sem imela priložnost," je 36-letna Venus Williams strnila nastope v Riu.
Venus Williams se je veselila pete olimpijske medalje, v zbirki ima tudi štiri zlate medalje, med posameznicami (2000) ter ženskimi dvojicami v navezi s sestro Sereno (2000, 2008, 2012).

Finale (M):
MURRAY (VB/2)
- DEL POTRO (ARG)
7:5, 4:6, 6:2, 7:5

StatistikaMurray

Del Potro

Prvi servis (%)5172
Asi

10

3

Dvojne napake6 2
Nevsiljene napake

45

57

Winnerji4639
Osvojene točke141128
Priložnosti za brejk9/236/12



Za tretje mesto:
NIŠIKORI (JAP/4) - NADAL (ŠPA/3)
6:2, 6:7 (1), 6:3


Dvojice (Ž), finale:
MAKAROVA/VESNINA (RUS/7) -
HINGIS/BACSINSZKY (ŠVI/5)
6:4, 6:4

Za tretje mesto:
ŠARAFOVA/STRYCOVA (ČEŠ) -
HLAVAČKOVA/HRADECKA (ČEŠ/6)
7:5, 6:1


Mešane dvojice, finale:
MATTEK SANDS/SOCK (ZDA) -
V. WILLIAMS/R. RAM (ZDA)
6:7 (3), 6:1, 10:7

Za tretje mesto:
HRADECKA/ŠTEPANEK (ČEŠ) -
MIRZA/BOPANNA (IND/4)
6:1, 7:5