Jože Okorn je bil leta 1972 bronast v metu diska, kar je bila prva slovenska paraolimpijska medalja. Foto: MMC RTV SLO
Jože Okorn je bil leta 1972 bronast v metu diska, kar je bila prva slovenska paraolimpijska medalja. Foto: MMC RTV SLO
Spomin na prvi medalji slovenskih paraolimpijcev

Nastopilo je 17 športnikov, osvojili so dve medalji, obe atletski. Pavla Sitar je bila zlata v preizkušnji na 60 metrov, Jože Okorn pa bronast v metu diska. Do danes so slovenski športniki invalidi na paraolimpijskih igrih osvojili že 49 medalj.

O zgodovini paraolimpijskih iger si lahko več preberete v diplomski nalogi Ane Zakrajšek.


Spomin Jožeta Okorna (podpredsednika Zveze za šport invalidov) sega v leto 1972, ko je igre gostil München. Športniki invalidi so se tistega leta zbrali v 300 km oddaljenem Heidelbergu: "Heidelberg je ena največjih rehabilitacijskih ustanov prav za poškodbo hrbtenjače in zato je bil kraj primeren za organizacijo takšnih iger. Že ko smo prišli tja, je bilo videti vse urejeno: prevozi, bivalni prostori, sanitarije ... Vse je bilo usposobljeno."

Jože Okorn je takrat v metu diska osvojil bronasto medaljo, prvo za slovenski šport invalidov. "Ne vem, ali je bila res prva, ker isti dan je Pavla Sitar v vožnji z vozičkom osvojila zlato medaljo. Pravijo, da je bil dopoldne met diska, popoldne vožnja z vozičkom. Saj ni pomembno, zagotovo je bila moja medalja prva moška, če sem malo džentelmen."

Politični vrh preprečil nastop v Torontu
Nastopiti bi moral tudi štiri leta pozneje v Torontu, a takrat je v paraolimpijske igre posegla politika. "Mislim, da je bila nedelja, ko naj bi potovali v Zagreb na letališče. Nekateri so bili že na poti. Dobili smo direktivo iz Beograda, da zaradi nastopa Južne Afrike mi bojkotiramo te igre. Jasno, razočaranje je bilo veliko, težko to sprejmeš, ker niti slučajno ne razmišljaš takrat o politiki."

Tudi leta 1980 so bile paraolimpijske igre na drugem prizorišču kot olimpijske igre, in sicer v Arnhemu na Nizozemskem. Jože Okorn je bil v metu diska srebrn. "Spomnim se še, kar nekaj let pred 1980, ko smo poskušali vzpostaviti stike s tekmovalci invalidi iz Rusije. Enkrat smo dobili odgovor, da pri njih ni invalidov. Nekaj v tem smislu."

Lep spomin na dr. Guttmana
Športniki invalidi so se vedno počutili kot dom v Stoke Mandevillu. Dr. Ludvik Guttman, oče paraolimpijskega gibanja, je bil izreden gostitelj. "Zelo simpatičen, malo nižji gospod. Dobro se spominjam, kako nas je spodbujal in podeljeval medalje," se spominja Okorn.

Spomin na prvi medalji slovenskih paraolimpijcev