Darko Đurić je v finalu končal na petem mestu. Foto: BoBo
Darko Đurić je v finalu končal na petem mestu. Foto: BoBo
Franc Pinter
Franc Pinter je z zračno puško stoje zasedel 11. mesto. Foto: BoBo
POI: Darko Đurić tri desetinke za bronom

V finalu je odplaval čas 1:27,17. Zlato je osvojil Južnokorejec Džo Gi Seong (1:23,36). Medalji sta dobila še Kitajec Žipeng Džin in Nizozemec Michael Shoenmaker. Za bron je bilo dovolj 1:26,87. Tudi v Londonu leta 2012 je bil Đurić v tej disciplini peti, s svojih prvih paraolimpijskih iger pa ima še eno četrto in eno peto mesto.

"Je rahlo razočaranje, Darko je pripravljen vsaj za tretje mesto. Potem je bilo zelo blizu tudi drugo. Mogoče je bila napaka, da je začel prepočasi prvih 50 metrov. V drugem delu jih je lovil in če bi bila tekma še pet metrov daljša, bi jih ujel. Seveda je bila tiha želja medalja, če prideš kot četrti v finale, pričakuješ tudi to," je dejal trener Alen Kramar.

"Pripravljen je tudi na 200 metrov prosto in upam, da se bo tam 'poklopilo'. Začel je prepočasi, obračal je sedmi, potem je napredoval do petega. Tekmeca na drugi strani je lovil, a na žalost ni bilo dovolj. Bil je sekundo in pol boljši čas kot dopoldne in upam, da ga bo to podžgalo za 200 metrov. Za medaljo bo sicer potrebno odplavati okrog 3:04, kar je štiri sekunde hitreje kot njegov najboljši izid letos, a je Darko to sposoben plavati."

Đurić je sicer napredoval, po času je ta finalni dosežek eden najboljših v zadnjem obdobju, v primerjavi z lanskim najboljšim izidom je čas izboljšal za štiri sekunde. Vseeno je bil po tekmi precej razočaran, a je skušal to pozabiti in se usmeriti v nadaljnje tri preizkušnje.

"Seveda to ni moj realen dosežek. Pripravljen sem za boljše, sem pa taktično slabo odplaval. Prvih 50 metrov sem začel prepočasi, na to me je opozarjal že trener. Na koncu sem jih lovil, v drugih 50 metrih sem bil najhitrejši, a ni bilo dovolj," je nastop ocenil plavalec iz Podbrezij.

"Če bi videl Francoza in Nizozemca, bi mogoče že prej začel pospeševati, da bi ju poskusil ujeti. Stoodstoten sem, da sem pripravljen za izid, ki bi bil dovolj tretje mesto. A se glede na vse ni izteklo, zdaj se moram posvetiti naslednjim nastopom," je še dejal edini slovenski udeleženec plavalnih tekmovanj v Riu.

"Te tekme ne smem vzeti kot razočaranje, ampak kot motivacijo za 200-metrsko razdaljo, da me podžge, da se 'raztrgam' in skušam priti do vsaj tretjega mesta," je še dodal Đurić in tudi opozoril na to, da lahko plavalca odnese tudi dobro vzdušje, kakršno je značilno za plavalna tekmovanja na paraolimpijskih igrah: "Moraš paziti, da ne zmrzneš in se preveč ne prepustiš čustvom. Smo pa seveda na največjem možnem tekmovanju in občutki so odlični."

V kvalifikacijah imel četrti čas
Đurić se je zanesljivo prebil v večerni finale. Plaval je v drugi predtekmovalni skupini in dosegel tretji čas, njegov dosežek 1:28,26 pa je bil skupno četrti, tako da se je zanesljivo uvrstil v finale v eni od svojih najmočnejših disciplin.

Pred njim so bili v kvalifikacijah Kitajec Žipeng Džin z 1:26,77, Južnokorejec Džo Gi Seong (1:26,82) in Francoz David Smetanine (1:28,10).

Pinter se ni uvrstil v finale
Strelec Franc Pinter je opravil prvi nastop. V svoji najmočnejši disciplini z zračno puško stoje v kategoriji R1 je osvojil 11. mesto in za dobre tri kroge ostal brez finalnega nastopa. Pinter je v preteklosti največje uspehe na velikih tekmovanjih dosegal prav v tej disciplini. V njej je dobil tudi svoje štiri paraolimpijske medalje (srebrne v letih 1996, 2000 in 2004 ter bronasto leta 2008), tokrat pa je zelo dobro opravil štiri od šestih serij, v dveh pa tudi zaradi težav s krči ni bil konkurenčen in prav to ga je na koncu stalo uvrstitve med osem najboljših.

"Že dolgo časa imam težave s krči, ampak tokrat se je pojavil neki nenormalni krč. Ko začnem streljati, mi dvigne stopalo in se strese celo telo. To se seveda pozna tudi na puški. Tega ni mogoče umiriti. Danes sem imel krč v desni nogi. Ne moreš se skoncentrirati, prideš v manjšo krizo. Trudil sem se, kolikor sem lahko. Seveda to ni opravičilo, ampak dejstvo je, da pač imam ta krč," je dogajanje opisal 62-letni strelec iz Slovenske Bistrice.

"Če bi ponovil rezultat s treninga, bi to zanesljivo zadostovalo za finale. A tale krč, malo stresa in žal ni bilo finala. Imam še tri nastope, največ upanja polagam na 3x40 z malim kalibrom in bom na njem malo več delal. Upam, da mi bo tam uspelo," je še dejal Pinter. Slovenski strelci bodo na naslednji tekmi na strelišču Deodoro v soboto, ko bodo nastopili Veselka Pevec, Damjan Pavlin in Franček Gorazd Tiršek.

POI: Darko Đurić tri desetinke za bronom