Andreja Leški (desno) z bronasto medaljo. Foto: EPA
Andreja Leški (desno) z bronasto medaljo. Foto: EPA

Leški je bila boljša tekmica z več poskusi meta, v podaljšku pa je bila v eni od akcij zmagi blizu tudi Piovesana. Po dveh minutah in pol podaljška je slovenska judoistka vendarle zmagala.

27-letna branilka naslova iz Montpelliera je bila kot četrta nosilka v prvem krogu prosta, nato pa je brez težav premagala Srbkinjo Anjo Obradović (po minuti in pol), Nizozemko Geke van den Berg in v četrtfinalu še Nemko Deno Pohl, ki tudi ni zdržala do polovice boja.

V polfinalu pa je Andrejo Leški ustavila 23-letna Čehinja Renata Zachova, ki do danes še ni imela medalje z največjih tekmovanj. Zachova je zmagala z vazarijem ob koncu prvega dela boja. Koprčanki je sicer v zaključku uspel met za izenačenje, a ji ga sodniki po ogledu posnetka niso priznali. Prevladala je presoja, da se Čehinja ni dotaknila tal z ramo.

Zachova je bila v finalu nato boljša še od Nizozemke Joanne van Lieshout.

Andreja Leški (v modremu kimonu) med borbo za bron proti Lubjani Piovesana. Foto: Reuters
Andreja Leški (v modremu kimonu) med borbo za bron proti Lubjani Piovesana. Foto: Reuters

"Konec je bil srečen in vse je dobro"

"Res sem srečna. Šla sem na vse ali nič in mi je uspevalo. V polfinalu sem premagala samo sebe. Naredila sem napad, ki je bil namenjen le aktivnosti, a sem se znašla v končnem prijemu. Skoraj mi je uspelo potem to nadoknaditi, vendar se mi ni izšlo. Toda konec je bil srečen in vse je dobro," je povedala 26-letna Leški.

Primorka ima na evropskih prvenstvih poleg lanskega zlata še bron iz Lizbone 2021. Na svetovnih prvenstvih je osvojila srebrni medalji v Budimpešti 2021 in Dohi 2023.

Preostali Slovenci so se morali drugi dan EP-ja posloviti že po prvih dvobojih. Kajo Schuster je v kategoriji do 70 kg izločila Nizozemka Hilde Jager. Martin Hojak (do 73 kg) je moral priznati premoč Akilu Gjakovu s Kosova, Nace Herković (do 81 kg) pa Maxiimu Trigubu iz Irske.

V četrtek je srebrno kolajno osvojila Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kg.

Andreja Laški z bronom v Zagrebu napovedala vzpon forme pred olimpijskimi igrami