Damir Dugonjić je imel v Barceloni smolo in osvojil dve četrti mesti. Če je takrat na glas razmišljal o medalji, si je zdaj v Kazanu zadal cilje po korakih. Foto: Andrea Staccioli
Damir Dugonjić je imel v Barceloni smolo in osvojil dve četrti mesti. Če je takrat na glas razmišljal o medalji, si je zdaj v Kazanu zadal cilje po korakih. Foto: Andrea Staccioli
Damir Dugonjić
Zadnji večji uspeh je "Dugi" odplaval avgusta lani, ko je na evropskem prvenstvu v Berlinu v šprintu na 50 prsno osvojil bron s časom 27,48. Foto: Reuters
Dugonjić prvi adut Slovenije na SP

Dugonjić, ki sta se mu medalji v Barceloni 2013 na 50 m in 100 m prsno izmuznili za stotinko oziroma za tri, je nekoliko zadržan z napovedmi in poudarja, da bodo ob njem na startnih kamnih na stadionu Kazan Arena najhitrejši in najmočnejši plavalci sveta. Zato si je postavil postopne cilje.

Z vozovnico za Rio bo vse lažje
Najprej ga čaka tekma na 100 m prsno. "Prva želja je olimpijska norma, da se bom prihodnje leto v miru pripravljal in popolnoma posvetil igram v Riu. Ne vem točno, kaj naj pričakujem. Pred dvema letoma je bilo super, lani nisem bil zadovoljen ... Vem le to, da bo treba plavati zelo hitro. Najprej si želim polfinale, in ko bo prvi cilj dosežen, bo lažje nadaljevati," je v prestolnici Tatarstana povedal koroški dvometraš.

Višji so cilji na pol krajši razdalji v prsni tehniki. "Tam je cilj finale. Trenutno imam šesti čas na svetu. Iz peterice pred mano bo nato treba zato koga presenetili. To ni lahko. To so nosilci medalj s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger, svetovni rekorderji. To so najboljši na svetu."

Najpomembnejša je samozavest
Prav 50-metrski sprint je posebna tekma, kjer lahko odločata tudi dnevna forma in počutje. "Najpomembnejša pa je samozavest. Da veš, da lahko zmagaš. Seveda ne smeš preveč razmišljati o medalji, a treba je razmišljati o tem, da premagaš druge. Ob tem je treba ostati zbran in sproščen, sicer lahko hitro izgubiš usodno desetinko, dve. Pomembno je tudi, da ob majhni napaki ni panike, saj časa za popravljanje ni. Takoj je treba najti rešitev, ob paniki pa izgubiš zavesljaj in tekmo. Letos sem 50 m prsno res veliko vadil. Upam, da sem v pravi formi, a to bom izvedel v nedeljo," je ob sotočju rek Volge in Kazanke še razmišljal 27-letni slovenski reprezentant.

Peaty ostaja razred zase med "prsači"
Prvi plavalec zadnjih sezon v prsnem slogu je Britanec Adam Peaty. Tudi letos na 100 m prsno za sekundo odstopa od konkurence. Dugonjić pravi, da se malenkosti pri njem učijo vsi, seveda pa ima vsak plavalec kljub temu svoj slog in način, saj kopiranje tekmeca enostavno ni možno. "Ima res dober udarec z nogami in dobro potegne, a to vsi delamo dobro. Ima pa izrazito visoko frekvenco, kar je težko zdržati. Seveda ga analiziramo, učimo se od njega, kako biti nad vodo čim krajši čas, da čim manj časa izgubiš v tistem delu, ko je upor največji, a ne da se enostavno vsega prenesti."

Letošnja sezona se za tekmovalca doslej ni izšla povsem tako, kot sta s trenerjem Matijo Medveškom načrtovala. Predvsem na 100 m prsno Dugonjiću letos še manjka želen vrhunski dosežek. "Cilj je bil izid okrog 1:00 in še najbližje sem bil z 1:01,4 ob koncu priprav. Morda sem bil na teh tekmah preutrujen, morda je bil cilj previsok, a moram se navaditi plavati teh 60 sekund tudi utrujen. Potem bo to na na tekmi, ko sem spočit, veliko lažje. Veliko pa sem delal na prvih 50 metrih, dodajal sem hitrost, saj sem pred tem lovil tekmece, a to ni več možno. Konkurenca enostavno plava hitro na prvi in drugi dolžini bazena."

Verjame v velike rezerve pri pripravi
A zaradi dosežkov v sezoni ravenski "Dugi" nikakor ni zaskrbljen. "Če izide primerjam s sezono 2013, ki je bila najboljša, sem hitrejši, kar mi mora dati samozavest. Na 50 prsno seveda ni možno veliko napredovati, a napredek je. Veliko močnejši sem tudi fizično, kar se kaže na fitnesu, pa tudi na 100 m prsno sem bil letos dve desetinki hitrejši v pripravljalnem obdobju kot takrat in razlogov za strah ni. Tudi bolan in poškodovan nisem bil. Rezerva je tudi ta, da se letos za nobeno tekmo nisem še zares pripravil."

Dugonjić prvi adut Slovenije na SP