Podrobnosti najnovejšega dopinškega primera v Sloveniji bodo znane v prihodnjih dneh. Foto: BoBo
Podrobnosti najnovejšega dopinškega primera v Sloveniji bodo znane v prihodnjih dneh. Foto: BoBo

Ustrezne institucije trenutno (še) ne dajejo uradnih izjav. Jani Dvoršak (slovenska protidopinška organizacija) je v tako kratkem pogovoru za MMC napovedal, da bo odločba objavljena po končanem pritožbenem postopku, kar je v skladu z njihovimi pravili.

"Izjava za medije bo podana v nekaj dneh po končanem notranjem pregledu. Vendar je vse odvisno od športnice in njenih odločitev," je še dodal Dvoršak.

Šest dopinških primerov na Kitajskem
Težave z dopingom med plavalci imajo tudi na Kitajskem. Le dan po razkritju britanskega The Timesa, da so na Kitajskem načrtno prikrili pet pozitivnih testov med kitajskimi plavalci, je tamkajšnja državna agencija Šinhua objavila, da je bilo v zadnjih mesecih med plavalci šest pozitivnih primerov jemanja poživil.

Trije že imenovani, trije še ne
Džao Jing, Vang Lidžuo in An Džjabao so bili že lani pozitivni na klenbuterol, drugi trije plavalci (za zdaj še neimenovani) pa so bili januarja pozitivni na hidroklorotiazid, diuretik, ki se lahko uporablja za prikrivanje drugih zdravil, ki povečujejo telesne zmogljivosti.

Wada že zagrozila
Razkritje v The Timesu je bil nov velik udarec za kitajsko športno podobo, vendar je Džao Džjan, direktor kitajske protidopinške zveze, zanikal, da bi prikrivali izide. Dejal je, da treh primerov domnevne uporabe hidroklorotiazida niso objavili zato, ker so še vedno na stopnji preiskave, zakaj so šele zdaj razkrili imena trojice, ki je uporabljala klenbuterol, pa ni pojasnil. Nečednosti v kitajskem plavanju preiskuje tudi Svetovna protidopinška zveza (Wada), ki grozi, da se bo pritožila na mednarodno arbitražno sodišče za šport, saj je treba vsako dopinško kršitev objaviti v 20 dneh.

127 športnikov padlo zaradi meldoniuma
Ruski minister za šport Vitalij Mutko pa je sporočil, da je bilo do zdaj že 27 ruskih športnikov pozitivnih na meldonium. Omenjeno zdravilo je pred dnevi zaradi primera Marije Šarapove splavalo na površje medijskega poročanja. Na svetovni ravni naj bi se število padlih zaradi tega sredstva povzpelo že na 127.