New York tudi v šahovskem smislu te dni ne spi. V mestnih parkih (Washington square park, Union park, Central park) se šahira vse do jutranjih ur. Seveda pa
New York tudi v šahovskem smislu te dni ne spi. V mestnih parkih (Washington square park, Union park, Central park) se šahira vse do jutranjih ur. Seveda pa "newyorške šahovske zvezde v parkih" ne šahirajo zastonj. Darja Kapš pravi: "Partija, ki jo izgubiš, te stane pet dolarjev. Vsak ima svojo šahovsko zgodbo in vsi občudujejo pokojnega Fischerja." Foto: Osebni arhiv Darje Kapš
Magnus Carlsen in Sergej Karjakin
Magnus Carlsen in Sergej Karjakin igrata v posebni komori. Foto: Reuters.
Darja Kapš
Darja Kapš nam bo iz New Yorka poslala še kakšno kolumno. Foto: Osebni arhiv Darje Kapš

Magnus Carlsen in Sergej Karjakin sta se v New Yorku tudi v drugi partiji razšla z remijem, tako da je skupni izid 1:1. Darja Kapš, ambasadorka šaha pri Šahovski zvezi Slovenije, nam je poslala naslednji komentar.

Že prvi krog je nakazal, da ne bo miroljubnih remijev. Carlsen je v otvoritvi presenetil Karjakina in mu želel zadati boksarski nokavt, toda nasprotnik je uspešno zdržal pritisk. Partija se je po ostrem boju končala z remijem.

Drugo partijo sem si ogledala v živo. Žal se je po dobrih treh urah končala z remijem brez konkretnejšega boja. Odigrana je bila španska otvoritev, kjer je Magnus znova presenetil z izbiro otvoritvene variante kot črni.

Oba igralca sta brezhibno pripravljena. Čeprav sta oba še zelo mlada (26 let), kažeta izjemno šahovsko in psihološko zrelost.

Po dveh uvodnih partijah lahko pričakujemo, da bo "meč" zelo bojevit. Igralca bosta skušala odkriti nasprotnikove šibke točke in jih izkoristiti v svojo korist. Če sem na začetku dajala prednost Carslenu, zdaj menim, da so možnosti obeh popolnoma enake.

Še nekaj o prizorišču. Dvoboj se igra v bližini, kjer sta nekoč stala dvojčka, torej v prestižnem finančnem okrožju. V okolici se čuti utrip dvoboja, saj te do prizorišča pospremijo lični plakati in smerokazi, pred samim vhodom pa te pričaka veliki ulični šah.

Notranjost je manj graciozna. Za obiskovalce celo neprijazna. Za neposredni ogled obeh igralcev se čaka debela ura, in ko si vendarle notri, se tam lahko zadržuješ le 15 minut. Torej - prizorišče je povsem premajhno za tako veličasten dogodek in število obiskovalcev (okoli tisoč).

Popolnoma drugače je v VIP-prostorih. Dostop do spremljanja partije je preprost in čas je neomejen. Medtem ko igralca bijeta vojno, si lahko privoščiš okusne prigrizke in koktajle v potokih ter izzoveš kakšnega bogatega šahovskega navdušenca na dvoboj.

Carlsen in Karjakin igrata v zvočno izolirani komori, veliki približno 50 kvadratnih metrov. Prostor je steklen, pri čemer igralca navzven ničesar ne vidita in ne slišita. Njune partije se prenašajo v živo po spletu, a dostop je plačljiv. Svetovna šahovska javnost je zaradi tega že razburjena, a organizatorji se ne dajo motiti ...

Dvoboj je sicer mogoče spremljati na neuradnih spletnih kanalih, kjer nekateri svetovni velemojstri komentirajo partije in dogajanje.

Splošna ocena organizacije dvoboja je po mojem mnenju daleč od odličnega. V istem prostoru lahko dvoboj namreč spremljaš kot kralj ali pa nedostojno čakaš v dolgi vrsti ... Vse je odvisno od denarja. To pa je popolnoma tipično za New York in ZDA, kjer vlada denar. Kakor koli, ogled dvoboja mi bo ostal v nepozabnem, lepem spominu.

Danes je prost dan, v ponedeljek pa se za igralca znova začne delovni dan.