Jacques Rogge je zelo zaskrbljen zaradi športnih stav. Foto: EPA
Jacques Rogge je zelo zaskrbljen zaradi športnih stav. Foto: EPA
Stavni lističi
V zadnjih 15 letih se je število stavnic z 200 povečalo na 10.000. Foto: EPA

Istega mnenja je tudi predsednik Svetovnega združenja loterij (WLA) Risto Nieminen. "Skupaj z loterijskimi organizacijami, fundacijami in državnimi vladami se moramo športne organizacije povezati in s sodelovanjem čim prej najti rešitve, da bomo zajezili to težavo. Zato bo MOK 1. marca organiziral sestanek s športnimi zvezami in vladami držav, da bomo začeli urejati to področje. Za boj proti dopingu imamo že krovno organizacijo Wado, morali pa jo bomo ustanoviti tudi za preprečevanje nezakonitih športnih stav," je na simpoziju Mednarodnega združenja športnih novinarjev v Lozani napovedal Rogge.

Miro Cerar, s tridesetimi odličji na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik, je bil jasen: "Nezakonite športne stave in nameščanje izidov so goljufija, ki lahko ogrozi same temelje športa."

V športu se najlažje opere umazan denar
"Pranje denarja je trenutno gotovo najpomembnejša 'poslovna' dejavnost na svetu. S tem je povezan organiziran kriminal in mogoče je trenutno šport v svetu najlažja pot, s katero se lahko opere umazan denar. Poleg uradnih stavnic in drugih stavnih organizacij je zlasti v Aziji izjemno veliko nezakonitih stavnic brez vsakega nadzora. Za kriminalce športne stave niso osnovni vir zaslužka, ampak je cilj pranje denarja s čim manjšo izgubo. Če je običajna 'marža' za to 30 odstotkov, je prek nezakonitih športnih stav treba odšteti deset odstotkov ali manj, kar je v svetu kriminala zelo velik dodatni dobiček," je poudaril Nieminen.

Sto milijonov stav se spremlja vsak dan
Nogomet ima kot najbolj razširjeni šport kar 90-odstotni delež celotnih športnih stav, zato je še posebej na udaru kriminala. Evropska nogometna zveza je zato že sredi prejšnjega desetletja s partnerji vzpostavila mehanizem nadzora stav z ugotavljanjem nenavadnega povečanja vplačil in zgodnjega opozarjanja. Leta 2005 so tako po besedah Alexandra Fourtoyja, direktorja komunikacij Uefa, nadzorovali 1.800 tekem na leto, leta 2009 pa že 29.000 tekem 1. in 2. lig v 53 državah. "Sto milijonov stav spremljamo vsak dan, pri 0,7 odstotka vseh spremljanih tekem pa smo lani opazili določene nepravilnosti," je pojasnil Fourtoy.

Goljufali so že leta 1915
Prvi, ki je dobil dosmrtno prepoved vseh dejavnosti v nogometu zaradi nečednosti pri stavah, je bil ukrajinski sodnik Oleg Orehov. Mednarodno arbitražno razsodišče za šport je pred kratkim potrdilo kazen, ki so mu jo izrekli 18. marca leta 2010. Prvo uradno nameščanje izida so ugotovili leta 1915 med Manchester Unitedom in Liverpoolom. Prva ekipa se je borila, da ne bi nastopila v drugi ligi, in je zmagala z 2:0, kar sedem igralcev pa je zaradi dogovarjanja o izidu potem dobilo dosmrtno prepoved nastopanja, a so jim pozneje kazen znižali. Ta dogodek sicer ni bil povezan s stavami, kar se je začelo v dvajsetih letih prejšnjega stoletja v ZDA z vključitvijo mafije v bejzbolu. V zadnjem času se je vse to izjemno razmahnilo s pomočjo spleta.

Nezakonite stavnice v Aziji dajejo denar klubov
Nieminen je dejal, da je bilo pred 15 leti na svetu 200 športnih stavnic in podobnih organizacij, leta 2010 pa že več kot 10.000, od tega jih ima kar 80 odstotkov stave v živo, ko tekme še potekajo. Stavi se o tem, kdaj bo padel prvi kot ali, denimo, koliko bo rumenih kartonov. To še povečuje možnost manipulacij, saj lahko športniki in sodniki zaradi nezakonite ponudbe ali nedorečenih pravil stavijo na tekme, na katerih igrajo ali sodijo. Klubi, ki ne izplačujejo igralcem denarja, še povečujejo možnosti za nedovoljeno početje, obenem pa nekateri klubi v finančnih težavah dobijo denar za svoj obstoj, čeprav vedo, da je ta sumljivega izvora iz nezakonitih stavnic v Aziji.