Z ruskih atletov se je dopinški škandal razširil na ruske zimske športnike. Foto: EPA
Z ruskih atletov se je dopinški škandal razširil na ruske zimske športnike. Foto: EPA
doping
Rodčenko je povedal, da so uničili več tisoč oporečnih vzorcev. Foto: EPA
Legkov: Vsi so nastrojeni proti Rusiji

Veliko afero je objavil New York Times, ki se sklicuje na nekdanjega ruskega direktorja protidopinškega laboratorija Grigorija Rodčenkova. Ta je v času olimpijskih iger vodil laboratorij, ki je preverjal na tisoče vzorcev olimpijskih športnikov. Za New York Times je Rodčenko povedal, da je ustvaril poseben koktajl iz treh prepovedanih substanc, ki so jih uživali ruski športniki. Vmešani naj bi bili številni ruski zvezdniki, med njimi tudi 14 smučarjev tekačev in vozniki boba, ki so osvojili dve zlati medalji.

"Vse je delovalo kot švicarska ura"
Ruski protidopinški strokovnjaki naj bi ob pomoči članov obveščevalne službe oporečne urinske vzorce menjevali s čistimi, ki so jih vzeli mesece pred olimpijskimi igrami. V zavetju noči naj bi skozi majhno luknjo v zidu menjali vzorce, ki so bili pregledani naslednji dan. Rodčenko ocenjuje, da so med igrami zamenjali okoli 100 umazanih vzorcev. "Imeli smo popolno opremo, znanje, izkušnje ... Bili smo pripravljeni kot nikoli prej. Vse je delovalo kot švicarska ura," je povedal Rodčenko.

Rusija najuspešnejša država v Sočiju
Zaradi jemanja nedovoljenih poživil niso ujeli niti enega ruskega športnika. Rusija je osvojila 33 medalj, od tega 13 zlatih. Tako je postala najuspešnejša država v Sočiju. "Ljudje so slavili olimpijske junake, mi pa smo kot nori zamenjevali vzorce. Si predstavljate, kako je organiziran olimpijski šport?" je za New York Times povedal Rodčenko, ki mu je predsednik Vladimir Putin po Sočiju dodelil prestižno državno priznanje.

Ruski minister za šport Vitalij Mutko je v izjavi za javnost navedbe New York Timesa označil za lažne in zapisal, da gre za nadaljevanje napada na ruski šport.

Skrivnostna smrt dveh ožjih sodelavcev
Rodčenkova je novembra svetovna protidopinška komisija Wada obtožila, da je bil glavni akter ruskega dopinškega programa. Po besedah Rodčenkova je bil v Rusiji prisiljen odstopiti. Zaradi bojazni za svoje življenje je odšel v Los Angeles. V Rusiji sta medtem februarja v skrivnostnih okoliščinah nenadoma umrla dva člana iz njegove ekipe. Rodčenko je v ZDA priznal še več, kot ga je obtožila Wada. Uničili naj ne bi le stotih urinskih vzorcev, ampak nekaj tisoč.

V Rusiji naj bi seznam z imeni, ki jih je bilo treba dopingirati, dobil 21. januarja 2014, dva tedna pred začetkom iger. Na seznamu so bili podčrtani športniki in urniki nastopov. Če je kdo osvojil medaljo, so morali biti vzorci zamenjani.

V prihodnjih tednih o suspenzu atletov
Wada je novembra zaradi obtožb o dopingu suspendirala ruske atlete. V prihajajočih tednih bodo odločali, ali bodo suspenz pred olimpijskimi igrami umaknili.

Mednarodni olimpijski komite je pozval Wado, naj nemudoma preišče nove obtožbe, "ki so skrb vzbujajoče". Wada se je že odzvala in napovedala preiskavo.

Legkov: Vsi so nastrojeni proti Rusiji