Lina Eržen se je takole veselila uvrstitve na olimpijske igre. Foto: JZS
Lina Eržen se je takole veselila uvrstitve na olimpijske igre. Foto: JZS

Eržen ter Mrak in Božič so se v jadralnem delu letošnjih olimpijskih iger pridružili Toniju Vodišku (formula kite) in Žanu Luki Zelku (ilca 7), ki sta normo izpolnila že pred časom.

Lina Eržen se bo v zgodovino zapisala tudi kot prva Slovenka, ki bo na OI nastopila v jadranju na deski. Slovenija je imela doslej dva predstavnika na olimpijskih igrah v jadranju na deski. Leta 1984 je v Los Angelesu nastopil Dušan Puh, leta 1992 v Barceloni pa Stojan Vidakovič.

"To so bile sanje že zadnja tri leta in z ekipo smo trdo delali, da smo prišli do tega cilja. Ne morem verjeti, da se to res dogaja, in mislim, da bo prišlo za mano šele nekaj dni zatem, ko pridem domov," je v izjavi za JZS dejala Lina Eržen.

Tina Mrak in Jakob Božič. Foto: JZS
Tina Mrak in Jakob Božič. Foto: JZS

Tina Mrak in Jakob Božič sta zadnji regati rednega dela končala z zmago in tretjim mestom, kar je bilo dovolj za osvojitev norme še pred petkovo regato za medalje. "Z jadranjem sva res zelo zadovoljna, zasedla sva prvo in tretje mesto ter pokazala to, po kar sva prišla. Jutri naju čaka še formalnost v regati za medalje," je dejala Tina Mrak, za katero bo Pariz 2024 še četrti olimpijski nastop. Jakob Božič je dodal: "Nekaj dni sva še držala nasprotnike, danes pa dokazala, da znava jadrati tudi bolje in gremo v Pariz."

V finalne regate razredov iQFoil in formula kite so se uvrstili vsi trije slovenski jadralci – poleg Line Eržen tudi Val Eržen in Marina Vodišek. Tudi Val Eržen in Marina Vodišek sta v finalnih regatah jadrala zelo dobro, a sta oba normo zgrešila le za las, so zapisali pri JZS-ju.

"Marini priklon, da je prišla do zadnjega dne, do zadnjega plova, do zadnjega obrata z vetrom z vozovnico za olimpijske igre v Parizu v žepu. Življenje nas uči, da je tisti, ki se je sposoben pobrati, zmagovalec. Verjamem, da je njena športna pot v vzponu," je njen nastop ocenil trener Rajko Vodišek.

Svoje zadnje regate je odjadral tudi Toni Vodišek v formuli kite. V velikem finalu je prijadral drugo mesto in s tem srebrno kolajno.

Tina Mrak in Jakob Božič bosta nastopila na olimpijskih igrah v Parizu