Slovenska reprezentanca velike upe polaga v okrepitve iz Anglije, saj bo v soboto v dresu izbrane vrste debitiralo pet bratov Skofič. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Slovenska reprezentanca velike upe polaga v okrepitve iz Anglije, saj bo v soboto v dresu izbrane vrste debitiralo pet bratov Skofič. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak

"Kot vemo, so Bolgari težki, malo počasnejši. Poskusili jih bomo premagati s hitro igro, z več teka. Po našem mnenju bodo 50 minut aktivni, v zadnjih 30 minutah pa jih bomo poskusili 'preteči'. Cilj je zmaga, potrudili se bomo zanjo in vse moči usmerili v to, da točke ostanejo doma," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal kapetan Grega Miljuš.

Selektor, Urugvajec Emmanuel Meyer, je uvodoma za malce dobre volje poskrbel s svojim vložkom slovenščine z južnoameriškim pridihom. "Srečen sem, ker sem lahko selektor," je dejal in v resnejšem tonu, v angleškem jeziku, nadaljeval: "Za mano so čudoviti trije meseci, odkar sem prevzel to službo. Vsi me zelo podpirajo. Imamo močno ekipo, ki jo je okrepilo še pet bratov Skofič. Pred nami je močan tekmec, proti kateremu smo v Sofiji izgubili, a zdaj imamo le en cilj - z igrišča odnesti pet točk."

Pet točk za zmago Slovenije nad Bolgarijo (obe imata na tretjem in četrtem mestu trenutno po osem točk) in poraz zadnjeuvrščene Avstrije na Madžarskem, ta je trenutno na drugem mestu lestvice te skupine, bi Meyerjevi vrsti praktično že zagotovilo obstanek, v nasprotnem primeru bi se stvari zapletle. A o slednjem scenariju v slovenskem taboru niti nočejo razmišljati, posebej po okrepitvah iz Anglije.

Prvič v zgodovini modernega ragbija bo namreč barve reprezentance zastopalo pet bratov. Bratje Skofič - Archie, Frankie, George, Jack in Max - bodo debitirali v državnem dresu v spomin na svojega očeta Jonathana, ki je tragično preminil v 52. letu starosti, in dedka Alojza Skofiča, ki se je v Anglijo preselil po drugi svetovni vojni.

"V zadnjih dneh smo uživali, ampak prišli smo igrat ragbi proti Bolgariji. Želimo si uživati, a z odgovornostjo, da ragbi popeljemo na novo raven. Privilegij je, da nas vseh pet bratov lahko igra in zastopa Slovenijo. Od trenutka, ko smo srečali ekipo, smo del nje. Smo eni od 30 fantov, ki bomo zastopali Slovenijo. Vsak si želi zmagati, tudi mi, kar bo velika motivacija. Ne samo zase, ampak tudi za slovenski ragbi. Vključili smo se dobro, počutimo se dobrodošli, zdaj pa nas čaka naloga na igrišču. Veselimo se te priložnosti," je povedal Max Skofič.