Stephen Hendry se je že 19. uvrstil v četrtfinale na svetovnih prvenstvih. Prvič mu je to uspelo že leta 1987, dve leti preden se je rodil Judd Trump. Foto: EPA
Stephen Hendry se je že 19. uvrstil v četrtfinale na svetovnih prvenstvih. Prvič mu je to uspelo že leta 1987, dve leti preden se je rodil Judd Trump. Foto: EPA
Mark Williams
Mark Williams je svetovni prvak postal v letih 2000 in 2003. V Cruciblu je nastopil šestnajstič, devetkrat pa je izpadel v osmini finala. Foto: EPA
Neil Robertson
Neil Robertson je v prvih dveh krogih petkrat dosegel niz vsaj 100 točk. Foto: EPA

Škotska velikana sta skupno osvojila kar 11 naslovov svetovnega prvaka, a na svetovnem prvenstvu sta se prvič srečala šele letos, in sicer v drugem krogu. Bolje je začel Higgins, ki je hitro povedel z 2:0 in 3:2, a to je bilo pravzaprav vse, kar je prikazal v tem derbiju drugega kroga.

Vabljeni k branju:
- Poročilo po 1. krogu svetovnega prvenstva. V komentarjih pod novico sta uporabnika LEDENI_ in Gordon navedla zanimive podatke o snookerju.

Branilec naslova je naredil veliko napak
Higgins je naredil ogromno napak, pretirano zanesljiv pa ni bil niti Hendry, a je praviloma unovčil vsako napako rojaka. Higgins je osvojil le še 11. igro in nato neslavno izpadel. Hendry je s sedmimi naslovi svetovnega prvaka najuspešnejši igralec modernega snookerja, a od zadnjega naslova je minilo že 13 let.

Hendry po 13 letih upa še na osmi naslov
"Seveda lahko osvojim osmi naslov svetovnega prvaka," je samozavesten 43-letni Škot, ki pa ostaja na realnih tleh: "A v žrebu ostaja ogromno kvalitetnih igralcev, ki imajo svoje računice. Že nekaj let nisem igral tako dobro in ni je dvorane na svetu, kjer se bolj sprostim kot v Cruciblu. Če bi mi nekdo rekel, da bom premagal Johna s 13:4, bi rekel, da je nor. A v drugem delu dvoboja res ni igral dobro." Hendry se bo v četrtfinalu pomeril , Stephenom Maguirom - še enim Škotom-, ki ni imel težav z Joejem Perryjem (13:7).

O'Sullivan nanizal devet zaporednih iger
Tudi drugi obračun velikanov snookerja je več obetal na papirju, dogajanje za mizo pa je bilo precej bolj enostransko - trikratni svetovni prvak Ronnie O'Sullivan je namreč izločil dvakratnega prvaka Marka Williamsa s 13:6. Valižan je sicer začel dobro, saj je povedel s 3:2. Raketa je nato dvignila v višjo prestavo, nanizala devet zaporednih iger in povedla z neulovljivo prednostjo 11:3.

Raketo čaka še tretji svetovni prvak
O'Sullivan je pravi trn v peti Williamsa - na svetovnem prvenstvu sta se namreč pomerila četrtič, zmagovalec pa je bil vselej O'Sullivan (leta 2006 v četrtfinalu, 2008, 2010 in 2012 pa v osmini finala). Eden najbolj priljubljenih igralcev v karavani je moral že v 1. krogu premagati nekdanjega svetovnega prvaka (Petra Ebdona z 10:4), s svetovnim prvakom pa se bo pomeril tudi v četrtfinalu - Neil Robertson je izločil Davida Gilberta s 13:9.

Jamie Jones največje presenečenje turnirja
V četrtfinale so se uvrstili še Ryan Day, Matthew Stevens, Ali Carter in Jamie Jones. Zadnji je največje presenečenje turnirja, saj se na večjih turnirjih še nikoli ni prebil v glavni del tekmovanja, zdaj pa ga od polfinala loči le še ena zmaga. Lanski finalist Judd Trump je v dvoboju proti Aliju Carterju zapravil vodstvo z 12:9.

Svetovno prvenstvo, tabela, osmina finala:

HIGGINS (ŠKO/1) - HENDRY (ŠKO) 4:13
MAGUIRE (ŠKO/8) - PERRY (ANG) 13:7
JONES (WAL) - HIGGINSON (ANG) 13:10
TRUMP (ANG/4) - CARTER (ANG/13) 12:13
WILLIAMS (WAL/3) - O'SULLIVAN (ANG/14) 6:13
ROBERTSON (AVS/6) - GILBERT (ANG) 13:9
DAY (WAL) - CAO (KIT) 13:7
STEVENS (WAL/15) - HAWKINS (ANG) 13:11