Srbska trojna krona - evropska, svetovna in olimpijska - se je kovala tudi v Kranju, ki je očitno postal tradicionalna pripravljalna baza
Srbska trojna krona - evropska, svetovna in olimpijska - se je kovala tudi v Kranju, ki je očitno postal tradicionalna pripravljalna baza "delfinov". Foto: Reuters
Andrija Prlainović (Srbija)
Eden najboljših vaterpolistov Andrija Prlainović je veliki navijač slovenskih smučarjev skakalcev. Foto: Reuters

Največ zaslug za njihov prihod v Slovenijo ima namreč nekdanji vaterpolist, zdaj pa oskrbnik planinske koče Matjaž Sedej. Vaterpoliste iz Srbije je v Kranj poleg odličnih pogojev za trening, privabila slovenska hrana, pijača in pristno druženje z domačini na znamenitem Sv. Joštu nad Kranjem.

"Vsi pogoji, ki si jih želijo"
Zlati srbski vaterpolisti so zadnjih deset dni pred odhodom na olimpijske igre trenirali na tem bazenu. To je zdaj že tretjič, ko so za priprave pred velikim tekmovanjem, izbrali Kranj in prav vsakič so tudi osvojili zlato: predlani na svetovnem pokalu v Almatyju, lani na SP-ju v Kazanu, zdaj pa še na olimpijskih igrah v Riu.

Tadej Peranovič, trener v akademskem vaterpolskem klubu Triglav Kranj: "Tukaj so imeli take pogoje, ki so si jih želeli. Se pravi ves bazen dvakrat na dan, imeli so možnost fitnesa." Posledično se za priprave v Kranju zdaj že zanimata reprezentanci Črne gore in Francije. Sami srbski vaterpolisti priznavajo, da čeprav so prva velesila tega športa, v domovini nimajo niti približno tako dobrih pogojev za vadbo, predvsem pa nimajo takšnega miru kot na Gorenjskem.

Boštjan Trilar, župan mestne občine Kranj: "To je za mesto predvsem odlična promocija, tudi zunaj meja Slovenije, kjer je Kranj poznan po svoji odlični športni infrastrukturi."

Sv. Jošt nad Kranjem dodaten pomemben adut
Prihod šampionov iz Srbije je seveda tudi odlična spodbuda za slovenske mlade vaterpoliste. Vaterpolist Aljaž Troppan pravi: "Sploh se ne obnašajo kot zvezdniki, so podobni nam, pač super so."

Nekdanji vaterpolist in oskrbnik planinske koče Matjaž Sedej jim je na Svetem Joštu nad Kranjem pripravil piknik, kjer imajo vsako leto zabavo tudi slovenski smučarski skakalci. Lanske se je udeležil eden izmed srbskih vaterpolistov, ki je strasten navijač naših orlov. "Andre Prlainović se je usedel v avtomobil in se pripeljal iz Genove, da bi spoznal Robija in preostale fante," je razkril Sedej.

Slovenija medtem brez reprezentance
Žalostno pa je, da medtem ko pri nas želijo trenirati najboljši vaterpolisti na svetu, se slovenski spopadajo z velikimi finančnimi težavami. Zaradi pomanjkanja denarja slovenska članska reprezentanca že nekaj let ne tekmuje oz. vse od novembra 2013, ko je zaradi rdečih številk (250 tisoč evrov dolga) morala odpovedati sodelovanje na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2014. Nekdanji predsednik Vaterpolo zveze Slovenije Milan Krajnc je namreč zapustil zvezo v dolgovih, prevelikih za enega manjših športov v državi, ki pa ima dolgoletno tradicijo, ki se zdaj nadaljuje v še skromnejšem obsegu po klubih brez reprezentance.

Vabljeni še k ogledu prispevka Polone Bertoncelj ob koncu julijskih priprav srbskih vaterpolistov v Kranju.

Kdo je prijatelj Matjaž, zaslužen za srbsko zlato v vaterpolu?
Kdo je prijatelj Matjaž, zaslužen za srbsko zlato v vaterpolu?