Alexander Dale Oen: rojen 21. maja 1985 v Oslu, umrl 30. aprila 2012 v Flagstaffu, Arizona, ZDA. Foto: EPA
Alexander Dale Oen: rojen 21. maja 1985 v Oslu, umrl 30. aprila 2012 v Flagstaffu, Arizona, ZDA. Foto: EPA
Per Rune Eknes ob smrti Dale Oena

Najboljši norveški plavalec vseh časov se je v mestu Flagstaff v ameriški zvezni državi Arizona pripravljal na prihajajoče olimpijske igre v Londonu. V ponedeljek zvečer ga je nezavestnega v kopalnici našel plavalni tovariš. Pomoč je bila prepozna in pozno zvečer so ga v tamkajšnji bolnišnici razglasili za mrtvega. Najverjetnejši vzrok smrti je odpoved srca.

"Storili smo vse, kar je bilo v naših močeh, zato je zame kot zdravnika zelo boleče, da nam ni uspelo z oživljanjem," je dejal zdravnik norveške olimpijske reprezentance Ola Ronsen.

V Londonu bi moral braniti srebro
Alexander Dale Oen je premikal mejnike plavanja na Norveškem in je veljal za favorita za olimpijsko zlato na 100 m prsno. Na igrah v Pekingu leta 2008 je osvojil srebro in je tako svoji domovini priplaval sploh prvo olimpijsko medaljo v plavanju. Takrat 22-letni Norvežan je zaostal le za legendarnim japonskim plavalcem Kosukejem Kitadžimo.

Lani prvi plavalec Evrope
Na lanskem svetovnem prvenstvu v Šanghaju je Dale Oen s časom 58:71 osvojil naslov svetovnega prvaka v svoji paradni disciplini 100 m prsno, kar je bilo prvo norveško zlato na SP-jih. Drugouvrščenega Italijana Fabia Scozzolija je ugnal kar za 71 stotink sekunde. Zaradi izjemnih dosežkov je bil plavalec in študent univerze Auburn iz Alabame ob koncu lanskega leta izbran tudi za najboljšega plavalca stare celine v letu 2011.

Dale Oen odšteval dneve do vrnitve domov
Dale Oen se je v svojem zadnjem zapisu na Twitterju veselil skorajšnje vrnitve v domovino. "Še dva dni priprav nam je ostalo v Flagstaffu, nato pa se vrnemo v najlepše mesto na Norveškem - Bergen," je zapisal plavalec, rojen v mestu Oygarden na jugozahodu Norveške.

Per Rune Eknes ob smrti Dale Oena