Magnus Carlsen in Sergej Karjakin se bojujeta za naslov svetovnega šahovskega prvaka. Foto: Reuters
Magnus Carlsen in Sergej Karjakin se bojujeta za naslov svetovnega šahovskega prvaka. Foto: Reuters

Mislim, da še nismo pri enajstmetrovkah, ampak bolj pri podaljških. Seveda je lahko za gledalce neprijetno, če ekipi v sodnikovem podaljšku niti ne poskušata zadeti. A po drugi strani podaljšek pomeni še večje vznemirjenje.

Magnus Carlsen
Sergej Karjakin
Sergej Karjakin z razpletom zadnje partije ni bil zadovoljen. Foto: Reuters

Sinočnja partija se je končala najhitreje doslej, šahista sta v manj kot 40 minutah odigrala 30 potez in takoj zatem podpisala remi. Kdor se je sinoči pripravil na nepozabno partijo, na boj do zadnjega, ki bo določil svetovnega prvaka, se ne bi mogel bolj motiti. Videli smo eno najkrajših partij v zgodovini bojev za svetovni naslov.

Hitreje se 12. partija dejansko ne bi mogla končati. Carlsen je poteze vlekel, kot bi igral hitropotezni šah, Karjakin si je vzel le za drobec več časa. Že po 15 potezah je bilo jasno, da zmagovalca ne bo in da bosta tekmeca odigrala le predpisanih 30 potez, potem pa se pripravila za odločilne pospešene partije.

Carlsen: Nimam kaj dosti analizirati
O pravilih v teh več nekolikopozneje, najprej pa še malo o sinočnjem dogajanju, ki je marsikaterega ljubitelja šaha popolnoma razočaralo. Bele figure je imel Carlsen, ponovno sta igralca začela s špansko otvoritvijo, ki sta jo odigrala v dveh tretjinah partij. Norvežan ni skrival, da je bil njegov cilj tokrat čim hitreje priti do remija. "Nimam kaj dosti analizirati. Figure so hitro odletele s šahovnice, dogovorila sva se za remi, in to je vse. Nekako mi je žal za navijače, ki so si želeli daljšo partijo, a tokrat je žal ni bilo," je dejal Carlsen, Karjakin je povedal: "Ker sem igral s črnimi figurami, je vprašanje glede hitrega remija morda bolje nasloviti na Magnusa. Igral sem svojo berlinsko obrambo, on pa z zelo trdno postavitvijo. Poskusil me je napasti v otvoritvi, a sem bil zbran, na to sem se pripravil. Morda je upal, da bom naredil kakšno slabšo potezo in bo imel prednost, a sem igral tako, da je bil nov remi neizbežen."

Gledalci bodo dobili nekaj v zameno
Pred dvema letoma je Karjakin v finalu svetovnega pokala igral s Petrom Svidlerjem in nadomestil dve točki zaostanka in nato zmagal po šestih dodatnih pospešenih partijah. Carlsen je svetovni prvak v hitropoteznem šahu. Norvežan je kot ljubitelj nogometa dobil vprašanje, ali se mu ne zdi, da je bila partija podobna finalu svetovnega nogometnega prvenstva, ko vsi gledalci pričakujejo najboljšo igro, moštvi pa si 120 minut podajata žogo in čakata na enajstmetrovke. Odgovoril je: "Mislim, da še nismo pri enajstmetrovkah, ampak bolj pri podaljških. Seveda je lahko za gledalce neprijetno, če ekipi v sodnikovem podaljšku niti ne poskušata zadeti. A po drugi strani podaljšek pomeni še večje vznemirjenje. Na to partijo vsekakor nisem ponosen, mislim pa, da bodo gledalci nekaj dobili v zameno." Organizator je takoj sporočil, da bodo vstopnice za 12. partijo veljale tudi za jutrišnje odločilne partije. 30. november je tudi Carlsenov rojstni dan, star bo 26 let.

Še nekaj o pravilih
Zdaj pa k zapletenemu delu – k pravilom. Najprej bosta šahista odigrala 4 partije s 25-minutno omejitvijo za vsakega in 10-sekundnim dodatkom ob vsaki potezi. Če bo rezultat izenačen na 2:2, bosta kot pri enajstmetrovkah igrala nize po dve partiji z desetminutno omejitvijo in dodatkom po tri sekunde. Vsak bo imel priložnost igrati tako z belimi kot s črnimi figurami. Takih nizov bo največ pet, torej skupaj deset partij. Če tudi po tem ne bi bilo zmagovalca, ju čaka odločilna hitropotezna partija, v kateri bo črni imel na voljo 4 minute, beli pa minuto več, a bo moral nujno zmagati. V primeru remija v zlati partiji bo svetovni prvak torej postal igralec s črnimi figurami.

Žreb pred zlato partijo določi le igralca, ki si nato sam izbere, s katerimi figurami bi želel igrati. Če je bil ponedeljkov večer kratek in nezanimiv, si zato lahko obetamo napeto in razburljivo noč s srede na četrtek.

Mislim, da še nismo pri enajstmetrovkah, ampak bolj pri podaljških. Seveda je lahko za gledalce neprijetno, če ekipi v sodnikovem podaljšku niti ne poskušata zadeti. A po drugi strani podaljšek pomeni še večje vznemirjenje.

Magnus Carlsen