S funkcionalno vadbo krepimo vse mišice telesa, povečamo vzdržljivost, naredimo telo gibljivo, mobilno in se znebimo starih poškodb. Foto: Polona Avanzo
S funkcionalno vadbo krepimo vse mišice telesa, povečamo vzdržljivost, naredimo telo gibljivo, mobilno in se znebimo starih poškodb. Foto: Polona Avanzo
Matej Cankar meni, da tovrstno vadbo potrebuje vsak izmed nas, saj je naše telo ustvarjeno za gibanje, ne za sedenje, zato je nujno, da izvajamo čim več človeku naravnih vrst gibanja – hoja, tek, skok, met, plezanje, plazenje, pobiranje predmetov in podobno. Foto: Polona Avanzo
Tovrstna vadba je zelo priporočljiva pred začetkom smučarske sezone. Foto: Polona Avanzo
Naučimo se raznovrstnih gibanj s številnimi pripomočki. Foto: Veronika Savnik

Če za vadbo v naravi hitro najdemo izgovor, češ, danes je prehladno, dežuje in kar je še tema podobnih razlogov, pa nam ti izgovori padejo v vodo, če se v jesensko-zimskem času odločimo za vadbo v telovadnicah, fitnescentrih, bazenih. Ponudba je zelo raznolika, vsako leto je na voljo tudi kakšna novost in vsekakor lahko vsak rekreativec najde vadbo, ki mu je pisana na kožo in s pomočjo katere bo tudi pozimi v dobri psihofizični kondiciji, s tem pa bolj odporen proti gripi in prehladom.

Jesen je idealna za začetek treninga funkcionalne vadbe
Motivacija za trening je toliko večja, če njegove pozitivne učinke kmalu opazimo. Marsikdo v zadnjih letih tudi zato prisega na t. i. funkcionalno vadbo, ki tudi v Sloveniji postaja vse bolj priljubljena. In kaj funkcionalna vadba sploh je? "Večina ljudi razume v izrazu funkcionalna vadba gibanje, ki se v okviru ene vaje izvaja v več sklepih. Gre za t. i. kompleksne vaje. Kot funkcionalne vadbe prepoznamo bootcamp, crossfit, trx vadbo, kettlebell trening …, za funkcionalne pripomočke pa veljajo olimpijske palice, trx, kettlebell," pojasnjuje kondicijski trener Matej Cankar, ki se s tovrstno vadbo ukvarja že vrsto let. In dodaja: "Strokovno je izraz sicer nekoliko sporen, saj so lahko tudi enosklepna gibanja funkcionalna. Funkcionalen namreč pomeni v funkciji nečesa in je izrazito individualno pogojen, na primer: plezalci, ki bodo sposobni viseti na zadnjem členku dveh prstov, bodo še kako funkcionalni za plezanje, košarkarji imajo spet drugačna merila funkcionalnosti, prav tako rekreativni športniki. Zato se moramo najprej vprašati, kaj je za nas zares pomembno in pri čem želimo napredovati."

CrossFit je ena najbolj vsestranskih vadb
Med novostmi s področja t. i. funkcionalne vadbe je v zadnjih letih zelo priljubljena vadba CrossFit, ki velja za eno najbolj vsestranskih in raznolikih vadb na svetu. K nam je prišla in ZDA. "CrossFit treningi imajo izjemno pozitiven vpliv: izboljšujejo posameznikovo vzdržljivost, moč, koordinacijo, eksplozivnost, ravnotežje. Tovrstni treningi so zabavni, vedno nas pričakajo nove naloge, preizkušamo meje lastne zmogljivosti, naučimo se raznovrstnih gibanj s številnimi pripomočki," navdušenja nad CrossFitom ne skriva Cankar. Večina treningov se izvede v obliki tekmovanja na čas, s številom ponovitev ali krogov, kar naredi vadbo še bolj zanimivo in atraktivno. Toda Cankar ob tem izpostavlja: "Vadeči včasih v lovu za dobrim rezultatom in časom popuščajo pri pravilni tehniki. Tu nastopi vloga dobrega trenerja, ki ne sme dopuščati slabih izvedb gibanj, saj lahko le s pravilnim izvajanjem vaj dosežemo vse koristi vadbe CrossFit."

S funkcionalno vadbo lahko v kratkem času izjemno izboljšamo počutje in kondicijo. Cankar zagotavlja, da so dobro zasnovana krožna vadba, bootcamp, vadbe crossfit, kettlebell in trx, s katerimi lahko v kar najkrajšem času naredimo največ za svoje telo. "Med prednostmi tovrstne vadbe so izboljšanje vseh sedmih motoričnih sposobnosti (moč, hitrost, vzdržljivost, natančnost, gibljivost, koordinacija, ravnotežje). Zaradi kompleksnosti gibanja se krepi medmišična koordinacija, porabimo ogromno energije, učinkujemo na gibljivost, zaradi kratkih odmorov izboljšujemo tudi srčno-žilne in dihalne organe."

Funkcionalna vadba je namenjena vsem, ki želijo biti zdravi in v dobri formi
Vse t. i. funkcionalne vadbe so namenjene splošni telesni pripravi. Z njimi krepimo vse mišice telesa, povečamo vzdržljivost, naredimo telo gibljivo in se znebimo starih poškodb. "Moje mnenje je, da tovrstno vadbo potrebuje vsak izmed nas, saj je bilo naše telo ustvarjeno za gibanje, ne za sedenje, zato je nujno, da izvajamo čim več človeku naravnega gibanja – hoja, tek, skok, met, plezanje, plazenje, pobiranje predmetov in podobno. In prav takšne vrste gibanja izvajamo na omenjenih vadbah. Prilagojeno in z določenimi omejitvami je primerno za vse starosti in oba spola, rekreativce in v določenem obdobju kondicijske priprave tudi vrhunske športnike." (pri Cankarju na primer trenirata tudi svetovni prvak v motokrosu v razredu MX3 Klemen Gerčar in Marjan Bolhar, ki se bo novembra v Turčiji potegoval za naslov svetovnega prvaka v kick boksu; op. p.).

Na smuči le z dobro kondicijsko pripravo
Cankar tovrstno vadbo zelo priporoča pred začetkom smučarske sezone. "Začeti smučarsko sezono brez ustrezne priprave lahko pomeni poškodbo in nekajmesečno rehabilitacijo. Temu se lahko izognemo z nekajtedenskimi strokovnimi pripravami. Priprave na smučanje pa naj ne vsebujejo le krepilnih vaj za noge, kot je počep, temveč tudi vaje mobilnosti in stabilnosti telesa." Funkcionalna vadba pa je seveda priporočljiva tudi za vse, ki si za prihodnjo sezono že zastavljate nove kolesarske izzive in ki boste po največjem tekaškem dogodku pri nas že snovali cilje za naslednje podvige. "Tek in kolesarjenje sta odlični športni panogi, vendar prav tako kot pri drugih športih tudi tu prihaja do ponavljajočih se gibov, ki močno obremenijo le določene mišice, druge pa ostanejo neaktivne. To lahko vodi tudi v poškodbo. Zato predvsem v zimskem obdobju priporočam obisk funkcionalnih centrov, kjer z usmerjeno vadbo okrepimo celotno telo in vzpostavimo ponovno ravnovesje med mišičnimi skupinami, povečamo gibljivost, odpravimo stare poškodbe in pripravimo telo za nove podvige."

Prihaja premierni Oviratlonfest
Kot zanimivost naj dodamo, da vsako leto veliko pozornosti vzbudi svetovno prvenstvo v igrah CrossFit. Tekmovanja v funkcionalni vadbi pa so organizirana tudi pri nas. Že to soboto si lahko eno takih izjemno zanimivih tekmovanj ogledate v sklopu premiernega Oviratlonfesta, ki ga organizira Športno društvo Oviratlon. Če bi radi ugotovili, ali je funkcionalna vadba pravi trening za vas, lahko preverite na ragbijskem stadionu Oval v Guncljah v neposredni bližini Ljubljane. Tam vas čaka tudi oviratlonski spektakel Oviratlon Proteini.si Sprint Challenge, oviratlonci pa napovedujejo tudi čisto pravi oviratlon žur.