Mito Šinkovec opozarja, da mora vsak športnik skozi diagnostiko preveriti, kakšno je njegovo začetno stanje, in temu prilagoditi program treninga. Foto: Osebni arhiv
Mito Šinkovec opozarja, da mora vsak športnik skozi diagnostiko preveriti, kakšno je njegovo začetno stanje, in temu prilagoditi program treninga. Foto: Osebni arhiv
Mito Šinkovec
Prisluhnite Mitu Šinkovcu na sobotni 2. Športni konferenci! Foto: Osebni arhiv


Temu potem sledi program, ki je namenjen cilju, ki ga določimo. Mito Šinkovec je profesionalni trener in pri svojem delu vedno opravi diagnostični trening. Tako je mogoče oceniti športnikovo osnovno gibalno učinkovitost in predvideti možnost poškodb. Njegovo delo je, da ugotovi, kje se pojavljajo mišična nesorazmerja in funkcionalne omejitve. To je treba storiti še pred začetkom vadbe, a kaj, ko se večina spomni nanj šele takrat, ko nastane poškodba.

Za vas imamo 20 vstopnic za obisk 2. Športne konference, ki bo to soboto, 18. oktobra, v Ljubljani. Pošljite nam elektronsko pošto na mmc-nagrade@rtvslo.si in v "zadevo" zapišite le "športna konferenca". Najhitrejšim desetim bomo podelili po dve vstopnici.

"Pogosto pridejo k meni punce, ki so se v želji, da shujšajo, lotile teka. Velikokrat pa na diagnostičnem treningu opazim nestabilno medenico. Če stabilizatorji medenice niso dovolj močni, mišice ne opravljajo svojega dela in takrat medenica pada. Telo se nato zateče h kompenzacijskim gibom. Nalogo prevzame druga skupina mišic in ker morajo delati nadure, se počasi utrudijo. Ta zloraba se pozna kot napetost, ki pozneje vodi do celega niza neprijetnih dogodkov, poškodb, okvar in bolečin."
Kot tehnični pregled avtomobila
Njegovo delo je kot tehnični pregled avtomobila. "Tam ne gledajo na moč avtomobila ali na pospešek, ugotovijo pa, da desna zavora ne prime dobro in da te lahko zato vrže iz ovinka. Podobno je pri športnikih oziroma pri rekreativcih. Pogosto slišim zgodbo, da se je fant 'pržgal'. Češ, uskladilo se je vse in zdaj bo zmagoval. Trenerji in starši so vzhičeni, a potem športnik kar naenkrat odtrga križno vez in je celo leto poškodovan. Z diagnostiko želimo predvideti takšen scenarij že vnaprej in se mu izogniti."
"V redu, če je športnik pridobil 20 odstotkov mišične mase ali na eksplozivnosti. A najprej me zanima nekaj drugega. Morda fant izvaja neki kompenzacijski gib, mišice bodo zategnjene in če bo to ponavljal, bo pretegnil neko mišico ali pretrgal vez. Zato je treba trening vedno začeti pri tem delu."

Naslednji boleč primer. "Imel sem gospodično, okrog 35 let, prišla je na diagnostiko in rekla, da je imela operacijo kolena. Takoj sem posumil, da je bila zategnjena iliotibialna vez, ki gre iz dela medenice po zunanji strani noge in se prirašča na golenico. Takoj sem zatipal strunasto napeto vez, ki je bila tudi boleča. Druge mišice so morale opravljati delo, ki bi ga morali stabilizatorji trupa, oslabljeni po navadi zaradi preveč sedenja. Vez zato ni bila več elastična in potem se je vsa ta napetost preko fascij prenašala v meniskus, ki je drsal na zunanjo stran in povzročil vnetje. Toda gospodična je bila trmasta, hodila je na aerobiko in skakala, čeprav jo je bolelo. Stisnila je zobe, pred sabo je imela le en cilj: shujšati. Toda delala si je slabo uslugo."
O skrivnostih funkcionalne diagnostike bo Mito Šinkovec predaval na 2. Športni konferenci, ki bo to soboto (18. oktober) v Ljubljani (Telodrom, Kolarjeva 47). Na dogodku, ki bo zarisal nove smernice priprav športnikov, bodo predavali še manualni terapevt Jan Pravst (predstavil bo novo poglavje celostne obravnave športnika), psihodinamska psihoterapevtka Tanja Maljavec (predstavila bo uporabo tehnik pri psihološki pripravi športnikov) in dr. športne medicine Barbara Peče Breznik (njena tema bo prednosti medicine športa v praksi).