Gorenje je ostalo brez Lige prvakov, v njej bo nastopalo le, če se bodo nadaljevale napete politične razmere v Ukrajini. Foto: Aleš Fevžer
Gorenje je ostalo brez Lige prvakov, v njej bo nastopalo le, če se bodo nadaljevale napete politične razmere v Ukrajini. Foto: Aleš Fevžer

V novi sezoni bo namreč v tem tekmovanju nov sistem. Samo Nemčija in Španija sta imeli zagotovljena po dva kluba v Ligi prvakov, medtem ko so preostale države lahko zaprosile za dodatno mesto. Na naslov EHF-a so tako prispele prošnje Gorenja, Pick Szegeda (MAD), Wisle Plock (POL), Aalborga (DAN), Vardarja (MAK), Paris St. Germaina (FRA), Montpellierja (FRA), Eskilstune (ŠVE) in kluba Junior Fasano (ITA).

Evropska rokometna zveza je prošnje sedmih klubov sprejela, poleg Gorenja je zavrnila še prošnjo Eskilstune. Junior Fasano bo nastopil v kvalifikacijah, v katerih se bo za tri mesta v glavnem delu tekmovanja borilo 12 moštev. EHF je pri odločitvi upošteval naslednja merila: dvorano oziroma prizorišče, gledalce ter televizijske in marketinške okoliščine.
Nastop zdaj odvisen od Zaporožja
Kljub zavrnitvi ima Gorenje še nekaj možnosti za nastop v Ligi prvakov. Če zaradi nestabilnih političnih razmer v Ukrajini Motor Zaporožje ne bo mogel gostiti domačih tekem v domovini, ga bodo namreč med elitno 24-erico nadomestili ravno Velenjčani.

Za zdaj ima torej Slovenija v Ligi prvakov za prihodnjo sezono enega predstavnika, to je Celje Pivovarna Laško. Celjani so konec maja postali državni prvaki prvič po letu 2010.