Kiro Lazarov je strah in trepet nasprotnih vratarjev. Foto: EPA
Kiro Lazarov je strah in trepet nasprotnih vratarjev. Foto: EPA
Borko Ristovski
190 centimetrov visoki Borko Ristovski, sicer član Vardarja, bo zadnja ovira za slovenske rokometaše. Foto: EPA
Makedonci
Ko noge in glava igralcev ne zmorejo več, Makedonce ponesejo njihovi strastni navijači, ki so več kot le "osmi" igralec. Foto: EPA

Varovanci Zvonka Šundovskega so na dozdajšnjih šestih tekmah turnirja po vrsti najprej remizirali s Švedsko (26:26), izgubili z Nemčijo (23:24), premagali Češko (26:21), klonili z Dansko (33:32), porazili Poljsko (27:25), v zadnjem krogu pa strli še Srbijo (22:19), s čimer so si tudi priborili tekmo za 5. mesto.

Bum, bum ... Kiro Lazarov
(Vsaj) polovico moštva predstavja Kiril Lazarov, ostrostrelec na desnem zunanjem položaju. 31-letni Lazarov je s povprečjem 8,6 gola prvi strelec prvenstva. Do zdaj je dosegel 53 golov, do rekorda evropskih prvenstev (58 zadetkov), ki ga je leta 2002 postavil Islandec Olafur Stefansson, mu manjka še pet zadetkov. Lazarov je leta 2009 na Hrvaškem z 92 goli postavil že rekord svetovnih prvenstev.

Še ena velika tekma za navijače in državo
"Pripravljen sem, da zabijem te potrebne gole. Ne gre toliko zame, ampak za moje soigralce, makedonski rokomet in za vso državo. Olimpijske igre so naše sanje. Odigrali bomo še eno veliko tekmo za naše navijače in za našo državo. Upam, da nam bo uspelo," pred tekmo s Slovenijo napoveduje Lazarov, sicer član Atletica Madrida.

Ristovski in Petrov med najboljšimi vratarji
Srčnost oziroma že fanatičnost Makedoncev, podprta z nekajtisočglavo navijaško armado, je zaščitni znak Makedonije, ki igra agresivno, a izjemno izčrpavajočo obrambo 3-2-1, ki ji poveljuje vratar Borko Ristovski. Ristovski s 36-odstotno uspešnostjo ubranjenih strelov spada med najboljše vratarje prvenstva. Enako velja tudi za drugega Petreja Angelova.

Drugič na evropskem prvenstvu
Makedonija je po letu 1998 drugič na evropskem prvenstvu. Z velikih tekmovanj ima še dve udeležbi na svetovnih prvenstvih – leta 1999 in 2009, ko je bila enajsta.

Tekmo, ki se bo začela ob 15.15, bosta sodila španska sodnika Oscar Raluy in Angel Sabroso.

ZAKLJUČNI BOJI, Beograd

ZA 5. MESTO

Petek ob 15.15 (prenos na TVS 2 in na MMC-ju):
MAKEDONIJA - SLOVENIJA

POLFINALE

Petek ob 17.45:
DANSKA - ŠPANIJA

Ob 20.15:
SRBIJA - HRVAŠKA

ZA 3. MESTO
Nedelja ob 14.30

FINALE
Nedelja ob 17.00

Iz Beograda