Branko Tamše se veseli superpokalne zmage v Portorožu. Foto: www.alesfevzer.com
Branko Tamše se veseli superpokalne zmage v Portorožu. Foto: www.alesfevzer.com
Celje Pivovarna Laško
Celjani obrambo naslova državnega prvaka začenjajo v petek z gostovanjem pri Slovanu. Prva tekma v Ligi prvakov jih čaka 19. septembra proti Bešiktašu v gosteh. Foto: www.alesfevzer.com
Gorenje
Velenjčani bodo tudi letos prvi izzivalci Celjanov na domači sceni. V superpokalu so bili blizu zmagi. Foto: www.alesfevzer.com

37-letni Tamše je Celjane v zadnjih dveh letih, odkar jih je decembra 2013 prevzel, popeljal do domačih "dvojčkov", ki sta cilja tudi v letošnji sezoni. Pri tej nalogi Tamše glavno domačo konkurenco vidi v Gorenju, nevarna pa bosta tudi Maribor in Ribnica.

Velik izziv je Liga prvakov, kjer se bodo pivovarji v izjemno težki skupini skušali prebiti med najboljšo šesterico. Ta bi jim namreč prinesla izločilne boje. "Vsi si tega želimo. Delali bomo za to," pravi Tamše.


Sezono ste začeli z zmago v superpokalu, ki je lepa popotnica za naprej, kajne?

Glede na to, da smo pred superpokalom naredili samo tri treninge, moram biti zadovoljen, tudi z določenimi segmenti med samo tekmo. V prvem polčasu je bila obramba na visoki ravni. V drugem polčasu ni bilo tako, kot sem želel, saj je malo šepala realizacija. Bolje bi morali zaključevati napade. Kakor koli, vemo, kje smo. Baza, osnova fizične moči za prvenstvo je narejena. Seveda pa je treba dvigniti elemente igre na vseh ravneh. Čaka nas še veliko dela, delati moramo iz dneva v dan. Sezona je dolga. Priložnosti bo dovolj za vse. Želim, da hodimo po poti, ki smo jo začeli.

Glede na prvo tekmo se zdi, da bodo v letošnji sezoni Velenjčani bolj konkurenčni kot lani, ko ste jih v finalu odpravili s 3:0. Kakšno razmerje moči pričakujete vi?
Moramo se vsi skupaj zavedati, da Gorenje že tretjo sezono igra v skorajda nespremenjeni postavi. Fantje se poznajo do obisti. Na drugi strani mi pred vsako sezono prevetrimo ekipo, dobivamo nove igralce, ki potrebujejo nekaj časa, da se prilagodijo. Vsi se seveda trudimo, da bi se čim prej. Vsekakor je kakovost Velenjčanov takšna, da nas lahko premagajo. Poleg tega vidim kot konkurenco še Maribor, Ribnico in še katero drugo ekipo. Čaka nas veliko tekem in vsaka bo v letošnjem prvenstvu zelo pomembna. Letošnji sistem je bolj pravičen in pošten, saj na koncu zmaga tisti, ki je konstantno dober skozi vso sezono. Prvenstvo bo zanimivo, upam pa, da tudi kakovostno.

Ste v pripravah uresničili vse, kar ste si zamislili?
Treninge smo izpeljali tako, kot smo si želeli. Je pa res, da nam je manjkalo pol ekipe skozi vse priprave. Zavedam se, da bo tako še nekaj let, dokler bomo pač imeli toliko mladinskih in kadetskih reprezentantov. Zato sem že apeliral na pristojne, da bi ta prvenstva prestavili na zgodnejši termin, recimo na junij. Tako da bi ti fantje opravili z ekipo bazične priprave. Če bi to storili letos, bi že na superpokalu delovali bolje za od 20 do 30 odstotkov. Ideja je dobra, se pa zavedam, da mlini na Dunaju meljejo dolgo.

V moštvu je spet kar nekaj novincev. Kako so se vklopili v moštvo, ste zadovoljni z njimi?
Kolikor denarja toliko kakovosti. Morali smo nadomestiti odhode Ivana Sliškovića, Davida Miklavčiča, Matevža Skoka, Roka Žurana ... Meni je zelo pomemben karakter igralcev. Za zdaj so vsi po vrsti upravičili pričakovanja. Seveda pa jih bo lažje ocenjevati, ko bo sezona pokazala svoje. Z nestrpnostjo pričakujem Arthurja Patrianovo, ki dobro okreva po strganih sprednjih križnih vezeh. Računam, da bo v moštvu v mesecu dni. Razbremenil bo Povilasa Babarskasa in še koga. Z njim bomo dobili na širini, kar nam bo pomagalo v dolgi sezoni.

Po finalu superpokala ste bili precej črnogledi glede poškodbe Blaža Janca, a najnovejše informacije govorijo o tem, da bo kmalu spet v moštvu?
Najhujše se k sreči ni zgodilo. Magnetna resonanca je namreč pokazala, da so vezi in meniskusi celi. Je pa zagotovo nekaj narobe. V torek bo šel še na ultrazvok zadnje stegenske mišice. Takrat bomo videli, kje natančno smo. Vsekakor komaj čakam, da se vrne, saj nam veliko pomeni. Z nami je bil le tri dni. Manjkal bo kakšen mesec, mogoče še manj.

Lani se vam v Ligi prvakov v zahtevni skupini ni uspelo uvrstiti med najboljših 16. Podobno težko se bo verjetno tudi letos prebiti v izločilne boje. Kje se v konkurenci Kiela, Veszprema, PSG-ja, Wisle, Zagreba, Bešiktaša in Flensburga vidite vi?
Skupina je še močnejša kot lani, saj so v njej trije, štirje klubi, ki ciljajo ne samo na zaključni turnir, ampak tudi na naslov prvaka. Potem je tukaj še nekaj ekip, ki - tako kot mi - merijo med šest. Že uvodne tri tekme z Bešiktašem, Zagrebom in Wislo bodo marsikaj odkrile o naši kakovosti, moči. Upam, da nas bodo poškodbe obšle. Zdaj se namreč skoraj vsak teden komu kaj zgodi, tako da se nikakor ne moremo sestaviti, a ne bomo tarnali. Želimo si točke. Zavedamo se, da bo vsaka tekma težka, zahtevna, da bodo odločale malenkosti. Naša velika želja je preboj med šest, vsi si ga želimo in za to si bomo prizadevali.

Aleš Vozel, @vozela1