Hansi Hinterseer v kombinezonu v  svoji najljubši, bež barvi, v prvih vrstah opazuje letošnji smuk na Streifu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hansi Hinterseer v kombinezonu v svoji najljubši, bež barvi, v prvih vrstah opazuje letošnji smuk na Streifu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hansi z vodjo avstrijskih alpincev. Foto: Sanja Martinec
Hansi vabi v kitzbühelske gore. Tudi letos bo njegov teden potekal konec avgusta.
Hansijeva nepogrešljiva zimska obutev. Foto: Maja Jenčič

Hinterseerja na tekmah nikakor ne morete spregledati - vedno bo oblečen v kakšno precej trapasto opravo, če je mogoče svetlečo, v smetanastem odtenku, obut bo v bele skibucke z dolgo dlako, nosil bo kakšna vpadljiva sončna očala, ki bi bolj sodila na 'rave party', njegova pričeska pa bo do zadnjega lasu urejena v nekakšne valove, ki mu v pobarvanih svetlih pramenih nato padajo na oči.
Seveda je tu še obvezni, stalni beli nasmeh, ki pride še bolj do izraza ob od solarija porjavelem obrazu.
Hinterseer je nedvomno zvezda Kitza, majcene alpske vasice, ki vsako leto zaživi konec januarja, ko slab teden gosti najboljše smučarje sveta. A najpogostejši obraz, ki bo v vas zrl s stojnic in izložb, bo še vedno Hansi.

Zanimivosti:
- Hansijev oče Ernst je treniral Christiana Neureutherja, očeta Felixa Neureutherja
- Hinterseer se ponaša z več zlatimi in platinastimi albumi
- Zaradi pobarvanih las je pogosta tarča šal o plavolaskah
- Hobiji: petje, golf, nogomet, smučanje na vodi, tenis, slikanje


Svetovni podprvak v veleslalomu
Leta 1954 rojeni Avstrijec se je preizkusil tako rekoč že v vsem: v 70. letih je bil član avstrijske reprezentance (je le sin Ernsta Hinterseerja, zlatega v slalomu na OI leta 1960) in je v karieri osvojil šest zmag v slalomu in veleslalomu. Poleg tega je osvojil tudi srebrno kolajno v veleslalomu na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu leta 1974 in bil udeleženec olimpijskih iger leta 1976 v Innsbrucku.
Po zgodnji upokojitvi je presedlal na avstrijsko televizijo, za katero je od začetka 80. do pred kratkim komentiral smučarske prenose.
V 90. letih se je podal še v pevske vode in danes so poulične prodajalne Kitzbühla (in preostale ruralne Avstrije) polne zgoščenk Hansijevih 'šlagerjev' - nekatere so v zadnjih letih dobile še tehnopreobleko (še pomnite Tehno Alfi (Nipič) obdobja? - nekako v tem slogu). Svojo franšizo uspešno dopolnjuje še z vlogami v avstrijskih domačijskih filmih, ki večinoma opevajo kitzbühelske Alpe in romantične zgodbe, ki se dogajajo pod izrezljanimi balkoni, s katerih se spuščajo slapovi nageljnov in fuksij.
Teden Hansija Hinterseerja
A pevske kariere pri tem nikakor ne zanemarja, kar dokazuje to, kako hitro mu je uspelo razprodati oba za 26. in 27. avgust - v Kitzu, kje pa drugje - napovedana Open Air koncerta. Vseh 10.000 vstopnic je pošlo v pičlih 5 minutah od začetka prodaje. Tudi lani so vstopnice pošle kot vroče žemljice - v 12 minutah.
Hansi Hinterseer prireja svoje slovite Open Air koncerte že 10 let in je postal pomemben turistični dejavnik za kitzbühelsko regijo. Direktor tamkajšnjega turističnega urada Peter Marko je namreč za ORF povedal, da je teden Hansija Hinterseerja (ja, ves teden mu je posvečen) najmočnejši teden celotne poletne sezone.
"Der Hansi" je torej komična pojava, ki pa jo v Avstriji jemljejo precej resno.

V spodnjih posnetkih še malce Hansija pevca za pokušnjo.
Kaja Sajovic