Čile so zdajšnji južnoameriški prvak. Foto: EPA
Čile so zdajšnji južnoameriški prvak. Foto: EPA
11-metrovke na tekmi Portugalska – Čile
Čile dvakrat zadel okvir gola

Ta konec tedna se končuje Pokal konfederacij, zato na portalu Športni SOS pozornost posvečamo temu dogodku. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj. Ob bližini tisočega vprašanja vas vabimo, da pošiljate vprašanja v zvezi s to številko.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


988. Kolikokrat se je doslej na velikih reprezentančnih tekmovanjih zgodilo, da je bilo izvajanje enajstmetrovk odločeno že po šestih strelih?

Jan Gantar

Na največjih reprezentančnih turnirjih (svetovno prvenstvo, pokal konfederacij in celinska prvenstva) se je v sredo šele drugič zgodilo, da so bile enajstmetrovke odločene po samo treh serijah.

Prvič smo bili temu priča na azijskem prvenstvu leta 1988, ko sta se na tekmi za 3. mesto pomerila Iran in Kitajska. Mreži sta v 120 minutah ostali nedotaknjeni, pri izvajanju kazenskih udarcev pa so zmagovalca odločile tri serije. Za Kitajsko so bili nenatančni Duan Džu, Vang Baošan in Vu Venbing, za Iran pa so bili uspešni Mojtaba Moharami, Mohamad Hasan Ansarifard in Sirus Gajegran.

Drugi tovrstni primer se je zgodil v sredo na v polfinalu pokala konfederacij, ko se je tekma med Portugalsko in Čilom razpletla po popolnoma enakem scenariju. Gledalci so bili v dveh urah igre prikrajšani za zadetke, pri enajstmetrovkah pa je bilo vsega konec po treh serijah. Za Južnoameričane so zadeli Arturo Vidal, Charles Aranguiz in Alexis Sanchez, njihov vratar Claudio Bravo pa je ukrotil strele Ricarda Quaresme, Joaa Moutinha in Nanija.

989. Ali pomnimo še kak drug primer, ko sta obe ekipi skupaj zadeli samo trikrat ali celo manj?
Jan Gantar

Da, to (le tri izkoriščene enajstmetrovke) se je zgodilo še na nekaj tekmah. Rekordu smo bili priča v četrtfinalu Pokala Amerike 2011, ko je Paragvaj premagal Brazilijo z 2:0. Zmagovalci so streljali trikrat (natančna sta bila Marcelo Estigarribia in Cristian Riveros), Brazilci pa štirikrat, a so bili vselej nenatančni (VIDEO).

990. Ali je kdaj katera ekipa v nogometu zgrešila pet enajstmetrovk? To bi hkrati pomenilo, da tudi nasprotnik ni zadel več kot enega od štirih strelov?
Igor Rakuša

V reprezentančnem nogometu takega primera ni, v pokalnih primerih pa sem našel vsaj en tak primer. Zgodilo se je na prvi tekmi urugvajskega pokala (severni del), ko sta se leta 1996 srečala Penarol in Nacional. Penarol je slavil z 1:0, pri čemer je bil natančen v prvi seriji. Skupaj je bilo sproženih devet strelov.

11-metrovke na tekmi Portugalska – Čile
Čile dvakrat zadel okvir gola