Kenenisa Bekele je osvojil štiri olimpijske medalje, leta 2008 je bil v Pekingu zlat na 5 in 10 kilometrov. Foto: Reuters
Kenenisa Bekele je osvojil štiri olimpijske medalje, leta 2008 je bil v Pekingu zlat na 5 in 10 kilometrov. Foto: Reuters
Buenos Aires
Buenos Aires se je za neuspešno potegoval za poletne igre v letih 1936, 1956, 1968 in 2004. Foto: Reuters

Pred dnevi so se v Riu končale poletne olimpijske igre. Na portalu Športni SOS še vedno odgovarjamo na vaša vprašanja o tem dogodku.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


827. Katera država je na olimpijskih igrah najuspešnejša med "ozko usmerjenimi" - tistimi, ki so medalje osvajale le v enem športu?
Jernej Rus

V tem pogledu je razred zase Etiopija, ki je na olimpijskih igrah osvojila kar 53 medalj, prav vse v atletiki. Zanimivo, Afričani so do vseh medalj prišli v le petih disciplinah (1.500 m, 5 in 10 km, maraton in 3.000 metrov z ovirami). Etiopijci so v Riu osvojili osem medalj - vse v atletiki.

DržavaŠportMedalje
Etiopijaatletika53
Liechtensteinalpsko smučanje9
MOK *strelstvo5
Kostarikaplavanje4
Namibijaatletika4
Panamaatletika3

Opomba: Gre za športnike, ki so nastopali pod olimpijsko zastavo. Do zdaj so osvojili pet medalj, vse v strelstvu. V Barceloni 1992 so odličja osvojili Srbi (Jasna Šekarić, Aranka Binder in Stevan Pletikosić), letos v Riu pa Kuvajtčana (Fehaid Al Deehani in Abdullah Al Rashidi).

828. Katere države so že kandidirale za organizacijo poletnih olimpijskih iger, a jih še vedno niso organizirale?
Viki Vertačnik

Za organizacijo poletnih olimpijskih iger so se do zdaj neuspešno potegovale naslednje države:
- Argentina (Buenos Aires),
- Avstrija (Dunaj),
- Češka (Praga),
- Egipt (Aleksandrija),
- Irska (Dublin),
- JAR (Cape Town),
- Jugoslavija (Beograd),
- Kuba (Havana),
- Madžarska (Budimpešta),
- Švica (Lozana),
- Turčija (Carigrad).