Peter Prevc je do zdaj dobil tri 20-ice. Prvo je prejel marca 2013 v Lahtiju, nato pa še čez nekaj dni v finalu sezone v Planici. V meki smučarskih poletov je to oceno dobil tudi letos marca. Foto: EPA
Peter Prevc je do zdaj dobil tri 20-ice. Prvo je prejel marca 2013 v Lahtiju, nato pa še čez nekaj dni v finalu sezone v Planici. V meki smučarskih poletov je to oceno dobil tudi letos marca. Foto: EPA
Wolfgang Loitzl
Wolfgang Loitzl je zadnji skakalec, ki je dobil pri enem skoku same 20-ice. Foto: EPA
SOS: Loitzl največkrat prejel oceno 20

Športni SOS v okviru studijskega programa Zima je zakon sodeluje s statistični podatki. Tokrat smo govorili o popolnih sodniških ocenah.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


463. Kdo je v zadnjih desetih letih na tekmah svetovnega pokala v smučarskih skokih največkrat prejel oceno 20?

Domen Uršič

To je Avstrijec Thomas Morgenstern, ki je bil v tem obdobju za svojih 12 skokov nagrajen s 13 dvajseticami (pri 11 skokih je prejel po eno popolno oceno, pri enem skoku pa dvakrat).

Največ dvajsetic je prejel njegov rojak Wolfgang Loitzl, ki je z desetimi skoki skupaj 20-krat prejel 20 točk. V zadnjem desetletju je 32 skakalcev na vsaj eni tekmi svetovnega pokala prejelo najvišjo možno oceno. V spodnji tabeli je deseterica, ki ima vsaj tri popolne ocene.

SkakalecSkokiOcene
Wolfgang Loitzl1020
Thomas Morgenstern1213
Roar Ljökelsöy67
Jakub Janda57
Kamil Stoch46
Andreas Widhölzl35
Peter Prevc33
Richard Freitag33
Daiki Ito33
Gregor Schlierenzauer33

Opomba: V drugem stolpcu je število skokov, pri katerih je skakalec dobil oceno 20, v zadnjem stolpcu pa je skupno številko sodnikov, ki mu je pri teh skokih namenilo najvišjo oceno.

Od Slovencev so v tem času oceno 20 prejeli še Jurij Tepeš (2 skoka/2 oceni), Robert Kranjec (2/2) in Primož Pikl (1/1)

464. Koliko skakalcem je sicer uspelo pri enem skoku dobiti od vseh sodnikov 20 točk?
Domen Uršič

To je še bolj redek primer, saj se je to v svetovnem pokalu zgodilo le trikrat, po enkrat pa na olimpijskih igrah in poletih v Oberstdorfu.

SkakalecKrajDatumTekmovanje
Toni InnauerOberstdorf7. 3. 1976Teden poletov
Kazujoši FunakiNagano15. 2. 1998Olimpijske igre
Sven HannawaldWillingen8. 2. 2003Svetovni pokal
Hideharu MijahiraWillingen8. 2. 2003Svetovni pokal
Wolfgang LoitzlBischofshofen6. 1. 2009Svetovni pokal

Hannawald in Mijahira sta same 20-ice dobila celo na isti tekmi, le da Nemec v prvi, Japonec pa v drugi seriji. Hannawald in Loitzl sta na isti tekmi v svojem drugem skoku še po štirikrat prejela po 20 točk.

Vabljeni k branju: Popolnost v športu še redkejša kot sedmica na lotu.

SOS: Loitzl največkrat prejel oceno 20