Slovenija je februarja 1996 na prijateljski tekmi premagala Islandijo s 7:1. Takrat je Sašo Udovič dosegel pet golov, kar je še vedno slovenski rekord po številu golov na eni tekmi. Foto: EPA
Slovenija je februarja 1996 na prijateljski tekmi premagala Islandijo s 7:1. Takrat je Sašo Udovič dosegel pet golov, kar je še vedno slovenski rekord po številu golov na eni tekmi. Foto: EPA
Rene Krhin
Rene Krhin je svoj prvi gol dosegel na 12. reprezentančni tekmi. Foto: Aleš Fevžer

Rubrika Športni SOS je po kvalifikacijski tekmi Islandija - Slovenija (2:4) zbrala nekaj statističnih zanimivosti. Slovenija je tako sploh prvič v gosteh na kvalifikacijski tekmi zabila štiri gole. Leta 2003 je doma v kvalifikacijah za EP premagala Ciper s 4:1, leta 2009 v kvalifikacijah za SP San Marino s 5:0, leto pozneje pa v kvalifikacijah za EP Ferske otoke s 5:1.

Cesar utrdil status učinkovitega branilca
Med strelce so se vpisali štirje različni strelci. Boštjan Cesar je zabil že svoj šesti gol, s čimer je le potrdil status najboljšega strelca med branilci. Drugi v tej kategoriji je Željko Milinović s tremi zadetki. Svoj šesti gol je v petek dosegel tudi Andraž Kirm (lestvica vseh strelcev).

Krhin postal 51. slovenski strelec
V svojem 12. nastopu se je prvega zadetka veselil Rene Krhin, ki je s tem postal 51. strelec v dresu slovenske reprezentance. Kar 24 igralcev je sicer doseglo po natanko en gol, med temi je tudi zdajšnji selektor Srečko Katanec.

Katanec slavil 20. zmago
Za Katanca je bila to 51. tekma na klopi Slovenije, na Islandiji pa se je veselil svoje 20. zmage, s čimer je izenačil dosežek Matjaža Keka, ki je sicer za toliko zmag potreboval dve tekmi manj (uspešnost vseh selektorjev).

Na štirih tekmah zabili kar 15 golov
Slovenski nogometaši so Islandiji zabili štiri gole, s čimer je ta otoška reprezentanca postala najbolj priljubljena tarča slovenskih nogometašev - ti so v njeno mrežo na vsega štirih tekmah pospravili kar 15 žog (vsi slovenski nasprotniki).

Mišo Brečko je proti Islandiji odigral svojo 60. reprezentančno tekmo, Jasmin Kurtić pa deseto.