Luka Gregorc je na igrišču števila 14 prikazal odlično igro, v odločilnih trenutkih pa so prišle do izraza velike izkušnje Tommyja Robreda. Foto: EPA
Luka Gregorc je na igrišču števila 14 prikazal odlično igro, v odločilnih trenutkih pa so prišle do izraza velike izkušnje Tommyja Robreda. Foto: EPA
Grega Žemlja
Grega Žemlja je v vsakem nizu enkrat oddal izgubil servis. Foto: EPA
Albert Montanes
Albert Montanes velja za specialista za peščena igrišča, tokrat pa se je izkatzal tudi na travi. Foto: EPA
Maša Zec Peškirič
Maša Zec Peškirič je naredila preveč napak. Foto: EPA
Maša Zec Peškirič
Na začetku obeh nizov se je Zec Peškiričeva dobro upirala, potem pa je popustila. Foto: EPA
Urszula Radwanska
Urszula Radwanska je zelo dobro servirala. Foto: EPA

15. nosilec Tommy Robredo se je na igrišču številka 14 kar tri ure mučil z 200. igralcem sveta, na koncu pa je slavil s 7:6 (4), 6:4, 5:7 in 7:6 (3). 25-letni Ljubljančan je serviral 16 asov in dosegel kar 61 "winnerjev", naredil pa je tudi 45 neizsiljenih napak in 8 dvojnih napak. Izkorstil je dve izmed sedmih brejk priložnosti, Robredo pa dve izmed 12. Španec si je priigral tudi prednost v osvojenih točkah (154:136).

Španec bolj zbran v podaljšani igri
Oba igralca sta v prvem nizu zadržala svoj servis. Gregorc si je priigral brejk priložnost v deveti igri, potem pa je imel Španec dve zaključni žogi za prvi niz v deseti igri, a ju je Gregorc v slogu izkušenih igralcev rešil in izenačil na 5:5. Odločala je podaljšana igra. Gregorc si je prvi "minibrejk" priigral v peti točki, a je Robredo takoj izenačil na 3:3. Pri vodstvu 15. nosilca s 5:4 je šel slovenski igralec na mrežo, a je Robredo s forhendom poslal žogo mimo njega, nato pa podaljšano igro dobil s 7:4. Oba igralca sta si v uvodnem nizu priigrala po dve brejk žogi in zadela po štiri ase.

V drugem nizu je tretji najboljši slovenski igralec izgubil servis v peti igri, ko je naredil preveč neizsiljenih napak. V osmi igri je imel dve brejk priložnosti za izenačenje na 4:4, vendar mu ni uspelo. Robredo je z odličnimi servisi uspel zadržati prednost do konca niza.

Žilavi Gregorc izsilil tretji niz
Igralca sta tudi v tretjem nizu dobro servirala, 27-letnik iz Hostalrica je zapravil tri brejk žoge, Gregorcu pa je v 12. igri vendarle uspel odvzem servisa, s tem pa je osvojil tudi niz.

Na začetku četrtega niza je bil Ljubljančan le za trenutek nezbran in Robredo mu je takoj odvzel servis. Vse je že kazalo na zmago nekdanjega petega igralca sveta, a je Gregorc z odlično igro uspel izid poravnati na 4:4. Spet je odločala podaljšana igra. Robredo je po dveh napakah Gregorca povedel s 4:1 in lopar je zletel po zraku. Španec je na koncu izkoristil tretjo zaključno žogo.

Žemlja ni našel prave igre
Albert Montanes
je na igrišču številka 11 ugnal Grega Žemljo s 6:4, 6:4 in 6:4. 32. nosilec, ki je do zdaj v sedmih nastopih v Wimbledonu zmagal le enkrat, je napredoval po uri in 38 minutah. Žemlja ni začel dobro, že v tretji igri je oddal servis. Španec je uspel zadržati prednost do konca niza. Tudi v drugem nizu je odločal le en brejk, Montanesu je uspel v deveti igri. Povsem enak razplet se je zgodil tudi v tretjem nizu.

Najvišje uvrščeni slovenski igralec na lestvici ATP je serviral pet asov, naredil je kar 28 neizsiljenih napak, zapravil pa je tudi vse tri brejk priložnosti. Montanes je dosegel 12 asov in naredil le 15 neizsiljenih napak, priigral si je tudi veliko prednost v osvojenih točkah (100:80).

Zec Peškiričeva popustila po dobrem začetku
Kot prva od slovenskih igralcev je na igrišče stopila Maša Zec Peškirič, ki je v dveh nizih v dobri uri klonila proti Poljakinji Urszuli Radwanski s 3:6 in 3:6. V prvem nizu je bilo izenačeno do 3:3, nato pa je Poljakinja naredila dva brejka. V drugem nizu je Radwanski odločilni odvzem servisa uspel v osmi igri. Da je 71. igralka sveta predvsem bolje servirala, pokaže že statistika. Dosegla je 4 ase in ni naredila nobene dvojne napake, Zec Peškiričeva pa ni dosegla nobenega asa in naredila kar 6 dvojnih napak. Do zdaj sta se tekmici v medsebojnih dvobojih pomerili enkrat. Lani je bila v 1. krogu OP-ja ZDA s 6:0, 6:2 prav tako boljša Radwanska.

Radwanska je izkoristila svoje priložnosti

"Moram reči, da Radwanska ni bila toliko močnejša. Bili sva enakovredni vso tekmo. Razlika pa je v tem, da je ona izkoristila svoje priložnosti, jaz pa ne. Tako je ona prišla do brejka, meni pa ga kljub kar nekaj priložnostim ni uspelo doseči. Tudi ko sem imela točko za 'break' in je ona imela drugi servis, mi ni uspelo. Toda s prikazanim sem vseeno zelo zadovoljna. Vse se mi pač ni izšlo," je po dvoboju dejala po odpovedi Katarine Srebotnik edina slovenska predstavnica na turnirju.

"Moram reči, da je bila to izjemna izkušnja. Vsak teniški igralec sanja, da bo nekoč zaigral na glavnem turnirju v Wimbledonu. Meni so se te sanje uresničile. Toda prav tako si želim tudi prihodnje leto spet priti sem, spet zaigrati na teh igriščih in se še bolje odrezati," je še dodala Zec Peškiričeva.


Poškodba ustavila Srebotnikovo
Katarina Srebotnik
, ki bi morala v torek igrati z Japonko Aiko Nakamura, je nastop v zadnjem trenutku odpovedala. "Čeprav je ob prihodu v London v začetku prejšnjega tedna, kazalo, da je poškodba rame sanirana, so se s treningi in večjo obremenitvijo bolečine v rami ponovno pojavile. Rama me je namreč precej bolela med serviranjem. Zadnje dni sem zato izkoristila prisotnost specialistov, ki delujejo pod okriljem WTA Toura in opravila dodatne preglede. Le-ti pa so pokazali, da poškodba še vedno ni sanirana," je sporočila Srebotnikova.

Moški, 1. krog:
ROBREDO (ŠPA/15)
- GREGORC (SLO)
7:6 (4), 6:4, 5:7, 7:6 (3)

MONTANES (ŠPA/32) - ŽEMLJA (SLO)
6:4, 6:4, 6:4

Ženske, 1. krog:
U. RADWANSKA (POL)
- ZEC PEŠKIRIČ (SLO)
6:3, 6:3