Na OP-ju Avstralije so spet povečali nagradni sklad za tenisače in tenisačice. Foto: Reuters
Na OP-ju Avstralije so spet povečali nagradni sklad za tenisače in tenisačice. Foto: Reuters

V primerjavi z letom 2016 za 14 odstotkov, večino te povišice pa bodo deležni udeleženci kvalifikacij in poraženci v uvodnih krogih.

Na Australian Opnu od 16. do 29. januarja bo na voljo dobrih 36 milijonov dolarjev, od tega bosta zmagovalca Melbourne zapustila bogatejša za približno 2,5 milijona dolarjev.

Dobre novice za udeležence v kvalifikacijah
Največjega povišanja bodo deležni igralci v kvalifikacijah - kar 39 odstotnega, to pomeni, da bo poraženec v kvalifikacijah zaslužil dobrih 18.000 dolarjev, tisti, ki se bo prebil na glavni turnir, pa bo takoj dobil 50.000 dolarjev, nato pa še nagrade za naslednje dvoboje. Poraz v prvem krogu glavnega turnirja je po novem vreden 36.000 dolarjev, v tretjem pa skoraj 95.000 dolarjev.

Še vedno precej zaostaja za OP ZDA
Odprto prvenstvo Avstralije, ki je nagradni sklad v petnajstih letih potrojilo, še vedno precej zaostaja za najbogatejšim grand slamom - OP-jem ZDA, kjer si tekmovalci na koncu razdelijo 46 milijonov dolarjev.

V glavnem žrebu je 128 tenisačev
Sprememba je pisana na kožo slovenskim igralcem, saj bodo morali vsi v kvalifikacije. Trenutno sta najvišje uvrščena Slovenca na lestvici ATP oziroma WTA Grega Žemlja na 155. mestu in Polona Hercog na 143. V glavnem žrebu je 128 tenisačev, prav toliko pa tudi v kvalifikacijah.