Holger Rune je pripravil presenečenje na osrednjem stadionu. Foto: Reuters
Holger Rune je pripravil presenečenje na osrednjem stadionu. Foto: Reuters

19-letni Rune, ki igra na svojem prvem Odprtem prvenstvu Francije, je z odličnim servisom in močnim bekendom izločil favoriziranega Cicipasa. V odločilnih trenutkih zadnjega niza je Grk resda nanizal devet točk zapored, toda Rune se je pravočasno zbral, v zadnji igri je rešil tri žoge za brejk in četrti niz dobil s 6:4. Dvoboj je trajal tri ure in minuto.

Rune še ni rekel zadnje
"Bil sem živčen, a hkrati vedel, da moram ostati zbran in se držati taktike proti tako velikemu igralcu, kot je Cicipas. Rekel sem si, da se moram držati načrta tudi v ključnih trenutkih. Uspevalo mi je in to mi daje ogromno motivacije za naprej. Tu še ničesar nisem osvojil," je še pogumno dodal mladi Danec.

StatistikaRuneCicipas
Prvi servis (%)7061
Asi48
Dvojne napake45
Neizsiljene napake3833
Winnerji5441
Osvojene točke129123
Priložnosti za brejk5/113/8
Točke na mreži20/2830/46
Stefanos Cicipas, favorit spodnjega dela tabele, se poslavlja v osmini finala. Foto: Reuters
Stefanos Cicipas, favorit spodnjega dela tabele, se poslavlja v osmini finala. Foto: Reuters

Ruud prvi Norvežan s četrtfinalom Pariza
Norvežan Casper Ruud je s 6:2, 6:3, 3:6 in 6:3 po dveh urah in pol ugnal Poljaka Huberta Hurkacza.

"Ko tukaj sije sonce, je igrišče zelo hitro, zato je bil cilj vračati njegove servise in nato nadzorovati obračun s forhendom. V prvih dveh nizih mi je to dobro uspevalo, potem pa me je ena slaba igra stala niz. V tenisu se hitro obrača, a k sreči sem se lahko v četrtem nizu vrnil po zaostanku in uvrstil v četrtfinale," je dvoboj ocenil 23-letnik iz Osla, prvi Norvežan (v moški konkurenci), ki se je na pariškem pesku prebil tako daleč.

Rune in Ruud že v četrtfinalu Roland Garrosa

Čilić: Odigral sem enega najboljših dvobojev v karieri
V večernem obračunu na stadionu Philippa Chatrierja je blestel Marin Čilić. Hrvat, ki je pred osmini leti osvojil Odprto prvenstvo ZDA v New Yorku, je drugemu igralca sveta Daniilu Medvedjevu prepustil le sedem iger. Obračun je trajal le uro in 45 minut.

Marin Čilić je navdušil v večernem obračunu. Zadel je 33
Marin Čilić je navdušil v večernem obračunu. Zadel je 33 "winnerjev" in naredil le 22 neizsiljenih napak. Foto: EPA

33-letni Čilić je s popolno predstavo popolnoma zasenčil drugega nosilca, ki na agresiven pristop tekmeca ni imel odgovora. Medvedjev si ni priigral niti ene priložnosti za odvzem servisa, medtem ko je Hrvat izkoristil pet od sedmih in se po uri in 46 veselil prepričljive zmage, prve v četrtem medsebojnem obračunu.

"To je bila izjemna predstava od prve do zadnje točke. Uživam v vzdušju v nočnem sporedu. Odigral sem enega najboljših dvobojev v karieri," je Čilić dejal po tretji uvrstitvi v četrtfinale Rolanda Garrosa in prvi po letu 2018.

StatistikaČilićMedvedjev
Prvi servis (%)5660
Asi54
Dvojne napake05
Neizsiljene napake2228
Winnerji3315
Osvojene točke8560
Priložnosti za brejk5/70/0
Točke na mreži18/256/12
Daniil Medvedjev si ni priigral niti ene priložnosti za brejk. Foto: EPA
Daniil Medvedjev si ni priigral niti ene priložnosti za brejk. Foto: EPA

"Ko igram najboljši tenis, se vse postavi na svoje mesto. V zadnjih desetih, 15 dneh igram zelo dobro, konstantno, dobro treniram, tudi zadnji obračun z Gillesom Simonom je bil na visoki ravni. Proti najboljšim igralcem na svetu moraš ves čas držati visoko raven. Če mu daš priložnost, se lahko hitro vrne in dvoboj se začne znova. Bil sem osredotočen, nisem popuščal in s predstavo sem lahko res zadovoljen," je dodal Hrvat, sicer tudi finalist OP-ja Avstralije (2018) in Wimbledona (2017).

Sinner predal dvoboj zaradi poškodbe kolena
Za polfinalno vstopnico se bo v sredo pomeril z Andrejem Rubljovom. Rus je napredoval, potem ko je moral dvoboj zaradi poškodbe kolena v tretjem nizu predati obetavni Italijan Jannik Sinner.

Nadalova želja ostala neuslišana
Že zdaj pa je v ospredju torkov četrtfinalni dvoboj med Novakom Đokovićem in Rafaelom Nadalom. Organizatorji so se odločili, da ga postavijo v večerni termin, torej ob 20.45. Nadal je že prej omenil, da mu večerni termini ne ustrezajo, saj je precej več vlage in žogica ne skače tako visoko kot podnevi. A isti dan je tudi dvoboj med Alexandrom Zverevom in Carlosom Alcarazom, ki je že dvakrat zapored igral v večernem terminu. 19-letni Španec je po sinočnjem dvoboju proti Hačanovu dejal, da raje igra podnevi, saj se večerni dvoboji lahko zavlečejo in potrebuje več časa, da si opomore.

Đoković v vlogi favorita
Večerni termin je izbral Amazon, ki ima pravico do prve izbire in prenosa tega dvoboja. Amazon je plačljiv in dvoboj bi si v Franciji lahko ogledali le naročniki, a so se nosilci pravic odločili, da bo najbolj pričakovan obračun letošnjega Pariza brezplačno na voljo vsem Francozom. Teniška zveza Francije se je že zahvalila Amazonu. Odločitev o večernem terminu še najbolj ustreza Đokoviću, ki je v 59. spopadu z Nadalom na stavnicah precejšnji favorit. Njegov količnik na zmago je 1,44, za Nadala pa 2,75.

Iga Swiatek je pred dvema letoma že osvojila Roland Garros. Ta teden jo bo zelo težko ustaviti na pohodu do nove lovorike. Foto: EPA
Iga Swiatek je pred dvema letoma že osvojila Roland Garros. Ta teden jo bo zelo težko ustaviti na pohodu do nove lovorike. Foto: EPA

Iga Swiatek prvič oddala niz, nato pa se hitro zbrala
Iga Swiatek je oddala prvi niz na letošnjem Rolandu Garrosu. Poljakinja je s 6:7, 6:0 in 6:2 ugnala kitajsko najstnico Činven Dženg. To je bila že 32. zaporedna zmaga za 20-letnico iz Varšave in prvo favoritinjo peščenega grand slama.

Poljakinja se je morala za zmago proti 19-letnici zelo potruditi. V prvem nizu ji je nikakor ni uspelo streti, zapravila je prednost s 5:2. Kitajka je ubranila pet priložnosti za niz Swiatek, nato pa izkoristila svojo prvo v podaljšani igri, ki jo je dobila s 7:5. Prvi niz je trajal kar 82 minut.

Poljakinja je nato dvignila raven igre, obenem pa je poškodba stegenske mišice omejila Džengovo, ki ni osvojila niti igre v drugem nizu, v tretjem pa je dvakrat zadržala začetni udarec.

"Igra res izjemen tenis. Ker se z njo še nisem pomerila, sem bila presenečena nad njenimi udarci in rotacijo žogice. Čestitala bi ji za prikazano, saj je težko igrati na teh turnirjih, sama pa sem zadovoljna, ker se mi je uspelo pobrati po frustracijah v prvem nizu. Večkrat sem imela prednost, a jo izpustila iz rok, zato sem ponosna nase, ker sem še v žrebu," je po dve uri in 45 minut dolgem obračunu razmišljala Poljakinja.

Jessica Pegula je v Melbournu že dvakrat igrala v četrtfinala, na pariškem pesku pa se je prvič uvrstila med najboljših osem. Foto: EPA
Jessica Pegula je v Melbournu že dvakrat igrala v četrtfinala, na pariškem pesku pa se je prvič uvrstila med najboljših osem. Foto: EPA

Pegula prvič v četrtfinalu na pariškem pesku
Za polfinalno vstopnico se bo prva igralka sveta pomerila z Jessico Pegula. Američanka je v 3. krogu izločila Tamaro Zidanšek, v osmini finala pa je bila boljša od Romunke Irine Begu s 4:6, 6:2 in 6:3 in se prvič v karieri uvrstila med osem najboljših na Odprtem prvenstvu Francije.

"Pripravila se bom kot na vsako drugo tekmo. Četrtfinale predstavlja velik stres, zato upam, da se bom lahko sprostila. Jessica ima za sabo zelo dobro sezono, je nevarna igralka. Vse bi moralo biti v redu, če bom le osredotočena in igrala svojo najboljšo igro," je še o tekmici dejala 20-letnica.

Že pred tem sta v četrtfinale napredovali dve Rusinji, ki ju čaka medsebojni obračun za polfinale. Darja Kasatkina je s 6:2 in 6:2 ugnala Italijanko Camilo Giorgi, Veronika Kudermetova pa je bila boljša od Madison Keys z 1:6, 6:3 in 6:1.


Osmina finala (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - SCHWARTZMAN (ARG/15)
6:1, 6:3, 6:3
NADAL (ŠPA/5) - AUGER ALIASSIME (KAN/9)
3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 6:3
A. ZVEREV (NEM/3) - ZAPATA MIRALLES (ŠPA)
7:6 (11), 7:5, 6:3
ALCARAZ (ŠPA/6) - HAČANOV (RUS/21)
6:1, 6:4, 6:4
RUUD (NOR/8) - HURKACZ (POL/12)
6:2, 6:3, 3:6, 6:3
RUNE (DAN) - CICIPAS (GRČ/4)
7:5, 3:6, 6:3, 6:4
RUBLJOV (RUS/7) - SINNER (ITA/11)
1:6, 6:4, 2:0, b.b.
ČILIĆ (HRV/20) - MEDVEDJEV (RUS/2)
6:2, 6:3, 6:2


Osmina finala (Ž), tabela:
SWIATEK (POL/1) - DŽENG (KIT)
6:7 (5), 6:0, 6:2
PEGULA (ZDA/11) - BEGU (ROM)
4:6, 6:2, 6:3
KUDERMETOVA (RUS/29) - KEYS (ZDA/32)
1:6, 6:3, 6:1
KASATKINA (RUS/20) - GIORGI (ITA/28)
6:2, 6:2
TREVISAN (ITA) - SASNOVIČ (BLR)
7:6 (10), 7:5
FERNANDEZ (KAN/17) - ANISIMOVA (ZDA/27)
6:3, 4:6, 6:3
GAUFF (ZDA/18) - MERTENS (BEL/31)
6:4, 6:0
STEPHENS (ZDA) - TEICHMANN (ŠVI/23)
6:2, 6:0