Izkušena Katarina Srebotnik je bila ključna igralka obračuna z Japonsko. Dobila je oba dvoboja. Foto: EPA
Izkušena Katarina Srebotnik je bila ključna igralka obračuna z Japonsko. Dobila je oba dvoboja. Foto: EPA
Polona Hercog
Tudi 19-letna Polona Hercog je prispevala pomemben delež k vrnitvi v svetovno skupino Pokala Fed. Foto: EPA
Italijanske tenisačice
Italijanske tenisačice se veselijo zmag Flavie Pennetta in Francesce Schiavone. Foto: Reuters
Teniške igralke znova med najboljšimi
Tenisačice med najboljših 16 reprezentanc
Slovenke proti Japonkam začele odlično

Slovenke se tako po letu 2004 vračajo v svetovno skupino Pokala Fed, med najboljših 16 reprezentanc. 29-letna Velenjčanka je v prvem nizu nadigrala 9 let mlajšo tekmico. Z brejkom je začela tudi drugega, a ji je Japonka vrnila udarec in izenačila na 2:2. Sledil je nov odvzem servisa Srebotnikove, ki prednosti do konca ni več izpustila iz rok za 3:1.

"Skoraj sem že pozabila, kakšni so občutki, ko zmaguješ. Še posebej lepo je, ko zmago dosežeš za ekipo, za celo Slovenijo. Res sem presrečna in le upam, da bo takšnih trenutkov še veliko in da sem dokazala, da še nisem za v staro šaro," je dejala Srebotnikova, ki je v Mariboru premagala igralki iz prve stoterice.

Zmagi v Mariboru vlivajo samozavest
Srebotnikova je zaradi poškodbe stegenske mišice in rame zdrsnila na 385. mesto lestvice. Na turnirjih WTA ji še ne gre tako dobro. "Zame je najbolj pomembno, da sem spet zdrava, da lahko igram tenis na vso moč in da ob tem ne čutim nobenih bolečin. Verjamem pa tudi, da mi bodo te zmage iz Maribora dale zalet in samozavest za naprej," pravi Srebotnikova, ki bo naslednji teden nastopila v Stuttgartu.

Božič: S takim tenisom med najboljših 50
"Katarina je igrala tenis, ki sodi med petdeset najboljših na svetu. Res bi bila prava športna tragedija, če se ji ne bi poklopilo nekaj nastopov na WTA-touru. Brez dvoma si zasluži mesto med prvih sto, ob takšnih predstavah kot tukaj v Mariboru pa je dosegljiva tudi prva petdeseterica," meni selektor ženske reprezentance Iztok Božič.

Date Krumm gladko odpravila Hercogovo
Drugi dan je sicer bolje začela Japonska, potem ko je Kimiko Date Krumm s 6:2 in 6:4 premagala Polono Hercog, kar je pomenilo znižanje japonskega zaostanka na 2:1. Obe tenisačici sta bili v prvem nizu izenačeni, nato pa je Hercogova z nekaj neizsiljenimi napakami Japonki podarila možnost brejka, ki jo je tudi izkoristila in prvi niz dobila s 4:6. Slabša igra Hercogove, ki ji peščena podlaga sicer ustreza, se je nadaljevala tudi v drugem nizu, kjer je izgubila dva servisa in naposled klonila z 2:6.

Prvi dan: Po prvem nizu Japonki pošle moči
Z Date-Krummovo je imela Srebotnikova v soboto v prvem nizu nemalo težav, vendar pa so 39-letni japonski veteranki v nadaljevanju pošle moči. Na koncu je Velenjčanka slavila s 7:5 in 6:1. Najizkušenejša slovenska igralka je dvoboj začela s kar tremi dvojnimi napakami že v prvi igri, kar je nasprotnica izkoristila in ji takoj odvzela igro. Srebotnikova ji je vrnila v osmi igri za 4:4, drugi "brejk" ji je uspel še v 12. Japonka je osvojila le 36 % točk na svoj drugi servis. "Kato" je obstreljevala z močnimi in natančnimi streli z osnovne črte.

Kata osvojila kar šest iger zapored
Nadaljevanje je bilo, kot se je izkazalo na koncu, le še formalnost. Sicer izredni Krummovi, ki se je leta 2008 vrnila iz pokoja po skorajda 12 letih premora, je tudi v drugem nizu takoj uspel odvzem servisa, nato je prevladala 29-letna slovenska igralka in osvojila kar šest iger zapored. Odlično je igrala zlasti na mreži, kjer praktično ni izgubila dvoboja, zelo malo je naredila tudi neizsiljenih napak.

Nevajena bučne podpore domačih navijačev
Tudi Hercogova, nevajena bučne podpore navijačev iz domače Kamnice pri Mariboru, je začela živčno in prvi niz izgubila. Nato je v dobre pol ure z leto starejšo nasprotnico poravnala račune, v zadnjem nizu pa dokončala delo.

POKAL FED

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO SKUPINO II
Maribor (pesek):
SLOVENIJA - JAPONSKA 3:1

SREBOTNIK - DATE-KRUMM 7:5, 6:1

HERCOG - MORITA 3:6, 6:1, 6:3

HERCOG - DATE KRUMM 2:6, 4:6

SREBOTNIK - MORITA 6:1, 6:4

ZEC PEŠKIRIČ/MAJERIČ - FUDŽIVARA/SEMA 6:4, 6:7 (1), 6:3

Žreb parov svetovne skupine bo 2. junija.

POLFINALE, sobota in nedelja

Rim (pesek):
ITALIJA - ČEŠKA 5:0
Pennetta
- Hradecka 6:4, 7:5
Schiavone - Šafarova 6:0, 6:2
Pennetta - Kvitova 7:6, 6:2
Errani - Hradecka 6:4, 6:2
Errani/Schiavone - Hradecka/Peschke
6:2, 6:4

Birmingham (trda podlaga, dvorana):
ZDA
- Rusija 3:2
Oudin - Kudrjavceva 6:3, 6:3
Mattek - Dementijeva 4:6, 3:6
Oudin - Dementijeva 6:7, 6:0, 3:6
Mattek - Makarova 6:4, 2:6, 6:3
Huber/Mattek - Dementijeva/Kudrjavceva 6:3, 6:1

Teniške igralke znova med najboljšimi
Tenisačice med najboljših 16 reprezentanc
Slovenke proti Japonkam začele odlično