Swiatek je letos brez konkurence. Foto: EPA
Swiatek je letos brez konkurence. Foto: EPA

Finale je trajal vsega uro in osem minut. Iga Swiatek se je po zmagi najprej obrnila proti Coco Gauff: "Rekla sem ji, naj ne joka. Rada bi ji čestitala, ker dobro igra in napreduje. Pri njeni starosti sem bila šele prvo leto na turneji in sploh nisem vedela, kaj sploh počnem. Verjamem, da ji bo uspelo osvojiti grand slam."

Iga Swiatek je bila v prvem nizu suverena. Foto: Reuters
Iga Swiatek je bila v prvem nizu suverena. Foto: Reuters

Neverjetni tedni – osem osvojenih turnirjev!
Poljakinja je v izjemni formi, saj je od februarja naprej osvojila kar osem zaporednih turnirjev, vse finale je dobila z 2:0, njen najtesneje osvojen niz je bil 6:4! "Vesela sem, da se je v moji ekipi vse poklopilo, res nam gre dobro, hvala za vso podporo. Pred dvema letoma je bila zmaga v Parizu neverjetna, danes je bilo težko, pritisk je bil res zahteven. Vedno imam visoko motivacijo, ko pridem sem. Veselim se naslednje vrnitve," je še dodala, nato pa nekaj misli strnila tudi za vse žrtve v Ukrajini.

Gauff upa, da to ni bil zadnji finale
"Čestitke za vse, kar si naredila v zadnjih tednih," pa je Coco Gauff vrnila komplimente zmagovalki. "Upam, da bova še kdaj igrali skupaj v finalu. Upam pa tudi, da bom kdaj sama zmagala. Žal mi je, ker mi ni uspelo, ampak vsem hvala za podporo. Upam, da to ni bil moj zadnji finale."

Pokala je podelil legendarni Mats Wilander. Foto: Reuters
Pokala je podelil legendarni Mats Wilander. Foto: Reuters

Hitro je bilo 4:0
Poljakinja je začela dominanto, saj je po že dveh minutah tekmici odvzela servis, Gauff je naredila kar tri neizsiljene napake. Prva igralka sveta je hitro podvojila vodstvo, nato pa ji je uspel še en brejk, maratonsko tretjo igro je dobila po dobrih sedmih minutah, izkoristila pa je četrto priložnost za brejk. Slabi dve minuti pozneje je spet zlahka zadržala svoj servis in povedla še s 4:0.

Niz končan po 35 minutah
Američanka je v peti igri vendarle osvojila prvo igro, a izkazalo se je, da je bila to edina v uvodnem nizu. Swiatek je namreč ob koncu niza uspel še tretji brejk v nizu, ki se je končal po le 35 minutah. Poljakinja je zadela kar 79 odstotkov prvih servisov, priigrala si je osem priložnosti za brejk, Američanki pa niti enkrat ni uspelo ogroziti servisa tekmice.

Tudi tekmice priznavajo: Iga Swiatek je nesporna številka 1

Gauff povedla z 2:0, nato pa ...
Iga Swiatek je malce zmedeno začela drugi niz, saj je nanizala kar štiri neizsiljene napake, kar je Gauff unovčila in sploh prvič v dvoboju tekmici odvzela začetni udarec, kmalu zatem pa je še sama dobila servis in povedla z 2:0.

A kmalu se je izkazalo, da je bil to njen vrhunec, saj je Swiatek kot vihar dobila pet zaporednih iger in si tlakovala pot do druge zmage na turnirjih za grand slam. Prvega je dobila prav tako v Parizu, in sicer leta 2020.

35 zmag zapored je leta 2000 nanizala tudi Venus Williams, ki je med Wimbledonom in turnirjem v Linzu nanizala 35 zmag, še vedno pa bo precej oddaljena od rekordnih nizov zmag. Rekorderka je Martina Navratilova s 74 zaporednimi zmagami, druga je Steffi Graf s 66, na desetem mestu pa je na primer Chris Evert z 41 zaporednimi zmagami.

Salvadorec Marcelo Arevalo in Nizozemec Jean-Julien Rojer pa sta zmagovalca v konkurenci dvojic. V finalu sta s 6:7 (4), 7:6 (3), 6:3 premagala hrvaško-ameriško navezo Ivan Dodig/Austin Krajicek.

Za 40-letnega Rojerja je to četrta zmaga na turnirjih velike četverice v dvojicah. V moški konkurenci je slavil tretjič, prvič z Arevalom, en naslov ima tudi v mešanih dvojicah. V finalu nikoli ni izgubil. Za 31-letnega Arevala je bil to sploh prvi nastop v finalu moških dvojic. Pred tem je enkrat igral tudi v finalu mešanih dvojic, a izgubil na lanskem OP ZDA.


Roland Garros
(21.256.800 evrov, pesek)

Finale:
SWIATEK (POL/1) – GAUFF (ZDA/18)
6:1, 6:3

StatistikaSwiatekGauff
Prvi servis (%)7365
Asi12
Dvojne napake03
Neizsiljene napake1623
Winnerji1814
Osvojene točke
62
39
Priložnosti za brejk5/101/1
Točke na mreži4/92/2