Jakov Fak in Uroš Velepec sta zakrbljena zaradi zapletenega položaja. Hrvaška zveza ostaja neomajna. Foto: STA
Jakov Fak in Uroš Velepec sta zakrbljena zaradi zapletenega položaja. Hrvaška zveza ostaja neomajna. Foto: STA
Teja Gregorin
Teja Gregorin ima že ogromno uvrstitev med najboljših deset, stopničke pa se ji v svetovnem pokalu vztrajno izmikajo. Foto: Reuters
Klemen Bauer
Klemen Bauer je napredoval pri streljanju. Foto: EPA
Hrvati nepopustljivi v primeru Fak

Svetovni pokal se bo začel 29. novembra v Östersundu, vrhunec sezone pa bo svetovno prvenstvo v Hanti Mansijsku od 1. do 13. marca prihodnje leto.

"Velikih težav ali skrbi v tem trenutku nimamo in tudi zdravstveno stanje reprezentantov je v redu, komaj čakamo, da bodo prve dirke, ki bodo prvi pravi preizkus pripravljenosti. Na Pokljuki so optimalni pogoji, vendar je bilo precej truda vloženega v samo pripravo proge. Veseli smo, da nam gre sneg na roko, upajmo, da se bo čim dlje ohranil," je letošnje snežne treninge komentiral glavni trener A-ekipe Uroš Velepec. Negotovost v povezavi s prestopom Jakova Faka v slovensko ekipo se odraža tudi na vzdušju v reprezentanci. "Zanesljivo temu ne moremo ubežati niti jaz niti vodstvo niti tekmovalci, ki imajo Jakova vsi zelo radi, čeprav se sam trudim, da bi te razmere čim manj obremenjevale tekmovalce," je še dejal Velepec.

Gregorinova si neizmerno želi stopničke
Najuspešnejša biatlonka Teja Gregorin je s formo zelo zadovoljna: "Počutim se dobro, nekaj težav je še s streljanjem, vendar pa mislim, da bi se v treh tednih do začetka sezone to moralo še izboljšati in bi lahko uspešneje startala v novo sezono v primerjavi z lani. Želim si konstantne forme skozi celotno sezono, prva cilja pa sta svetovno prvenstvo in stopničke, ki jih čakam že nekaj časa v svetovnem pokalu," je povedala Gregorinova. Ob Gregorinovi bosta v svetovnem pokalu nastopali še Andreja Mali in Tadeja Brankovič Likozar, kar pomeni, da Slovenke ne bodo mogle oblikovati štafete.

S pripravami je zadovoljen tudi najboljši slovenski biatlonec pretekle sezone Klemen Bauer: "Razmere na Pokljuki so idilične, proge so glede na majhno količino snega odlične. Občutki s treningov so zelo solidni, opažam pa tudi očiten napredek pri streljanju, trenutno delam na stabilnosti in konstantnosti. Poleg svetovnega prvenstva so moj primaren cilj stopničke v svetovnem pokalu, kar bi mi prineslo uvrstitev v top deset."

Fak se skuša čim manj obremenjevati
Sneg je v teh dneh že preizkusil tudi Jakov Fak, ki še čaka na odgovor hrvaške biatlonske zveze in izpisnico za priključitev slovenski ekipi. "Na treningih mi gre v redu in telesno sem dobro pripravljen, bojim pa se, da bo to dogajanje pustilo psihične posledice, zato se skušam z vsem čim manj obremenjevati in se v celoti posvetiti treningom. Čisto vsega se ne da kar tako odmisliti, vendar pa vso energijo usmerjam v priprave. Vesel sem, da mi stojijo sotekmovalci ob strani, delujemo kot ena velika družina, na Pokljuki, ki je postala moj drugi dom, pa se počutim dobrodošlega," je dejal trenutno še hrvaški biatlonec.

Hrvati ostajajo neomajni
"Nihče se ne brani trenirati z nekom, ki ima olimpijsko kolajno," je nad dejstvom, da z njimi trenira Fak, navdušena Gregorinova. V isti sapi pa je pripomnila: "Nismo najboljše volje zaradi vsega dogajanja, vendar pa upamo, da bo to zgodba s srečnim koncem. Veseli smo, da je prišel k nam in upajmo, da bo lahko začel tekmovati v novi sezoni."

V poskus reševanja položaja se je vključilo tudi vodstvo Smučarske zveze Slovenije. V zadnjih dneh je potekala intenzivna korespondenca po elektronski pošti med predsednikom SZS-ja Tomažem Lovšetom in direktorjem Matijo Vojskom s predstavniki hrvaške biatlonske zveze, ki še vedno vztrajajo pri izplačilu odškodnine, sicer ne bodo privolili v soglasje za prestop.

Spored sezone:                          
29. 11.- 5. 12: Östersund
8.-12. 12.: Hochfilzen

14.-19. 12.: Pokljuka
3.-9. 1.: Oberhof

10.-16. 1.: Ruhpolding
18.-23. 1.: Anterselva

2.-6. 2.: Presque Isle (ZDA)
8.-13. 2.: Fort Kent (ZDA)

---------------------------------------
1.-13. 3.: SP, Hanti Mansijsk
---------------------------------------

15.-20. 3.: Oslo
Hrvati nepopustljivi v primeru Fak