Ole Einar Björndalen je z zmago (pri biatlonu se tekme na svetovnih prvenstvih štejejo tudi kot tekme za svetovni pokal) presegel dosežek Ingemarja Stenmarka! Foto: EPA
Ole Einar Björndalen je z zmago (pri biatlonu se tekme na svetovnih prvenstvih štejejo tudi kot tekme za svetovni pokal) presegel dosežek Ingemarja Stenmarka! Foto: EPA

Izredno sem presenečen nad to medaljo. Uresničile so se življenjske sanje. Uroš Velepec me je izvrstno pripravil na to svetovno prvenstvo.

Jakov Fak po osvojitvi medalje
Jakov Fak
Jakov Fak je presenetil že s 14. mestom na šprintu, kar je bila njegova daleč najboljša uvrstitev na tekmah najvišjega ranga. Lani je bil na SP-ju v Östersundu še 69. Foto: EPA
Peter Dokl
Peter Dokl je imel izmed slovenske četverice najpočasnejši tek, a najmirnejšo roko, vendar to ni zadostovala vsaj za kakšno točko svetovnega pokala. Foto: EPA
Björndalen prehitel Stenmarka

Še tretji letošnji naslov, skupno pa 13. v karieri, je osvojil 35-letni Norvežan Björndalen, ki je obenem dosegel tudi 87. zmago v svetovnem pokalu in na večni lestvici smučarskih športov za zmago prehitel švedskega legendarnega smučarja Ingemarja Stenmarka.

Ole presenečen nad novim slavjem
"Po treh zgrešenih strelih nisem verjel, da lahko ponovno zmagam," je bil nad novim zlatom kar nekoliko presnečen Björndalen, ki iz sezone v sezono prestavlja biatlonske mejnike. Štirikratni olimpijski prvak iz Salt Lake Cityja (iz Nagan ima še eno zlato) bo svojo bogato športno pot sklenil z igrami v Vancouvru, kjer bo status najboljšega biatlonca vseh časov lahko še izboljšal.

Fak na biatlonski zemljevid postavil Hrvaško
Drugo mesto je osvojil Nemec Christoph Stefan (+ 14,1/1), tretje pa presenetljivo Hrvat Jakov Fak (+ 17,1/1). Slednji je tudi dober znanec slovenskih biatloncev s katerimi redno trenira, pomagajo pa mu tako slovenski serviserji kot trenerji.

Odličje skovano v slovenskem taboru


Že od lanskega maja je nadarjeni 21-letnik iz Mrkoplja dejansko pridruženi član slovenske biatlonske reprezentance. "Izredno nadarjeni tekač se je pred leti odločil za biatlon. Do letošnjega leta ni veliko treniral, zato v mladinskih vrstah ni izkoriščal vsega potenciala. Z veliko treninga, treniral je vsaj 100 odstotkov več kot lani, je prišlo do napredka in preboja," je opisal svojega varovanca Uroš Velepec. Slovenija na SP-jih še nima odličja.

"Izredno sem presenečen nad to medaljo. Uresničile so se življenjske sanje. Uroš Velepec me je izvrstno pripravil na to svetovno prvenstvo. Treba bo ostati na realnih tleh in biti realen v pričakovanjih za naslednje tekme. Malo bomo zvečer proslavili skupaj s fanti iz slovenske ekipe in šli popolnoma normalno spat," je bil presrečen Fak, ki je Hrvaški pristreljal in pritekel sploh prvo odličje v kakšni izmed nordijskih disciplin.

Tresle so se slovenske roke
Slovenci so danes zaradi slabega streljanja močno zaostali za pričakovanji. Peter Dokl, ki je zgrešil dvakrat, je za las ostal brez točk (41.), Klemen Bauer (53.), Janez Marič (58.) in Jože Mehle (76.) so zgrešili po šestkrat.

V sredo se bodo na posamični 15-kilometrski tekmi pomerila dekleta, tudi s Tejo Gregorin, Andrejo Mali in Lili Drčar.

Pjeongčang, Južna Koreja              
                                      
Individualno (M), 20 km:            * 
 1. O.-E. BJÖRNDALEN NOR  52:28,0  (3)
 2. C. STEPHAN       NEM    +14,1  (1)
 3. J. FAK           HRV     17,1  (1)
 4. S. FOURCADE      FRA     18,0  (2)
 5. D. EKHOLM        ŠVE     26,3  (1)
 6. D. LANDERTINGER  AVT     36,0  (2)
 7. I. ČEREZOV       RUS     37,6  (1)
 8. A. DERIŽEMLJA    UKR     39,1  (2)
 9. T. SIKORA        POL     44,9  (4)
10. M. ČUDOV         RUS     49,3  (2)
...                                   
41. P. DOKL          SLO   4:01,9  (2)
53. K. BAUER         SLO   4:55,1  (6)
58. J. MARIČ         SLO   5:23,6  (6)
76. J. MEHLE         SLO   7:23,1  (6)
 
Skupni vrstni red, moški (17):       
1. T. SIKORA POL 658
2. O.-E. BJÖRNDALEN NOR 630
3. M. ČUDOV RUS 573
4. E.-H. SVENDSEN NOR 570
5. M. GREIS NEM 495
6. A. OS NOR 464
42. J. MARIČ SLO 101
48. K. BAUER SLO 80
 

T. G.

Izredno sem presenečen nad to medaljo. Uresničile so se življenjske sanje. Uroš Velepec me je izvrstno pripravil na to svetovno prvenstvo.

Jakov Fak po osvojitvi medalje
Björndalen prehitel Stenmarka