Björn Ferry, ki bo po sezoni sklenil športno pot, je le za sekundo in pol ugnal Antona Šipulina. Ruski televiziji je po zmagi v uteho za drugo mesto Šipulina v kamero odpel slavno Kalinko. Foto: EPA
Björn Ferry, ki bo po sezoni sklenil športno pot, je le za sekundo in pol ugnal Antona Šipulina. Ruski televiziji je po zmagi v uteho za drugo mesto Šipulina v kamero odpel slavno Kalinko. Foto: EPA
Anton Šipulin, Björn Ferry in Arnd Peiffer
Anton Šipulin je pokril vse tarče, a je bil malce prepočasen v teku. Foto: EPA
Jakov Fak
Jakov Fak je imel ogromno navijačev na Pokljuki. Foto: Aleš Fevžer
Katharina Innerhofer
Senzacija na Pokljuki - na Katharino Innerhofer pred tekmo nihče ni računal. Foto: EPA
Darja Virolajnen
Darja Virolajnen je izkoristila odlične razmere in s številko 86 senzacionalno prišla na drugo mesto. Foto: EPA
Teja Gregorin
Teja Gregorin želi izboljšati 21. mesto v soboto na zasledovalni tekmi. Foto: Aleš Fevžer
Senzacionalna zmaga Innerhoferjeve
Fak in Bauer med najboljših 20
Izjava Teje Gregorin
Izjava Klemna Bauerja
Izjava Jakova Faka

Klemen Bauer je prvič v svetovnem pokalu zadel vseh deset tarč, a mu tekaško v čedalje težjih razmerah ni šlo tako dobro. Na koncu je zaostal tudi za Fakom.
Šesta zmaga veterana Ferryja
Zmagal je Šved Björn Ferry sekundo in pol pred Rusom Antonom Šipulinom in slabe tri sekunde pred Nemcem Arndom Peifferjem. Fak je bil 15., Bauer pa 17. Janez Marič je zasedel 44. mesto.
"To je moja šesta zmaga. Prav velikokrat nisem zmagal in seveda sem zelo vesel, saj sem dobil potrdilo, da še lahko stopim na vrh," je bil zadovoljen 35-letni Šved, ki je priznal, da je bilo posebej sladko zmagati v finišu z majhno razliko.
Fak najhitrejši v teku
Faku, ki je štartal kot deveti, se je po pokritih vseh petih tarčah na prvem streljanju nasmihala zmaga ali pa vsaj zmagovalni oder. A stoje si je v močnem vetru "pridelal" tri kazenske kroge, kar je pomenilo 450 dodatnih metrov teka. Čeprav je bil na progi najhitrejši med vsemi, je bil na koncu počasnejši za 52 sekund.
"To se mi zgodi redko, a danes se je. Veter je bil sunkovit. Na progi sem se sicer odlično počutil, a iz kroga v krog je bilo težje. Naslednjič bom skušal to popraviti. Tukaj me naslednja priložnost čaka v soboto, pred domačim občinstvom in že danes hvala vsem, ki so prišli," je poudaril Fak.
Prva desetka Bauerja
Povsem obratna je bila zgodba z Bauerjem, ki se je na progo podal s številko 40. Na strelišču je bil prvič v karieri brezhiben, toda čedalje počasnejša s soncem obsijana proga mu ni šla na roko. Kljub "ničli" je bil po drugem vmesnem času sedmi. Tudi v nadaljevanju je izgubljal iz metra v meter in v cilj prišel več kot minuto za zmagovalcem.

"To je res poseben dan v moji karieri. Prvič v karieri sem zadel vse tarče, in to pred domačimi gledalci in v tem sunkovitem vetru, kar da dosežku dodatno vrednost. V počasnejšem ritmu mi je med intervali vetra uspelo podreti vse tarče. Za zaostanek je več razlogov. Eden je proga, saj je bila močno načeta in slabša iz kroga v krog, pred začetkom Pokljuke pa sem imel lažji prehlad in to je bil vzrok za slabši tekaški nastop. Vseeno sem zadovoljen z uvrstitvijo med najboljših 20, posebej pred domačim občinstvom," je še povedal tekmovalec iz Ihana, ki ni skrival grenkega priokusa, da mu je predvsem sonce pokvarilo visoko uvrstitev.

Bauer v soboto nujno potrebuje še eno dobro uvrstitev, da se prebije tudi na nedeljsko tekmo s skupinskim startom, kjer lahko nastopi le najboljših 30 tekmovalcev iz svetovnega pokala.

Senzacija na vrhu, Gregorinova 21.
V ženski konkurenci je veliko presenečenje v šprintu na 7,5 km pripravila Katharina Innerhofer. Avstrijka je bila do zdaj v svetovnem pokalu najboljša 22., na Pokljuki pa je z brezhibnim strelskim nastopom in hitrim tekom senzacionalno zmagala. Druga je bila Rusinja Darja Virolajnen, ki je debitirala v svetovnem pokalu, tretja pa Belorusnija Nadežda Skardino.

Bronasta z olimpijskih iger Teja Gregorin je bila 21. Najboljša slovenska biatlonka, ki je v zadnjih dneh imela virozo, je bila po prvem streljanju, ko je pokrila vse tarče, med najboljšimi, nato pa je zgrešila osmi in deseti strel ter končala kot 21. Andreja Mali je bila 69., Anja Eržen pa 76.
Innerhoferjeva z odličnimi smučmi
"Saj ne morem verjeti. Proga na Pokljuki mi res leži in danes se je izšlo odlično tako v smučini kot na strelišču, imela sem odlične smuči, sama pa sem le naredila najboljše, kar znam," je povedala mlada Avstrijka, a opozorila tudi na vzpon ženskega biatlona pri naših severnih sosedih: "V preteklih tednih so naša mlade tekmovalke osvajale medalje tudi na prvenstvih v nižjih starostnih kategorijah."

Gregorinova napoveduje boljši nastop v soboto
"Uvrstitev okrog 15. mesta je zelo dobra. Škoda za zadnji zgrešen strel. Strel je bil sprožen prepočasi, predolgo sem čakala in strel je šel mimo. To moram na naslednji tekmi popraviti. Upam, da bom tam kakšno mesto izboljšala," je povedala Gregorinova, ki je pomembne nasvete na težki progi dobila tudi iz slovenskega moškega tabora.
Tudi najboljša slovenska biatlonka je bila navdušena nad številnimi gledalci: "To je domača tekma, kjer vsak želi pokazati, kaj zna. Jaz še nisem pokazala vsega, a čakata me še dve tekmi. Vsekakor v soboto želim pridobiti kakšno mesto."
Velepec: Škoda, da Teja ni nastopila v zadnji skupini
"Andreja Mali je bila mesec dni doma, kar se pozna. Preveč je zgrešila leže in tekme je bilo takrat tako rekoč konec, a treba bo vse skupaj natančno analizirati. Malo me jezi le, ker Teja ni nastopila v zadnji skupini. Teja si je želela prvo skupino, ko je malo lažje streljati, a sneg je bil bistveno hitrejši in z enim zgrešenim strelom bi se lahko uvrstila med peterico," je povedal trener Uroš Velepec.


Šprint, 10 km (M):                 * 
 1. B. FERRY         ŠVE  25:03,5 (1)
 2. A. ŠIPULIN       RUS     +1,5 (0)
 3. A. PEIFFER       NEM      2,7 (1)
 4. D. MALIŠKO       RUS      2,9 (0)
 5. D. LANDERTINGER  AVT     17,3 (1)
 6. O. BJÖRNDALEN    NOR     17,4 (1)
 7. M. FOURCADE      FRA     20,7 (2)
 8. L. HOFER         ITA     24,0 (1)
 9. A. RASTORGUJEVS  LAT     32,4 (1)
10. J. BEATRIX       FRA     39,1 (2)
...                                  
15. J. FAK           SLO     52,2 (3)
17. K. BAUER         SLO   1:03,8 (0)
44. J. MARIČ         SLO   2:50,5 (1)
84. P. DOKL          SLO   6:02,0 (4)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi
 

Skupni vrstni red (14/22): 1. M. FOURCADE FRA 570 točk 2. E. H. SVENDSEN NOR 421 3. D. LANDERTINGER AVT 405 4. S. SCHEMPP NEM 370 5. A. ŠIPULIN RUS 360 20. J. FAK SLO 234 42. K. BAUER SLO 114 73. J. MARIČ SLO 18

 
 
Šprint, 7,5 km (Ž):                * 
 1. K. INNERHOFER    AVT  21:19,1 (0)
 2. D. VIROLAJNEN    RUS     +9,2 (0)
 3. N. SKARDINO      BLR     12,1 (0)
 4. K. MÄKÄRÄINEN    FIN     27,0 (2)
 5. D. WIERER        ITA     30,8 (1)
 6. T. BERGER        NOR     36,2 (2)
 7. T. ECKHOFF       NOR     40,2 (2)
 8. L. KALINČIK      BLR     45,0 (0)
 9. M. LAUKKANEN     FIN     51,5 (1)
10. M. OLSBU         NOR     52,3 (1)
...                                  
21. T. GREGORIN      SLO   1:19,5 (2)
69. A. MALI          SLO   3:36,0 (4)
76. A. ERŽEN         SLO   4:03,9 (3)
                                     
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi 
Skupni vrstni red (14/22):
 1. T. BERGER        NOR      499 točk
 2. K. MÄKÄRÄINEN    FIN      487     
 3. D. DOMRAČEVA     BLR      468     
 4. G. SOUKALOVA     ČEŠ      426     
 5. T. ECKHOFF       NOR      385     
24. T. GREGORIN      SLO      239     
47. A. MALI          SLO       77     


 


Sobota:

Ob 11.15: ZASLEDOVALNO (M), 12,5 km
Ob 13.25: ZASLEDOVALNO (Ž), 10 km

Nedelja:
Ob 11.15: SKUPINSKI ŠTART (M), 15 km
Ob 13.25: SKUPINSKI ŠTART (Ž), 12,5 km

Senzacionalna zmaga Innerhoferjeve
Fak in Bauer med najboljših 20
Izjava Teje Gregorin
Izjava Klemna Bauerja
Izjava Jakova Faka