Tako kot vsako leto so se tudi tokrat tik pred ledeniško uverturo alpskih smučarjev na druženju s sponzorji in novinarji zbrali najboljši slovenski smučarji. Prvič je bil zbor v Planici v novem nordijskem centru. Foto: www.alesfevzer.com
Tako kot vsako leto so se tudi tokrat tik pred ledeniško uverturo alpskih smučarjev na druženju s sponzorji in novinarji zbrali najboljši slovenski smučarji. Prvič je bil zbor v Planici v novem nordijskem centru. Foto: www.alesfevzer.com

Če potegnem črto čez poletno sezono, sem z rezultati zelo zadovoljen. Zdaj vem, kaj mi manjka, in se lahko umirjeno pripravljam na zimsko sezono.

Peter Prevc
421 osnovnošolcev se je družilo s slovenskimi športnimi junaki, med njimi s Filipom Flisarjem. Intervju s svetovnim prvakom v smučarskem krosu bomo objavili jutri zjutraj. Foto: BoBo
Otroci so se preizkusili tudi v biatlonu in spoznali, kako težko je zadeti tarčo že ko si spočit, kaj šele, ko je srčni utrip 160 na minuto. Foto: BoBo
Zimski športni junaki so se družili z otroki
Žan Kranjec: Petnajsterica je dosegljiva
Prevc si do začetka sezone najbolj želi miru

"Nastopile bodo Ana Drev, Tina Robnik, Katarina Lavtar in Ana Bucik. Odločil sem se za kvalifikacije na štirih prizoriščih, kjer smo imeli pregledne treninge. Dekleta so na višji ravni kot lani," je povedal glavni trener ženskih alpskih reprezentanc Denis Šteharnik in dodal, da je bila Bucikova boljša od Mete Hrovat, ki so jo zaradi nabiranja izkušenj vseeno že vključili v ekipo. Največ je pričakovati od Ane Drev, ki je v lanski sezoni prvič stopila na zmagovalni oder tekme svetovnega pokala, letos pa želi narediti še korak naprej in kandidirati za veleslalomski globus.

Žan Kranjec adut na moškem veleslalomu
Drevove v Planici sicer ni bilo, manjkal pa je tudi biatlonec Jakov Fak, ki ima trebušno virozo. V nedeljo se bodo v Söldnu v veleslalomu merili še smučarji. "Slovenske barve bosta zastopala Žan Kranjec, ki se je v pretekli sezoni že nekajkrat že izkazal, nastopil bo s številko 24 z možnostjo napada v obeh vožnjah, in Miha Hrobat, ki je imel v internih kvalifikacijah za tekmeca Štefana Hadalina in Martina Čatra. Hadalinu je ponagajala bolečina v hrbtu in ni kandidiral, med preostalima pa se je trener Peter Pen odločil za Hrobata," je dejal glavni trener za moške alpske tehnične discipline Klemen Bergant.
Peter Prevc za stavnice daleč največji favorit
Med tistimi, ki je moral največkrat pred fotografske objektive, je bil seveda Peter Prevc, ki ima trenutno v sebi več poletja kot zime, saj so se skakalci vrnili s kondicijskih priprav, ki so jih opravili na morju, že ta konec tedna pa gredo na trening v Innsbruck in Garmisch Partenkirchen. "V soboto bo počutje že precej bolj zimsko, tako da - gumb se počasi že obrača na zimski ritem," je povedal daleč najboljši skakalec lanske sezone, ki ga stavnice postavljajo za daleč največjega favorita nove sezone. Kvota, da bo spet osvojil veliki kristalni globus, je pri stavni hiši Will Hill samo 1,5, medtem ko znaša kvota na prvega zasledovalca Severina Freunda 5,0.

Tomaš Kos: Mislim, da smo na dobri poti
"Če potegnem črto čez poletno sezono sem z rezultati zelo zadovoljen. Zdaj vem, kaj mi manjka in se lahko umirjeno pripravljam na zimsko sezono," meni Peter Prevc. Glede Poljakov, ki so prevladovali v poletni sezoni, je poudaril, da vedno pridejo iz poletne sezone zelo močni, a med zimsko sezono le niso tako dominantni. Po njegovem mnenju jim je dal svežo energijo tudi nov trener. Novega trenerja imajo tudi slovenski biatlonci, a ga zelo dobro poznajo. Junija se je namreč po dveh sezonah kot prvi trener vrnil češki strokovnjak Tomaš Kos:
"Sploh nisem imel občutka, da bi odšel, vse je bilo isto, in nisem imel občutka, da zastavljenega ne bi mogel izpeljati. Vrnili smo se na stari sistem vadbe, na postopnost, in mislim, da smo na dobri poti, ter pričakujem dvig rezultatov. Tudi streljanje je prilagojeno intenzivnosti teka," je priprave orisal Kos. Dejal je, da je Fak poleti zelo dobro vadil in da se bo hitro pozdravil in da bo v polni moči nared za zaključne priprave pred zimo. Izkušeno Teji Gregorin čuvajo in jo s trenerko ekipo pripravljajo tako, da se ne bi poškodovala, obenem pa da bi bila v polni formi, ko bo to potrebno. Kosa najbolj veseli, da je pri Klemenu Bauerju telo po lanski mononukleozi povsem nared, bolezen je pozabljena, tekmovalec pa v zelo dobri formi za ta čas.
Žan Košir: Spet se počutim živega
Več optimizma je opaziti tudi pri smučarskih tekačicah. Bronasta na olimpijskih igrah v Sočiju Vesna Fabjan je poudarila, da je mislila resno, ko je napovedala konec kariere, če ne bo sprememb. Trenira po programu slovenskega trenerja Marka Gracerja in s Hrvatico Vedrano Malec, nekaj zunaj slovenske ekipe, del pa skupno, vendar po svojem programu. V deskarsko druščino se je vrnil Žan Košir, ki je lansko sezono izpustil zaradi poškodbe: "Ne obljubljam, da sem v stoodstotnem pogonu, a spet sem začutil eno željo in cilj. Spet se počutim živega, počnem to, kar najbolje znam."
Rok Marguč je v pripravljalnem obdobju veliko delal za kondicijo, avgusta pa je šel že prvič na sneg: "Sezona bo dolga in najpomembnejše tekme bodo marca, tako da je treba do takrat držati formo. Vreme nam je bilo med pripravami naklonjeno in razmere smo imeli odlične," še poudarja in dodaja, da opreme ne bo spreminjal, razen tekmovalne obutve, ki jo je zamenjal po desetih letih. Sam to vidi kot prednost, da bo lahko še hitrejši.

Kako se na sezono pripravlja tekmovalec v smučarskem krosu Filip Flisar, preberite v intervjuju.

V Planici je za dodaten živžav poskrbelo 421 osnovnošolcev, med njimi tudi tisti s posebnimi potrebami, ki so se družili s slovenskimi športnimi junaki in se preizkusili v teku na smučeh v dvorani na umetnem snegu, v biatlonu in v skakalnem simulatorju.

Če potegnem črto čez poletno sezono, sem z rezultati zelo zadovoljen. Zdaj vem, kaj mi manjka, in se lahko umirjeno pripravljam na zimsko sezono.

Peter Prevc
Zimski športni junaki so se družili z otroki
Žan Kranjec: Petnajsterica je dosegljiva
Prevc si do začetka sezone najbolj želi miru