Ilka Štuhec – številka 1 (tudi) v veleslalomu. Foto: OKS
Ilka Štuhec – številka 1 (tudi) v veleslalomu. Foto: OKS

Ilka Štuhec je vodila že po prvi vožnji, v finalu pa je ugnala vse specialistke za tehnične discipline.

33-letnica iz Maribora marca kaže najboljšo formo. Sezono tekmovanj najvišje kakovostne ravni v svetovnem pokalu je v soboto prvič letos končala na stopničkah. Na smuku v Saalbachu je zasedla drugo mesto, pred njo je bila le najboljša smukačica sezone Avstrijka Cornelia Hütter.

Sorodna novica Ana Bucik slalomska prvakinja, Marovt pred Kosijem

Na domačem državnem prvenstvu na smučišču na Peci na avstrijski strani državne meje pa je dosegla prvo zmago letos. To je bila že 18. zmaga za Ilko Štuhec na slovenskih državnih prvenstvih in po letu 2008 druga na tekmah v veleslalomu.

Ilka Štuhec je slavila zmago pred Adriano Jelinkovo iz Češke, ki je za dvakratno svetovno prvakinjo v smuku zaostala za 24 stotink sekunde.

Tretje mesto je pripadlo reprezentančni kolegici Ilke Štuhec iz ekipe za tehnični disciplini Ani Bucik (+0,97), ki je bila druga v seštevku državnega prvenstva. Ana Bucik je dan prej v nekoliko okrnjeni konkurenci zmagala v slalomu.

V prvi deseterici je bila še ena Slovenka Nika Tomšič, sedma na tekmi z zaostankom 2,19 sekunde in tretja v razvrstitvi za DP.

Nastopila je tudi Andreja Slokar, ki ji bo v prihodnji sezoni pri vrnitvi pomagal nekdanji vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi. Andreja Slokar je z zaostankom 3,49 sekunde preizkušnjo končala na 12. mestu.

Sorodna novica Andreja Slokar prepričala Andreo Massija, da se priključi njeni ekipi

Med moškimi zmagal Rok Ažnoh
Medtem ko sta bili na ženski tekmi na stopničkah dve Slovenki, pa na moški tekmi v veleslalomu na prvih sedmih mestih ni bilo Slovenca. Najboljši Slovenec je bil Rok Ažnoh na osmem mestu, ki mu je pripadel interni slovenski boj za naslov državnega prvaka.

Na tekmi je zmagal Avstrijec Raphael Riederer, zaostanek Roka Ažnoha je znašal 1,53 sekunde. Anže Gartner je bil 11. (+2,00), Miha Oserban 14. (+2,20).

Ažnoh je državni prvak postal ob odsotnosti najboljšega slovenskega veleslalomista Žana Kranjca, ki si je po finalu sezone svetovnega pokala v Saalbachu v Avstriji vzel tekmovalni premor.

Na Peci bodo od 3. do 5. aprila izpeljali še tekme državnega prvenstva v smuku in superveleslalomu, tekmovanje v alpski kombinaciji pa so naknadno odpovedali.