Jakov Fak s papirjem, ki mu omogoča nastop za Slovenijo. Foto: SZS
Jakov Fak s papirjem, ki mu omogoča nastop za Slovenijo. Foto: SZS
Jakov Fak
Od srca se mu je odvalil velik kamen. Foto: SZS
Jakov Fak
Jakov Fak je na olimpijskih igrah v Vancouvru osvojil bron v šprintu. Leto prej je bil prav tako bronast v individualni preizkušnji svetovnega prvenstva v Južni Koreji. Foto: STA

"Vesel sem, da držim v rokah to soglasje, ki mi bo omogočilo, da še naprej tekmujem in se ukvarjam z biatlonom. To je eden najsrečnejših dni v mojem življenju. Zahvaljujem se vsem, ki so mi v teh postopkih stali ob strani, moji družini za podporo in predstavnikom obeh zvez, ki so s tem dejanjem dokazali, da je sodelovanje na področju športa med obema državama zgledno," so bile prve besede nosilca odličij z olimpijskih iger in svetovnega prvenstva ob prevzemu soglasja.

Slovenci Hrvatom niso plačali odškodnine
"Podrobnosti za zdaj ne bi izdajal. Vse bomo povedali na popoldanski tiskovni konferenci, ki smo jo sklicali prav s tem namenom," je za MMC povedal tiskovni predstavnik biatlonske zveze Tomaž Šušteršič. Na vprašanje, ali je Slovenija za izpisnico Hrvatom plačala odškodnino, je bil odgovor NE. Kot je znano, je Hrvaška biatlonska zveza za izpisnico sprva hotela 100.000 evrov, ki pa je Slovenci niso bili pripravljeni plačati.

Fak pod slovensko zastavo že konec meseca?
Zdaj je vprašanje, ali bo Fak lahko nastopil že na uvodni tekmi sezone, ki bo konec meseca v švedskem Östersundu, saj je rok za prijavo že potekel. "Trudimo se na vse načine. Fak naj bi državljanstvo dobil v naslednjem tednu, potem pa se moramo dogovoriti še z Mednarodno biatlonsko zvezo. Po neformalnih in neuradnih zagotovilih naj bi Fak dobil zeleno luč že za prvo postajo biatlonske karavane," je povedal Šušteršič.

Medalje za Hrvaško s slovenskimi trenerji
Fak je več mesecev čakal na izpisnico Hrvaške biatlonske zveze, da bi lahko v novi sezoni nastopal za Slovenijo. Zaplet je nastal sredi leta, ko je Fak potrdil, da bo držal obljubo in po olimpijski sezoni 2009/10, v kateri je hrvaški reprezentanci priboril tudi bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Vancouvru, prestopil v slovenski tabor, s katerim sodeluje že tretje leto. Hrvati njegovemu odhodu niso nasprotovali, a so zahtevali denarno odškodnino, čeprav so v obliki aneksa k pogodbi leta 2008 obljubili, da ga bodo po 1. maju 2010 brez kakršnih koli finančnih zahtev pustili, da prestopi v katero koli reprezentanco.

Hrvati z dogovorom zadovoljni
Direktor marketinga Hrvaške biatlonske zveze Hrvoje Grubišić zatrjuje, da je z doseženim dogovorom s slovensko zvezo zadovoljen. Za index.hr je povedal: "Ne bi želel govoriti o denarju. Rad bi poudaril, da smo naredili dober posel. Dogovorili smo se o sodelovanju s Slovenci, od katerega bodo imeli največ naši mladi biatlonci, kar je bil tudi naš cilj. Izgubili smo Jakova, ampak to bomo nadomestili z delom s Slovenci, ki bi moralo rezultirati s kakovostnejšim razvojem biatlona na Hrvaškem."

Velepec: Razbremenitev za vso ekipo
Olajšanje je začutil tudi trener Faka Uroš Velepec: "Najtežje za trenerja je, ko gleda tekmovalca z bolečinami in trpljenjem, ker ne more normalo trenirati. Temu smo bili priča v zadnjih tednih. Razplet pomeni tudi olajšanje za celotno slovensko ekipo, ker je to vzdušje vplivalo tudi nanjo. Sedaj smo priče velikemu olajšanju. Jakov Fak sicer v tem času ni izgubil ničesar, saj je bil na treningih v zadnjem obdobju odličen. Fizično pri vrnitvi v tekmovalni ritem ne bo imel nobenih težav, psihično pa, upam, da tudi ne. Vse pa bomo videli na tekmi čez dva tedna."

SVETOVNI POKAL                      
SPORED SEZONE


29. 11.- 5. 12: Östersund
8.-12. 12.: Hochfilzen
14.-19. 12.: Pokljuka

3.-9. 1.: Oberhof
10.-16. 1.: Ruhpolding
18.-23. 1.: Anterselva

2.-6. 2.: Presque Isle (ZDA)
8.-13. 2.: Fort Kent (ZDA)

-----------------------------------
1.-13. 3.: SP, Hanti Mansijsk
-----------------------------------

15.-20. 3.: Oslo