Silnim uspehom slovenskega športa na začetku leta 2013 je svoje dodal še biatlonec Jakov Fak, ki bo že v nedeljo lovil novo odličje. Foto: Reuters
Silnim uspehom slovenskega športa na začetku leta 2013 je svoje dodal še biatlonec Jakov Fak, ki bo že v nedeljo lovil novo odličje. Foto: Reuters
Jakov Fak
Jakov Fak ima z velikih tekmovanj zdaj že pet medalj, drugo v nepredvidljivem šprintu. Še za Hrvaško je v šprintu osvojil bronasto olimpijsko medaljo v Vancouvru. Foto: Reuters
Emil Hegle Svendsen
Emil Hegle Svendsen si je z najhitrejšim tekom priboril že drugo zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v Novem Mestu, saj je slavil že v četrtek z mešano štafeto. Foto: Reuters
Martin Fourcade
Fak je tokrat izgubljal v teku, kjer ga je v zadnjem krogu z 2. na 3. mesto izrinil branilec naslova Martin Fourcade. Foto: Reuters

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je hitro začel in na streljanju leže opravil z odliko. Stoje je 25-letni Mrkopoljčan z izredno hitrim streljanjem znova podrl vseh pet tarč, nato pa se je s strelišča kot drugi najhitrejši podal v dolg zaključni šprint.

"Jaka" dolgo trepetal na 3. mestu
A v teku tokrat Fak ni zmogel slediti najboljšima, ki sta sicer zgrešila po enkrat, in je v cilj pritekel tretji. Sledilo je nestrpno čakanje, saj je bila na progi še več kot polovica tekmovalcev, a do konca Jakova ni prehitel nihče.

"Vesel sem. Cela reprezentanca bo zdaj lahko mirno delala naprej. Padel je en velik kamen od srca, saj smo si želeli medalje že v mešani štafeti," je bil Fak odkrit, da si je na vsak način želel začeti svetovno prvenstvo z medaljo.

Previsoka štartna številka za mehko progo
"Ko sem včeraj izvedel za štartno številko, nisem bil ravno zadovoljen, saj sem se bal, da zmehčane proge ne bodo zdržale. Danes sem se sprijaznil in poskušal sem narediti kar se je dalo in uspelo mi je," je priljubljeni "Jaka", kot ga kličejo v biatlonski karavani, potrdil, da zaradi pozne številke 53 na vse bolj razmehčani progi ni bil ravno konkurenčen v teku.

"Za zasledovanje si želim še boljši občutek v smučini, potem pa je vse mogoče," napoveduje Fak nov boj za medalje svetovnih prvenstev.

Peta medalja, tretja za Slovenijo
Fak je tako osvojil že svoje peto odličje na velikih tekmovanjih, tretje pod slovensko zastavo. Kot Slovenec je bil na lanskem SP-ju v Ruhpoldingu zlat na 20 km in srebrn v mešani štafeti, kot Hrvat je osvojil bron na 20 km SP-ja 2009, na olimpijskih igrah v Vancouvru pa je bil bronast ravno v šprintu, kjer je za las prehitel Klemna Bauerja. Priložnost za novo Fakovo medaljo bo že v nedeljo, ko bo na podlagi izidov šprinta na sporedu zasledovalna tekma.

Svendsen in M. Fourcade v teku razred zase
Močnejša, predvsem v teku, sta bila prva favorita Emil Hegle Svendsen in Martin Fourcade, ki je branil naslov svetovnega prvaka iz Ruhpoldinga. Norvežan je Faka prehitel za 11,1 sekunde, medtem ko je Francoz srebro osvojil s prednostjo le 3,1 sekunde.

V boju za medaljo svetovnega prvenstva je Fak za 8,7 sekunde premagal tudi legendarnega Oleja Einarja Björndalna, ki se je po samostojnem treningu odlično pripravil za SP in se z enim zgrešenim strelom uvrstil tik pod stopničke.

Bauer: "Dober izid, a ne vrhunski"
Začetnemu zgledu reprezentančnega kolega je sledil tudi Klemen Bauer, ki pa je tekel za spoznanje počasneje, nato pa je stoje napravil dve napaki. Z dvema kazenskima krogoma je Bauer izpadel iz igre za najvišja mesta, zato pa se mu obeta uvrstitev okoli 20. mesta.

"Nisem pretiraval s tempom v prvem krogu teka. Na strelišče sem prišel zelo sproščen, tako da mi je res žal za tista dva strela. Dobra uvrstitev, a vrhunskega izida le ne bo," je po prihodu v cilj povedal Bauer, ki je prijateljev uspeh pospremil z besedami: "Kdor zna, zna!"

Marič zadel le polovico tarč
Prvi je od Slovencev s številko 11 šel na progo veteran Janez Marič, ki pa je izredno slabo streljal in leže zadel le dve tarči, zatem je stoje zgrešil še dvakrat in bo tekmo končal v zadnji tretjini nastopajočih. Pozitivno je presenetil Peter Dokl, ki je na strelišču zgrešil dvakrat, a je v teku zaostal preveč, da bi se prebil na nedeljsko zasledovalno tekmo.

Gregorinova komaj ujela točke
Ženski šprint pod žarometi je s št. 1 začela najboljša slovenska biatlonka Teja Gregorin. S streljanjem leže je Ihanka opravila brezhibno, zato pa je bila stoje dvakrat nenatančna, s čimer je zapravila možnosti za vrhunsko uvrstitev. Na koncu je bila Gregorinova 39. in s tem osvojila dve točki za svetovni pokal.

Gregorinova bo tudi edina Slovenka na zasledovalni tekmi, saj se Andreji Mali (64.), Dijani Ravnikar (92.) in Lili Drčar (102.) ni uspelo prebiti med prvo šestdeseterico.

Ukrajinki slavili, v ospredju pa Bergerjeva
Vrh je bil ukrajinsko obarvan, saj sta Ukrajini pripadla zlato in bron. Zmagala je Olena Pidrušina, njena rojakinja Vita Semerenko pa je bila bronasta, obe Ukrajinki sta odstreljali brez napake, kar sta nadgradili tudi s hitrim tekom.

Lani je bila najboljša Nemka Magdalena Neuner, ki pa je že končala kariero. Pred tekmo je podobno odločitev sporočila vodilna v svetovnem pokalu Tora Berger - Norvežanka se bo upokojila po koncu letošnje sezone, še prej pa je zdaj osvojila srebrno medaljo, ki bi lahko bila celo zlata, če ne bi stoje enkrat zgrešila.

SP 2013, Nove Mesto

                                      
Šprint 10 km (M), trenutni vrsti red: 
 1. E.-H. SVENDSEN    NOR  23:25,1 (1)
 2. M. FOURCADE       FRA     +8,1 (1)
 3. J. FAK            SLO    +11,1 (0)
 4. O.-E. BJÖRNDALEN  NOR     19,9 (1)
 5. D. MALIŠKO        RUS     23,2 (0)
 6. A. BOEUF          FRA     25,0 (0)
 7. A. ŠIPULIN        RUS     32,9 (1)
 8. F. LINDSTRÖM      ŠVE     38,0 (2)
 9. J. USTJUGOV       RUS     38,4 (1)
10. S. EDER           AVT     38,6 (0)
...                                   
21. K. BAUER          SLO   1:15,8 (2)
63. P. DOKL           SLO   2:41,1 (2)
77. J. MARIČ          SLO   3:12,5 (5)
                                      
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  

SKUPNI VRSTNI RED

Moški (15/26):
1. M. FOURCADE FRA 699
2. E. H. SVENDSEN NOR 643
3. J. USTJUGOV RUS 507
4. D. MALIŠKO RUS 501
5. J. FAK SLO 495
6. J. GARANIČEV RUS 455
31. K. BAUER SLO 153
                                      
Šprint 7,5 km (Ž):                  * 
 1. O. PIDRUŠINA      UKR  21:02,1 (0)
 2. T. BERGER         NOR     +6,4 (1)
 3. V. SEMERENKO      UKR     22,8 (0)
 4. O. ZAJCEVA        RUS     24,5 (1)
 5. O. VILUHINA       RUS     25,3 (0)
 6. M. GÖSSNER        NEM     33,1 (2)
 7. K. PALKA          POL     34,5 (1)
 8. A.-K. FLATLAND    NOR     35,5 (0)
 9. K. MÄKÄRÄINEN     FIN     40,8 (2)
10. V. VITKOVA        ČEŠ     50,6 (0)
...                                   
39. T. GREGORIN       SLO   1:50,8 (2)
64. A. MALI           SLO   2:30,9 (2)
92. D. RAVNIKAR       SLO   3:53,7 (2)
102. L. DRČAR         SLO   4:55,0 (3)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  
                                      
                                     
Ženske (15/26):                      
 1. T. BERGER         NOR         715
 2. D. DOMRAČEVA      BLR         522
 3. M. GÖSSNER        NEM         509
 4. K. MÄKÄRÄINEN     FIN         497
 5. O. PIDRUŠINA      UKR         480
 6. A. HENKEL         NEM         472
14. T. GREGORIN       SLO         350
42. A. MALI           SLO          68