Tina Maze bo smučala najmanj še eno sezono. Foto: EPA
Tina Maze bo smučala najmanj še eno sezono. Foto: EPA
Dušan Blažič
Ekipa Tine Maze se je z Dušanom Blažičem ujela, a ga Dušan Gorišek želi zamenjati. Foto: MMC RTV SLO

"Zadeva je vsaj za nas končana. Ker gre pri pogodbi za naslednjo sezono za poslovno skrivnost, bi se komentarjev vzdržal. Lahko pa potrdim, da zneski ne ostajajo na enaki ravni kot v minulem pogodbenem obdobju, temveč so nekoliko višji. In to sprejemamo," je v pogovoru za STA dejal novi predsednik zbora alpskih disciplin Dušan Gorišek, ki je tvorno sodeloval v pogajanjih z ekipo Mazejeve. "Zelo človeško, prijetno, nobenega problema," je o ozračju na pogajanjih dejal novi predsednik alpskega odbora in zbora.

Gorišek je sicer sredi priprav gradiv za sejo alpskega odbora o kadrovski zasedbi reprezentance: "Zadeve potekajo po načrtih. Prihodnji teden imamo na sporedu sejo alpskega odbora, kadrovsko zasedbo in ekipe bomo v skladu s pravili dali v razpravo še predstavnikom regij in klubom, nato pa bo maja sledila seja alpskega zbora, na kateri bomo potrdili ekipe. O trenerjih se sicer pogovarjamo že nekaj časa, vendar pa je težko kar koli dokončnega povedati glede na to, da v tem trenutku še ne vemo, s kakšnimi sredstvi bomo razpolagali."

Bo Blažiča zamenjal Slivnik?
"O tekmovalcih vemo, kaj imamo in česa nimamo. Tisto, kar je dobrega, bomo skušali čim bolj podpreti in peljati naprej. Kaj drugega skoraj težko rečem,"
je nadaljeval Gorišek, ki se je že na začetku svojega mandata srečal z ovirami. Med tistimi, ki se je znašel na Goriškovi listi za odstrel, je bil vodja alpskih disciplin Dušan Blažič, ki pa je pogodbeno z zvezo vezan do konca nove sezone.

"Ali bo zamenjava za Blažiča prišla ali ne, je odvisno od sredstev proračuna. Za prednostno nalogo sem si zadal vzpostavitev glavnega trenerja, pristojnega tako za ženske kot moške ekipe, ki bo izoblikoval svojo ekipo in jo peljal naprej v dobro slovenskega smučanja. Za ta položaj imam primernega kandidata. To je Janez Slivnik. Trudimo se, da bi z njim podpisali pogodbo in da kot odgovorni trener začne delati, kar je potrebno. Kar se nas tiče, je zadeva jasna, kar se tiče SZS, pa zadeva še ni povsem jasna." In prav uveljavljeni trener Janez Slivnik, ki je nazadnje deloval na Finskem, bi lahko postal novi kamen spotike. Tudi v razmerju do ekipe šampionke Tine Maze, ki je v času, ko je bil Slivnik trener slovenske ženske ekipe, delovala pod njegovim skrbstvom.

Ekipa Mazejeve se je ujela z Blažičem
Pomislek je za STA izrazil pravni zastopnik ekipe Tine Maze odvetnik Damijan Terpin: "Glede pogodbe lahko rečem, da je zadeva v glavnem urejena. Ekonomski del je bil že predčasno zaključen, normativni pa smo v glavnem definirali, morda bo treba izpiliti še kakšen detajl. Je pa tudi vse skupaj odvisno od tega, kako bo stvar funkcionirala ter kako se bo zveza odločila glede svoje strukture. Govori se o zamenjavi Blažiča. To sicer ni stvar ekipe Tine Maze, je pa stvar ekipe Tine Maze, koga bodo izbrali. Z Blažičem smo se ujeli, stvari so funkcionirale. Mislim, da ima ustrezno privlačnost tudi za opremljevalce in sponzorje, zato mislim, da bi bila sprememba velika napaka. To ni odločitev Tine Maze. To je odločitev smučarske zveze. Upam, da bodo pametni in da bodo odločili v korist športa, ne pa v korist kakšnih posameznikov, ki mogoče niso imeli velikega uspeha v kakšni drugi reprezentanci in si mogoče iščejo le službe."

"Glede na dogovorjeni prispevek zveze bo Tina Maze iz svojega žepa, da si zagotovi potreben obseg sredstev za sezono, sama vložila 130.000 evrov. To je cifra, ki jo lahko povem. Izračun je narejen na podlagi predračuna, ki je realen: če hoče tekmovati na isti ravni kot druge tekmovalke. Z manj se sploh ne da. Mikaela Shiffrin in Anna Fenninger, denimo, imata bistveno večji proračun. Andrea Massi je opravljal funkcijo štirih ljudi, vodenje ekipe, menedžiranje, stike z javnostmi, treniranje kondicije. V proračunu ekipe je postavka njegove plače čisto normalna. Slovenski trenerji so že toliko dobivali, pa ni bilo rezultatov, kaj šele takšnih, kot jih je imela Tina," je še dejal Terpin.