Peter Prevc se je v pretekli sezoni le dvakrat uvrstil v deseterico, zimo pa končal predčasno, devet tekem pred koncem svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc se je v pretekli sezoni le dvakrat uvrstil v deseterico, zimo pa končal predčasno, devet tekem pred koncem svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com

Priprave na novo zimo, ki bo zanj že 15. v svetovnem pokalu, je začel skupaj z reprezentančnimi kolegi, je pa prejšnjo sezono končal predčasno, saj je na svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici hudo padel. Na treningu na Bloudkovi velikanki ga je po prehodu z mize v fazo letenja obrnilo in na vrhu doskočišča je z velike višine padel na tla. Premetavalo ga je do izteka skakalnice, kjer so mu nemudoma nudili zdravniško pomoč.

Sezone je bilo zanj tedaj konec, kot je bilo tudi sanj, da bi pred domačimi gledalci pod Poncami osvojil kolajno svetovnega prvenstva. Zlato so mu posvetili prijatelji iz reprezentance, ki so izvrstne nastope kronali z zmago na ekipni tekmi. Skupaj z njimi se je potem začel pripravljati na zimo, ki se bo v Ruki začela 25. novembra.

Vrnitev na skakalnice ni bila težka

Lani je sezono sklenil z dvem uvrstitvama na stopničke v Planici. Letos bosta oba vrhunca zime že januarja – novoletna turneja in svetovno prvenstvo v poletih. Foto: AP
Lani je sezono sklenil z dvem uvrstitvama na stopničke v Planici. Letos bosta oba vrhunca zime že januarja – novoletna turneja in svetovno prvenstvo v poletih. Foto: AP

"Do svetovnega pokala v Planici sem miroval. Takrat sem v bistvu končal preglede pri zdravnikih in potem sem s koncem sezone lahko šel na dopust. Zatem sem lahko z drugimi skakalci normalno začel priprave. Fizično sem dobro pripravljen, malce se mi pa s tem še tepe tehnika na skakalnici, ko je treba uskladiti telo, misli in opremo," je dejal skakalni as iz Dolenje vasi, ki je pred kratkim dopolnil 31 let.

Prvi skok po poškodbi je opravil v Žireh na 60-metrski skakalnici, posebno pa je bilo tudi ponovno srečanje z Bloudkovo velikanko: "Vrnitev ni bila težka. Mislil sem, da bo huje. Bilo je zanimivo, ampak sem hitro videl, da ni nič takega. V bistvu je bil prvi skok podoben tistemu prvemu poletu vsako leto na letalnici. Ko se ga lotiš z malce več previdnosti. Podobno je bilo vse skupaj, ko sem šel potem prvič v Planico. Vse skupaj se še enkrat odvije pred očmi."

Zdaj so skoki zanj znova že utečena rutina. Na tekmah poletne velike nagrade najboljši slovenski skakalci niso veliko nastopali, zmagovalec 23 tekem svetovnega pokala pa se na teh ni najbolje znašel. Nova sezona prinaša številne novosti in Prevc priznava, da se za zdaj še malce lovi: "Toliko je bilo treba spremeniti stvari, da ne veš točno, kaj ti povzroča težave. Ne veš, ali je to zaradi dresa, smuči … Ampak se prilagajmo in učimo. Zdaj čakamo še na ponedeljek in zadnje potrditve nove opreme oziroma če bodo kaj ovrgli. Lahko se še kaj spremeni in potem znova plavamo v neznanih vodah."

Znova "dve rampi" za Laniškom

Sorodna novica Peter Prevc o padcu: Morda pa mi hoče kdo kaj sporočiti

Kot je povedal že glavni trener Robert Hrgota, najvišjo raven skakanja na treningih v slovenskem taboru znova kažeta Anže Lanišek, ki je bil tretji tekmovalec pretekle zime, in Timi Zajc, aktualni svetovni prvak na veliki napravi. "Na treningih je tako, kot je bilo že po navadi v zadnjem času. Torej sem dve rampi za Laniškom. To je nekje pet metrov, bi rekel, če bi šla z istega zaletišča. Zdaj, če je Lanišek super, sem jaz recimo soliden," razmišlja dobitnik velikega kristalnega globusa pred osmimi leti.

V omenjeni šampionski sezoni je postal svetovni prvak v poletih, kar mu je uspelo na Kulmu. Tudi vrhunec letošnje zime bo svetovno prvenstvo v poletih, ki ga bo gostila avstrijska letalnica: "S Kulmom sva se lani znova malce skregala. Upam, da bom šel na prvenstvo in bom tam pokazal svoj najboljši obrat. Upam, da bo tako celo zimo. Da bo steklo in potem je lažje tekmovati, ker se domov vračaš z dobrimi občutki, ne pa razočaran in z milijoni nekih vprašanj. Vedno je prostora za napredek. Kot pravim, treba je sestaviti opremo, ki ji zaupaš, in se nanjo navaditi."