Matjaž Vrhovnik je večji del kariere smučal na klasičnih smučeh, ob koncu pa se odlično prilagodil karving smučem in med drugim zmagal na eni tekmi svetovnega pokala. Foto: EPA
Matjaž Vrhovnik je večji del kariere smučal na klasičnih smučeh, ob koncu pa se odlično prilagodil karving smučem in med drugim zmagal na eni tekmi svetovnega pokala. Foto: EPA

Gosta oddaje Dobro jutro na TV Slovenija sta bila komentator tekem alpskih smučark za TV Slovenija Tomaž Hudomalj in strokovni komentator Matjaž Vrhovnik, ki je bil na prelomu stoletja med najboljšimi slalomisti na svetu. Leta 2000 je zmagal na slalomski tekmi svetovnega pokala v Adelbodnu. Vrhovnik je bil del izredno močne slovenske slalomske ekipe. Na sloviti nočni tekmi v Schladmingu je bilo 23. januarja 2001 kar osem slovenskih finalistov. Na koncu je bil Mitja Kunc 3., Jure Košir 6., Matjaž Vrhovnik 7., Rene Mlekuž 8., Drago Grubelnik 13., Andrej Miklavc 18. in Uroš Pavlovčič 21. Mitja Valenčič je v finalu odstopil.

Hrvaška vlada je nekdanjo hrvaško smučarko Janico Kostelić imenovala za državno sekretarko v osrednjem državnem uradu za šport. Gre za nov vladni urad, Kostelićeva pa bo na položaj prišla s položaja pomočnice ministra za znanost, izobraževanje in šport.


Tudi Švedi dolgo čakali na vrhunske rezultate

V nedeljo bo v Leviju na Finskem prvi moški slalom sezone (dan prej pa ženska tekma). Nekoč paradna disciplina, ki je po zaslugi Križaja, Petrovića, Koširja ... obnorela Slovence, je zdaj obroben dogodek. Vsaka slovenska točka v tej sezoni slaloma bi bila uspeh. A Vrhovnik opozarja, da so tudi večji narodi padli v dolgoletno rezultatsko "črno luknjo": "Tudi na Švedskem osem let ni bilo nikogar, potem se je pa rodila velika reprezentanca."

Hudomalj med vzroki za to, da slovenska reprezentanca ni več tako močna kot nekoč, omenja slabo finančno stanje Smučarske zveze Slovenije ("Veliko dobrih slovenskih trenerjev je odšlo v tujino.") in neprimeren način treninga: "Otroci prezgodaj tekmujejo, 'nabijajo kole', v drugih reprezentancah se igrajo na snegu. Matic Skube je bil mladinski svetovni prvak v slalomu, Marcel Hirscher je bil takrat drugi. Danes vemo, kako je."

Norveški model: smučanje naj bo sprva le igra
Vrhovnik se strinja, da je to slovenska napaka, izpostavlja pa norveški primer: "Tam delajo selekcijo pri štirinajstih, petnajstih letih, do takrat pa je le igra na snegu. Pri nas se je pogosto delala ta napaka, da je šla mladina prehitro na progo in tekmovanja, nima pa smučarske širine in ne zna na primer smučati po celem snegu."

Pogovor si lahko ogledate v spodnjem videu (po 27:30), v katerem so tudi posnetki slalomskih tekem na klasičnih (dva metra dolgih) smučeh, ko je bila tehnika smučanja precej drugačna kot danes.