Tina Maze si po štirih zmagah v veleslalomu lahko mali kristalni globus v tej disciplini zagotovi še v tem koledarskem letu. Foto: Reuters
Tina Maze si po štirih zmagah v veleslalomu lahko mali kristalni globus v tej disciplini zagotovi še v tem koledarskem letu. Foto: Reuters
Mazejeva zadovoljna po pokru veleslalomskih zmag

Poleg tega se je v Franciji že po tretjini sezone (12 od 37 tekem) najverjetneje tudi dokončno znebila "grožnje" Lindsey Vonn, ki po dveh odstopih za Črnjanko zaostaja skoraj za 400 točk. Američanka se je odločila, da zaradi slabe forme v tehničnih disciplinah ne odpotuje v Are, vprašanje pa je, ali bo odmor podaljšala kar do sredine januarja, ko bodo v St. Antonu spet na sporedu hitre discipline.

"Vrnila se bo, ko bo spet prava"
Vonnova še vedno čuti posledice trebušnih težav, trdijo v ameriškem taboru, zaradi katerih je bila pred mesecem dni že v bolnišnici. Trener ameriške reprezentance Alex Hoedlmoser je dejal, da zgoščen urnik tekmovanj Vonnovi preprečuje, da bi se pozdravila. Zato se je odločila za prekinitev nastopov. "Njena vrnitev je odvisna od tega, kako se bo počutila in v kakšnem zdravstvenem stanju bo," je dejal Hoedlmoser. "Zdaj gre domov. Ne bomo pritiskali nanjo, vrnila se bo, ko bo sama čutila, da je spet prava. Želimo si, da bi bila spet močna," je še dejal trener ameriške ekipe. Nedavno je Vonnova razkrila, da se že dlje časa bojuje tudi z depresijo. Osemindvajsetletna olimpijska prvakinja je povedala, da že več let jemlje antidepresive.

Do konca leta še štiri tekme
Ustvarjalci urnika svetovnega pokala so res poskrbeli za nadnaravne napore smučark. Medtem ko moške čakata do novega leta še torkov slalom v Madonni di Campiglio in smuk v Bormiu (29. decembra), morajo dekleta opraviti še s štirimi tekmami. Karavana se je že preselila na Švedsko, kjer bosta v sredo in četrtek veleslalom in slalom, enak program pa jih čaka po božičnih praznikih v Semmeringu. "Tekmice premagujem tudi s tem, da se bolje odpočijem med prostimi dnevi," je prepričana Mazejeva, ki priznava, da je naporen ritem težko slediti. "Še dva dneva bo treba zdržati, potem pa malo počitka," pravi Mazejeva pred nočnima tekmama v Areju.

Priložnost za višanje prednosti
O točkah in veliki prednosti še vedno nerada govori. "Osredotočati se moram na svoje tekme. Nočem razmišljati o točkah. Za to, da je stvar zanimiva, ste vi, novinarji." Zdaj je jasno, da bo Mazejeva v novo koledarsko leto vstopila z rdečo majico vodilne v skupnem seštevku. Vprašanje je le, s kakšnim naskokom. Slovenski šampionki gre na roko tudi razpored tekem. Če bo izjemno formo unovčila še na preostalih dveh letošnjih veleslalomih in slalomih, bo prednost pred glavno, a za zdaj še neprepričljivo tekmico Mario Höfl Riesch še zajetnejša.

Drevova vse bližje prvi jakostni skupini
V senci izjemnih uspehov Mazejeve je kar nekako ostala Ana Drev, ki napreduje iz tekme v tekmo. Z desetim mestom v Val d'Iseru se je v veleslalomu povzpela na 12. mesto in je čedalje bližje prvi jakostni skupini.

Nova priložnost za obe bo v sredo. Prva vožnja se bo začela ob 16. uri, druga pa tri ure pozneje.

Mazejeva zadovoljna po pokru veleslalomskih zmag