Ana Jurc na MMC RTV Slovenija že vrsto let pokriva film. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanič
Ana Jurc na MMC RTV Slovenija že vrsto let pokriva film. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanič

Pred tedni se je končala druga sezona podkasta Številke, v poletnih tednih tako prinašamo pregled vsebin, ki so bile objavljene čez sezono. Prejšnji teden smo potegnili črto pod športnimi vsebinami, tokrat so na vrsti vsebine, ki so povezane s kulturo. Vse pogovore aktivirate s klikom na slike ob opisu.

Vabljeni k:
-
izpolnjevanju kratkega vprašalnika, s katerim boste ocenili prvo sezono Številk in s tem pomagali k boljšim izdelkom v tretji sezoni. Ta se vrača septembra.
- Na podkast se naročite tukaj!


Milena Zupančič za skakalce vstajala sredi noči

Ena najbolj znanih in nagrajenih slovenskih igralk Milena Zupančič je marca prejela zlati red za zasluge za ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti. V Številkah se je sprehodila po svoji bogati karieri in razkrila marsikatero zanimivost - tudi to, da zvesto spremlja smučarske skoke.

Dunja Klemenc: adut Slovenije v mladosti, želji in energiji
Nagrajena je bila še ena dama, povezana s slovenskim filmom. Producentka Dunja Klemec je jeseni prejela Badjurovo nagrado za življenjsko delo. Med drugim je razmišljala o pogojih in statusu slovenskega filma.

Ana Jurc: oskarji iščejo varen konsenz
S filmom pa je povezana še ena gostja Številk - Ana Jurc. Filmska recenzentka je gostovala tik pred podelitvijo oskarjev in razložila, kateri filmi imajo večjo verjetnost, da so nagrajeni.

Simon Popek o ZF-filmu v vesolju
O filmu je govoril tudi Simon Popek, ki nas je popeljal po zgodovinskem prerezu znanstvenofantastičnega filma, ki se dogaja v vesolju.

Anja Štefan: nobeno življenje ne gre brez preizkušenj
Pravljice so prva literarna zvrst/vrsta, s katero se sreča skoraj vsaj otrok. V čudoviti svet pravljic, ki ni vedno pravljičen, nas je popeljala Anja Štefan in objasnila, zakaj v pravljicah včasih ne gre mimo krutosti.

Boštjan Narat: lepota glasbe se začne, kjer se poruši matematična pravilnost
V Številkah je gostoval tudi glasbenik Boštjan Narat, ki je odprl vrata v svoje glasbeno ustvarjanje, marsikatero besedo pa je - kot doktor filozofije - namenil tudi tej vedi.

Manca G. Renko: v Sloveniji izdanih morda celo preveč knjig
Pred slovenskim kulturnim praznikom smo gostili urednico AirBeletrine Manco G. Renko, s katero smo se pogovarjali o zapuščini Franceta Prešerna in položaju knjige na Slovenskem.