Podporo Su Či v teh dneh izražajo povsod po svetu. Prizor na sliki je iz Češke. Foto: EPA
Podporo Su Či v teh dneh izražajo povsod po svetu. Prizor na sliki je iz Češke. Foto: EPA

Su Či, Nobelova nagrajenka za mir, je kar 14 od zadnjih 20 let preživela v hišnem priporu.
"Znova pozivam mjanmarsko vlado, da takoj in brezpogojno izpusti Aung San Su Či in vse politične zapornike ter da jim dovoli, da zgradijo stabilnejši, uspešnejši Mjanmar, ki spoštuje pravice vseh svojih državljanov," je ameriški predsednik Barack Obama ubesedil zahteve širše mednarodne skupnosti.
Protestniki na shodu v Washingtonu nameravajo Obamo in člane kongresa pozvati, da storijo več za izpustitev Su Čijeve. Podobne shode za prihodnji teden načrtujejo po vsem svetu.
Hunta preprečila kandidaturo Su Či
Mednarodni voditelji so rojstni dan nobelovke zaznamovali s ponovnimi kritikami njenega pripora. "Globoko sem zaskrbljen, da je še vedno v hišnem priporu," je dejal generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. "Vztrajno zahtevam, da se mora vse politične zapornike brez pogojev in nemudoma izpustiti, tako da bi lahko sodelovali v političnem procesu, glede na to, da bodo v Mjanmaru letos potekale volitve."
Britanski zunanji minister William Hague je dejal, da Su Čiin pripor "krši mednarodni zakon o človekovih pravicah in meče dolgo senco na načrtovane volitve v državi". A take pozive se posluša že nekaj let - pa brez koristi.
Su Čijeva je vedno znova bodisi v zaporu bodisi v hišnem priporu že od leta 1990, ko je njena stranka, Nacionalna liga za demokracijo, prepričljivo slavila na volitvah.
Vojaška hunta, ki vlada Mjanmaru, volilnih izidov ni nikdar priznala, poleg tega pa je sprejela tudi zakon, po katerem Su Či zaradi sodne obsodbe ne more kandidirati na prihajajočih volitvah.