Kot so sporočili z Adrie Airways, so v soboto odpovedala 11 poletov in štiri čarterske polete. Foto: Adria Airways
Kot so sporočili z Adrie Airways, so v soboto odpovedala 11 poletov in štiri čarterske polete. Foto: Adria Airways
Letališče
Potniki spijo kar na letališču. Foto: EPA
Lufthansa
Zaradi vulkanskega prahu, ki lahko onesposobi letalske motorje, so zračni prostor delno ali v celoti zaprli v več državah srednje in severne Evrope. Danes ob 6. uri so prvič po osamosvojitvi zaprli tudi celotni zračni prostor nad Slovenijo, medtem ko so severni del slovenskega zračnega prostora zaprli že v petek ob 23. uri. Foto: EPA
Islandija
Vulkanski pepel prihaja iz islandskega ognjenika Eyjafjallajokull, ki je izbruhnil v četrtek. Čeprav so sprva nekatera poročila navajala, da se delovanje ognjenika umirja, zadnji podatki kažejo, da njegova aktivnost ostaja nespremenjena. Zaradi tega so že v sredo iz njegove bližine evakuirali 800 ljudi. Gre sicer za ledeniški ognjenik, ki leži na precej redko naseljenem območju okoli 125 kilometrov vzhodno od Reykjavika. Foto: Reuters
Razmere na Mariborskem letališču

Predstavnica Adrie Airways za odnose z javnostmi Adrijana Šelj je še dejala, da so potniki upravičeni ali do prestavitve poleta ali pa do kupnine vozovnice. Vse druge pravice po EU-uredbi 261 ne veljajo. Če se bodo potniki odločili prestaviti polet, morajo to storiti do 31. maja, storitev pa je brezplačna.

Na teletekstu na strani 178 in 179 ali na spletni strani Aerodroma Ljubljana si lahko ogledate prihode in odhode poletov.

Predstavnica za stike z javnostmi letalske družbe je tudi zavrnila namigovanja, da je Adria Airways dolžna potnikom, ki so ostali na letališčih, plačati bivanje in hrano. V 9. členu EU-uredbe 261 (2004) res piše, da so potniki upravičeni do obroka in prigrizkov med čakanjem, do namestitve v hotelu ter do dveh telefonskih klicev, telefaksov, faksov ali elektronskih sporočil.

Na Adrii so povedali, da bodo lahko potniki svoje potovanje brezplačno prestavili (do najpozneje 31. maja), spremembe pa lahko uredijo na prodajnem mestu, kjer so vozovnice kupili, ali v Adrijinem Klicnem centru za rezervacije vozovnic in informacije: tel. 01/369-1010, brezplačna številka 080 1300,
tel. 01/239-1910 (Gosposvetska).

Več informacij za potnike:
- Potniško-prodajni servis na Letališču Jožeta Pučnika LJ (04/259-4245),
- Potniško-prodajni servis na Letališču Edvarda Rusjana MB (030/315-501),
- Splošne letališke informacije potnikom na Letališču Edvarda Rusjana MB (02/6291-790).

V soboto (17. 4. 2010) in nedeljo (18. 4. 2010) bo od 8.00 do 19.00 izjemoma organizirana dežurna služba na sledečih številkah:

080 13 00 00 386 1 369 1010 00 386 1 239 1912
00 386 1 239 1910


Šeljeva je pojasnila, da je letalska družba po 5. členu EU-regulative 261 dolžna potniku priskrbeti nastanitev in hrano le v primeru spremembe potovanja (tim. re-routinga), ki je posledica določenih nepravilnosti s strani letalske družbe (zavrnitev potnika zaradi več prodanih sedežev od dejanskega števila, odpoved poleta, zamuda, daljše od 5 ur, ipd.). V teh primerih sta potniku ponujeni dve možnosti: vračilo denarja ali re-routing. Če mora potnik dalj časa čakati na ta polet, mu je letalska družba dolžna priskrbeti nastanitev, hrano ipd.

"V sedanjih okoliščinah, ko je odpovedana večina poletov v Evropi, možnost re-routinga sploh ne obstaja, torej tudi obveznosti do namestitive in hrane, ki je posledica re-routinga, ne more biti. Izbruh ognjenika je višja sila, na katero letalski prevozniki nimajo vpliva," je dejala Šeljeva.

Adrijina predstavnica za stike z javnostmi je še pojasnila, da "Evropska regulativa 261/2004 omenja višjo silo, kar pojav vulkanskega pepela v ozračju vsekakor tudi je. V tem primeru imajo potniki pravico, do povračila vplačila za neizkoriščeni del letalske vozovnice oziroma do brezplačne menjave poleta na isti poti potovanja(tim. rebooking), če je na tej poti potovanja še prostor. Potnikom dajemo vse nam poznane informacije o stanju v zračnem prometu, kot tudi informacije o alternativnih oblikah prevoza in možnih hotelskih namestitvah, vendar teh stroškov letalski prevoznik ni dolžan kriti."

Bodo padavine sprale pepel?
Oblak vulkanskega pepela, ki nad Slovenijo sega do višine skoraj 11 kilometrov, bo tu ostal vsaj do konca dne. Napovedane nedeljske padavine pa bi lahko pepel sprale, je dejal dežurni meteorolog Andrej Pečenko. Pepel iz islandskega ognjenika, zaradi katerega je nad celotno državo zaprt zračni prostor, lahko po njegovih besedah pada tudi več mesecev.

Vulkanski pepel je prekril večino Evrope, oblak pa sega tudi skoraj do sredine Balkana in do srednje Italije, pojasnjuje Pečenko z Agencije za okolje RS (Arso). Po njegovih besedah se oblak širi proti jugu, vendar ne toliko, saj ni tako močnih vetrov. Kot napoveduje Pečenko, bo zračni prostor nad Slovenijo gotovo zaprt vsaj še danes, drugače pa bo morda v nedeljo, ko se nam obetajo oblačno vreme in padavine.

"Pepel bi bil lahko v zraku še dober mesec"
Oblak pepela sicer lebdi v zraku in le počasi pada na tla, "lahko tudi nekaj mesecev ali še več", pojasnjuje Pečenko. Podatkov o meritvah koncentracije in velikosti delcev za zdaj še nima, bodo pa, kot pravi, gotovo naredili primerjave meritev in ugotavljali, ali se je zaradi pepela število trdnih delcev v zraku, ki jih merijo zaradi prometa in industrije, kaj povišalo.

Oblaka pepela po njegovih besedah navadno ni videti s prostim očesom, ker gre za zelo majhne delce in jih sonce preseva. Lahko pa se vidi nekaj meglic oziroma se neba ne vidi tako jasno, kot po navadi, dodaja Pečenko. Oblak pepela spremljajo s satelitom, v večjih merilnih centrih pa delajo tudi posebne izračune.

WHO: vulkanski prah lahko škoduje ljudem, ki imajo težave z dihali
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da bi lahko vulkanski prah škodoval ljudem, ki imajo težave z dihali. Najbolj nevarni so majhni delci, manjši od desetih mikrometrov, ki prodrejo globlje v pljuča, takšnih pa je v pepelu z islandskega ognjenika četrtina. Če bi se delci, ki so zdaj še zelo visoko, spustili v nižje plasti, bi bile najbolj ogrožene osebe z astmo in bronhitisom, so sporočili iz WHO-ja. Ljudem svetujejo, naj gredo, če začutijo kakršno koli draženje oči ali dihal, v zaprte prostore oziroma omejijo dejavnosti na prostem.

Razmere na Mariborskem letališču